Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Segítőkészebb rendőröket szeretnének a magyarok

2003.01.20. 16:35
A magyar lakosság úgy érzi, a közterületi rendőr sokkal inkább ellenőrző, büntető hatóságként jelenik meg, mintsem a lakosságot segítő és támogató szervként. Egyebek mellett ez olvasható a Magyar Gallup Intézet most nyilvánosságra hozott felmérésében.
A Magyar Gallup közvélemény-kutató intézet az Országos Rendőr-főkapitányság megbízásából készített a múlt év végén 1500 személy megkérdezésével reprezentatív felmérést. Garamvölgyi László szóvivő elmondta: elsősorban arra keresték a választ, hogyan értékeli a lakosság a rendőrség munkáját. Továbbá milyen a rendőrség imázsa a lakosság körében, milyen a polgárok biztonságérzete. Arra is kíváncsiak voltak, hogy a rendőrség feladatait illetően a lakosság milyen preferencia-sorrendet állít az EU-csatlakozással összefüggésben.

Az autósokkal találkoznak a legsűrűbben

A kutatás megállapította: összességében a felnőtt lakosság 44 százaléka került valamilyen módon kapcsolatba a rendőrséggel az elmúlt egy évben. Ez azt jelenti, hogy a többség véleménye nem tényleges tapasztalatokon nyugszik. A magyarok leggyakrabban - csaknem kétharmados arányban - közúti ellenőrzés során kerülnek kapcsolatba rendőrrel a közterületeken. Ezt a nem gépjárművel közlekedők igazoltatása követi, csaknem egynegyedes aránnyal. Ugyanakkor minden tizedik állampolgár úgy került kapcsolatba rendőrrel a közterületen, hogy szabálysértést követett el és megbüntették.

" A rendőr nem azért van, hogy segítsen

A felmérés szerint csak a megkérdezettek 5 százaléka állította, hogy a rendőr azért van a közterületen, hogy segítsen. Azok, akiknek inkább kedvezőbb képük van a rendőrségről, leggyakrabban azt hozták fel véleményük indokaként, hogy a rendőrök mostanában "jobban igyekeznek", mint korábban. Illetve hogy a rendőrségen belül változás figyelhető meg; a második leggyakrabban említett indok az volt, hogy a rendőrök udvariasak és segítőkészek.

Nem hatékonyak

A rendőrségről kialakult negatív ítéletek indokaként a válaszadók leggyakrabban arra panaszkodtak, hogy a rendőrök nem intézkednek, nem lépnek fel, illetve nem elég sikeresek, hatékonyak. Ezt a korrupció, az érdektelenség és a lassúság követi. Azok közül, akik az elmúlt egy évben kapcsolatba kerültek a rendőrséggel, a megkérdezettek 80 százaléka úgy nyilatkozott, hogy kisebb-nagyobb mértékben elégedett volt azzal, ahogyan a rendőrök az ügyét kezelték. A válaszolók 32 százaléka egyáltalán nem vagy inkább nem érzi magát biztonságban, ha a rendőrség munkájára vagy a közbiztonság alakulására gondol.

Bűnmgelőzés a legfontosabb

A rendőrség legfontosabb feladatai az európai uniós csatlakozás fényében a megkérdezettek szerint a bűnmegelőzés (64 százalék), a kábítószer-terjesztés és a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépés (61, illetve 50 százalék. Mindössze 28 százalék szorgalmazná a rendőri jelenlét növelését a közterületeken. A kutatás eredményeit értékelve a rendőrség a jövőben nagyobb figyelmet fordít a szakmai hozzáértésre, a segítőkészségre és az állampolgárok fontos, értékes emberként való kezelésére - jelentette ki Garamvölgyi László.