Bernadett
0 °C
4 °C

Gacsály postán kéri a millenniumi zászlót

2001.07.20. 11:53
A millenniumi támogatások elosztási rendje elleni tiltakozásul nem veszi át a millenniumi zászlót Gacsály község önkormányzata. A település 2,7 millió forintos támogatásért pályázott, melyből emlékparkot létesítettek volna, de minden fórumon elutasították kérelmüket. Petra András, a település harmadik ciklus óta dolgozó független polgármestere az Indexnek úgy nyilatkozott: ha postán elküldik a zászlót, kirakja a falu tanácskozótermében, álláspontján azonban nem változtat, így ünnepség biztosan nem lesz.
Gacsály község önkormányzata a millenniumi zászlót igénylő falvak közül egyedül döntött úgy, nem rendez ünnepséget a zászló átvételére - erősítette meg az Indexnek a tv2 információját a település első embere.

Az előzményekről a polgármester elmondta: még 1999 januárjában levelet kapott a kormánybiztosi hivataltól, melyben arról érdeklődtek, mekkore összegre tart igényt a falu. Petra András jelezte, egymillió forintból emelnének millenniumi emlékművet, a hozzá tartozó parkkal. Később készült egy komolyabb terv, amihez már 2,7 millióra lett volna szükség, így ennyire módosította kérelmét. Az igényt azonban minden fórumon elutasították.

Kizárja a politikai okot a polgármester

A polgármester szerint nem politikai okai vannak döntésének, mert a településen nincsenek pártok, minden képviselő független. Az elosztási rendszer a polgármester szerint aránytalan, hiszen míg a debreceni beruházásokra milliárdokat szán az állam, addig egy nagyon szegény falu ünnepére pedig 2,7 milliót is sajnálnak. Petra András szerint nem volt más módja a tiltakozásra, minthogy úgy döntsön: nem szervez zászlóátvételi ünnepséget.

A hivatal szerint Gacsály lekésett

A Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal érdeklődésére így csupán annyit mondott: hacacáré nem lesz, a zászlót küldjék el postán. Kovács Flórián, a kormánybiztosi hivatal vezetője a Tényeknek úgy nyilatkozott: Gacsály önkormányzata azért nem kapott támogatást, mert későn pályázott. Kovács szerint eddig 2765 településen vették át a zászlót. Jóval több helyen, mint ahány egyáltalán a mi költségkeretünkből támogatást kapott volna.