Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Lomnici szerint politikailag függetlenek a magyar bíróságok

2005.12.26. 14:25
A bíróságok legnagyobb eredménye, hogy a kiélezett politikai versenyben, az egyre több politikailag is motivált bírósági ügy közepette is meg tudták őrizni függetlenségüket, pártatlanságukat - mondta Lomnici Zoltán a 2005-ös évet értékelve az MTI-nek.

A közvélemény-kutatási adatok szerint csupán a megkérdezettek 28 százaléka sejt politikai befolyást egy-egy bírósági döntés mögött, egy másik kérdésre válaszolva pedig a bírói hivatást a legnagyobb presztízsűek közé sorolták - tette hozzá a főbíró.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke az elmúlt év nagy eredményei közé sorolta, hogy másfél évtized elteltével újra naprakész az LB. Az ügyek már nem húzódnak 2-3 évig, általában 1/2-1 év alatt lezárulnak. Idén két újabb ítélőtábla állt munkába Debrecenben és Győrött, ezzel teljessé vált a négyszintű bírósági fórumrendszer, amely az igazságszolgáltatási reform egyik célkitűzése volt.

Beindul az akadémiai bíróképzés

A 2006-os év legnagyobb eseménye a magyar igazságszolgáltatásban a bíróképző akadémia munkába állása lesz. Az új intézmény feladata a gyakorló bírák továbbképzése, a fogalmazók bírósági munkára való felkészítése, továbbá Sólyom László államfő javaslata nyomán határon túli magyar jogászokat is fogadnak majd. Az eddigi széttagolt, megyénként eltérő módszerek helyett, jövőre már országosan egységes feltételek mellett mérik a fogalmazói állásokra pályázók tudását, alkalmasságát az akadémián, így a rendszer nyitottabbá, átláthatóbbá, demokratikusabbá válik - mondta Lomnici Zoltán. Jövőre a felsőbb bíróságok felkészülnek arra, hogy a rákövetkező évben az interneten bárki számára hozzáférhetővé válnak az LB és táblák döntései. Ezzel is növekszik a bíróságok átláthatósága, nyitottsága - tette hozzá a főbíró.

Elégtelen létszám- és költségkeret, elhúzódó ügyek

A 2006-os költségvetésben a bírósági fejezet 19 milliárddal kevesebb az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) javaslatánál, holott az Állami Számvevőszék az OIT javaslatát szükségesnek és reálisnak ítélte - mutatott rá Lominici Zoltán. A bírósági költségvetés megkurtításának kedvezőtlen hatásai főként a beruházások és a létszámfejlesztés terén jelentkeznek. Továbbra sincs pénz az ítélkező munkára teljességgel alkalmatlan, ügyfeleket méltatlan körülmények között fogadó Pest Megyei Bíróság épületének rekonstrukciójára és ezután is csak saját forrásból akadálymentesíthetik a bírósági épületeket. Ez év végéig az összesen 155 bírósági épület egyharmadát sikerült akadálymentesíteni, a mozgássérültek számára megközelíthetővé tenni. Az átalakításra jövő évben sem kap külön pénzt a bíróság, pedig több per is folyamatban van a még nem akadálymentesített bírósági épületek miatt.

A létszámfejlesztés elmaradása azért sajnálatos, mert a jelenlegi bírói létszám mellett minden erőfeszítés ellenére is csak rendkívül lassan halad az ország egy-két kritikus helyzetben lévő bíróságán az ügyhátralék feldolgozása. Vidéken többnyire megfelelő a bírói létszám, de a fővárosban és bizonyos mértékig Pest megyében túlterheltek a bírák, s így elhúzódnak az ügyek - mondta Lomnici Zoltán. Az 1.200 öt évnél régebben húzódó ügy 80 százaléka a fővárosban, azon belül is elsősorban a Pesti Központi Kerületi Bíróságon koncentrálódik.

A büntetőperekben jövőre bevezetendő kétfokú fellebbezés csak az ügyek igen-igen kis részét érinti, hiszen a másodfokú döntés ellen csak akkor lesz lehetőség további rendes jogorvoslatra, ha első fokon felmentő, másodfokon pedig elmarasztaló ítélet született.

Ez feltehetőleg nem fog jelentős plusz terheket róni a bíróságokra, de az LB-n például külön ezeknek az ügyeknek az elbírálására létre kell hozni egy tanácsot, hiszen jelenleg csak felülvizsgálati ügyekben járnak el az LB bírái, ha azonban egy megyei bíróságon felmentett és az ítélőtáblán elítélt személy ügyében további fellebbezéssel élnek, akkor azt harmadfokon csak az LB bírálhatja el - mondta Lomnici Zoltán.