Bernadett
0 °C
4 °C

A kancellária nem érez felelősséget az FVM ügyei miatt

2001.07.30. 18:25
Nem felelős sem a miniszterelnök, sem pedig a kancellária az FVM-nél történt visszaélésekért - válaszolta Keller László és Tóth András szocialista képviselők írásbeli választ igénylő kérdésére Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. A politikus az Orbán Viktor agrárügyekben felvetett felelősségét firtató kérdés kapcsán idézte a kormányfő, A hét című műsornak adott nyilatkozatát. Egy másik felvetés kapcsán pedig úgy ítélte meg, épp a kormányzati ellenőrzési rendszer műkődésének eredményességét igazolják a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megállapításai alapján indult eljárások.
"Hogyan minősíti Ön azt a kormányzati ellenőrzési rendszert, amely éveken át érzéketlenül szemlélte a közpénzek és a közvagyon kezelésének folyamatos szabálytalanságait?" - érdeklődött a kancelláriaminisztertől Keller László és Tóth András MSZP-s képviselő. A politikusok arra is választ vártak, kapott-e utasítást a kancelláriaminiszter a kormányfőtől, mint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) irányítója, vizsgálatot indítson az FVM-nél.

A miniszter válaszában visszautasította a kérdésben sugalmazott állítást. Szerinte éppen, hogy működött az ellenőrzési rendszer, mely kimutatta a hiányosságokat. Ezek alapján a miniszterelnök kezdeményezte Szabadi Béla FVM-es államtitkár menesztését. Stumpf szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 1998. július 8. óta 36 vizsgálatot folytatott az FVM-nél, ebből 12 vizsgálatra a miniszterelnök adott utasítást, 24 vizsgálatra pedig a kormány által elfogadott munkaterv alapján került sor.

"Érzi-e Ön a politikai és erkölcsi felelősségét az FVM volt politikai államtitkára közfelháborodást kiváltó cselekedetei miatt?" - kérdezte a kormányfőtől Keller László és Tóth András.

A miniszterelnök nevében válaszoló Stumpf István idézte a kormányfő, A hét című műsorának adott nyilatkozatát, ahol Orbán Viktor közölte: "Személyesen nem érzek felelősséget. Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy felelős-e mindenért a miniszterelnök, ami a kormány háza táján történik, akkor természetesen a miniszterelnök mindenért felelős. Felelős-e a családfő azért, hogy a vele egy háztartásban élő családtagok mit tettek, mit nem tettek. Természetesen a családfő mindenért felelős. A miniszterelnök nem egy miniszter a sok közül, hanem az egész kormányért felelősséget viselő ember. Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy jogi értelemben felelős-e a miniszterelnök, akkor természetesen jogi értelemben a miniszterelnök nem felelős. Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy érzelmileg érint-e engem a kérdés, tehát érzek-e fájdalmat, szomorúságot, vagy érzek-e emberi felelősséget, akkor természetesen érzek ilyet."