Szilárda
0 °C
6 °C

Takarítási számla hitelből

2005.11.18. 00:20
Az Index információi szerint több százmilliós hitelfelvételből fizeti ki a Sportfólió Kht. azt a takarítási, karbantartási, őrzés-védelmi és üzemeltetési feladatokra alkalmazott céget, amely az Orbán-kormány idején kötött szerződésére hivatkozva nyújtott be 800 milliós követelést a megállapodás felmondása miatt. A Future Clean 2002 és 2004 között üzemeltette a Népstadion intézményei közé tartozó sportlétesítményeket.

Egy takarító és karbantartó cégnél szokatlanul kemény feltételeket engedett érvényesülni 2002-ben a Deutsch Tamás vezette ISM a Future Clean nevű vállalkozással kötött szerződésben, 2004. végén azonban mégis felmondták a megállapodást. A hosszas alkudozásra kényszerített a Sportfólió Kht. szerdán írta alá az első fizetési szerződést.

Nincs megoldás

Az Index információi szerint mintegy 800 millió forintos tartozást követelt a Future Clean a sportfinanszírozást végző szervezettől, miután az megszüntette a Népstadion és intézményeire kötött outsourcing megbízást. A cég ráadásul kiemelkedően magas kártérítési összegre is igényt tarthat, erről azonban még tovább folynak a tárgyalások a Sportfólió Kht. vezetőivel. Az állami oldal a jelek szerint nem talált jogi megoldást a követelés megspórolására, így szerdán aláírtak egy 300 milliós fizetési megállapodást. Úgy tudjuk, hogy a Sportfólió a megnyirbált költségvetés ellenére, hitelből fizeti majd a cég lelépési díját, a Future Clean viszont nem állt el a fennmaradó tartozások érvényesítésétől.

Küszöbön áll

Orbán Sándor, a Sportfólió Kft. igazgatója két héttel ezelőtt gyakorlatilag elismerte, hogy "jó sok számlát" kell kifizetniük a Future Cleannek. 2004-es júliusi számláink is vannak még, mondta. Az adósság napról napra nő, indokolta Orbán hogy miért fizetnek most hirtelen, annak ellenére, hogy a közigazgatásban zárolások vannak. Emlékezete szerint a késedelmi kamat a jegybanki alapkamat kétszeresére rúg. Arra a kérdésére, hogy banki hitelt vesznek-e fel a törlesztésre, Orbán nem kívánt válaszolni. Csütörtökön az Index ismét megkereste Orbán igazgatót, aki nyomozásunkat a "furcsa" szóval kommentálta. Ennél többet viszont nem volt hajlandó közölni, mert az "ügy folyamatban van", illetve a "megegyezés a küszöbön áll" - mondta.