Alfréd
-2 °C
2 °C

Súlyos ÁSZ-elmarasztalás az FVM-nek

2001.09.05. 18:39
Súlyos hiányosságokat és pénzügyi visszaéléseket állapított meg az Állami Számvevőszék a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2000. évi gazdálkodásában. A minisztérium reprezentációs célokra majd' négyszer annyit költött, mint amennyit előirányoztak számára. Az utazási költségek túllépése, a túlzott alkalmazotti létszám és az agrárcégek eddig is ismert visszaéléseivel kapcsolatban az ÁSZ jelentés százmilliós nagyságrendű összegekről beszél.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál több alkalommal egyedi kérelmek alapján a pályáztatási rend megkerülésével és az előírt pénzügyi kereteket messze meghaladva kötöttek szerződéseket és teljesítettek kifizetéseket a miniszter, illetve a politikai államtitkár engedélyével - állapítja meg az Állami Számvevőszék a minisztériumban tartott helyszíni ellenőrzése alapján.

Négyszeres reprezentációs költségtúllépés

A reprezentációs kiadások eredeti 22 millió forintos előirányzata helyett például erre a célra 86,5 millió forintot fordítottak. A legnagyobb értékű számlák egyike volt például a miniszter 300 fő részére tartott óévbúcsúztató állófogadása 1,7 millió forint értékben. Emellett az ÁSZ-jelentés szerint említést érdemel a Pesti Vigadóban megtartott évzáró rendezvény, amelyet 720 fő részére tartottak 6,9 millió forint értékben.

Szabálytalan kifizetésnek minősíti az ÁSZ, hogy a belföldi vendégek részére 7,5 millió forint értékben vásároltak Zsolnai Porcelánt. A számla szerint ugyanis 2000. október 23-án 47 embernek adományoztak 150 ezer forint értékű 56-os emlékplakettet. Az emlékplakett adományozása azonban nem az FVM állami feladata, miniszter csak szakmai díjat alapíthat és adományozhat.

Kutyaeledel ajándékba

A számvevőszék jelentése szerint a reprezentációs keretek felhasználásának, és elszámolásának rendjét és mértékét nem szabályozták. Így fordulhatott elő, hogy az ajándéktárgyakról analitikus nyilvántartást nem vezettek, a pénzügyi teljesítések utalványozás és érvényesítés nélkül történtek. Az ÁSZ szerint a személyes reprezentációs kiadásoknál túlzott mértékben találhatók alkoholtartalmú italok, valamint a céltól eltérő termékek, így kutya- macskaeledelek, illetve rágógumi.

A tárcánál külföldi kiküldetésekre összesen 329,4 millió forintot költött 2000-ben, amiből a napidíjak 58,6 millió forintot tettek ki. A külföldi kiküldetési kiadások egyharmadát közel 120 millió forintot az FVM magas szintű vezetői használták fel. Az ÁSZ-jelentés szerint a tárca miniszterét felesége öt alkalommal kísérte el, amelyek 4,6 millió forintos kiadását a tárca állta.

Emellett a politikai államtitkár minden esetben a komfortosztály helyett első osztályt vett igénybe. A politikai - illetve közigazgatási államtitkárok utazásait maga a politikai államtitkár, illetve a miniszter engedélyezte. A személyi juttatások előirányzatát csak 109,7 millió forint erejéig módosíthatták volna, a tényleges 198,5 millió forinttal, jutalom címén pedig 88,8 millió forinttal kevesebbet fizethettek volna ki. A módosítások eredményeként hathavi illetménynek megfelelő 577 millió forintot osztottak szét tavaly jutalomként.

Pénznyelők: Agrármarketing Centrum, Agrárinnovációs Kht., FTC

Az FVM létszáma január 3-án már 729 fő volt, a tervezett 590-el szemben. Az 1999. évi költségvetési törvény ugyanis 3 százalékos létszámleépítést írt elő, amit a minisztérium vezetésének döntése alapján nem lehetett végrehajtani - derül ki a számvevőszék jelentéséből. A 2000. évi költségvetés tervezésekor egy évre egy fő átlagosan 2,6 millió forintot kaphatott. A 139 fős többletlétszám keretét azonban 3,4 millió forintos éves átlagos jövedelemmel engedélyezték.

Az ÁSZ jelentése szerint túlfinanszírozott volt az Agrármarketing Centrum Kht. (AMC) illetve az Agrárinnovációs Vidék és Területfejlesztési Kht. is. Az AMC például közbeszerzési eljárás mellőzésével fizetett ki az FTC-nek 50 millió forintot. Emellett több ízben nyújtottak tagi kölcsönt az Agrár-Piacfejlesztési Kft.-nek, összesen 123 millió forint értékben. Ebből például 6,5 millió forintot szabálytalanul utaltak át Bangkokba, az általuk alapított étterem felszerelésére, amit szolgáltatás ellenértékeként tüntettek fel.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft