Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gallup: gyengül az MSZP, erősödik a Fidesz

2003.01.24. 17:01
Hat százalékra olvadt az MSZP novemberi 21 százalékos előnye a Fidesszel szemben a Magyar Gallup Intézet januári felmérése szerint. A nagyobbik kormány párt támogatottsága a fél évvel ezelőtti értékekhez közelít, és az SZDSZ is visszaesett. A Gallup közlése szerint jelentősen visszaesett Medgyessy Péter miniszterelnöki tevékenységével elégedettek aránya is, januárban már csak 51 százalék mondta azt, hogy a kormányfő inkább jól végzi a feladatát.
A közvélemény-kutató cég szerint a Fideszre hat százalékkal több megkérdezett adta volna a voksát egy januári vasárnap, mint decemberben.

A Fidesz hatot javított

A Gallup január közepén végzett vizsgálata szerint a vezető kormánypárt támogatottsága a december eleji 39 százalékról 37 százalékra csökkent. A Fidesz - Magyar Polgári Párt támogatottságában ezzel ellenkező irányú változás következett be: a megkérdezettek 32 százaléka mondta, hogy egy most vasárnapi választáson a Fideszre szavazna. Az SZDSZ-t, az MDF-et és a MIÉP-et a teljes felnőtt népesség 2 százaléka támogatja; 1-1 százalék választaná a Centrum Pártot és a Munkáspártot. Noha a változás hibahatáron belüli, megjegyzendő, hogy az SZDSZ támogatottsága tavaly júniusban volt ilyen alacsony értéken. A valamely pártot megnevezők körében a Magyar Szocialista Pártot most 49 százalék támogatta - ez 4 százalékponttal kevesebb, mint az előző hónapban; a Fidesz támogatottsága 42 százalékos, a növekedés a decemberihez képest 6 százalékpont. A változás mértéke mindkét esetben meghaladja a statisztikai hibahatárt. A szabaddemokratákat a megkérdezetteknek most 3 százaléka nevezte meg a pártot választók körében - ugyanekkora az MDF híveinek tábora. A MIÉP támogatottsága ebben a körben 2, a Centrum Párté és a Munkáspárté 1-1 százalék.

November óta visszaesés

Az ország két vezető pártjának támogatottságát illetően mindhárom mintában csökkent az MSZP javára tavaly júliusra kialakult abszolút különbség. A Gallup összegzése szerint a januári mérés azt mutatja, hogy nem volt véletlenszerű a decemberben észlelt jelenség, az MSZP fölényének mérséklődése. A parlamenti ellenzék novemberben még 21 százalékpontos hátránya decemberre 16 százalékpontra, januárra pedig 6 százalékpontra csökkent a pártot választó biztos szavazók körében - július óta ennél mindig nagyobb fölénye volt a kormánykoalíciót alkotó pártoknak.

Nőtt a kormányfő munkájával elégedetlenek aránya

Azt illetően, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, a januári felmérés során az országgyűlési választások óta egyetlen egyszer sem tapasztalt eredmény született. Az összes megkérdezett körében ugyanannyian válaszolták, hogy a dolgok inkább jó irányba mennek, mint ahányan ennek az ellenkezőjét mondták: egyaránt 41-41 százalék a dolgok menetével elégedettek és elégedetlenek aránya. Decemberhez képest az elégedettek aránya 3 százalékponttal csökkent, az elégedetleneké 6 százalékponttal, azaz a statisztikai hibahatárt meghaladó mértékben nőtt. Januári mérés idején a korábbiaknál jóval többen tudtak véleményt alkotni, illetve többen vállalták véleményüket: az ebben a kérdésben állást nem foglalók aránya a tavaly júniusi 35 százalékról 17 százalékra csökkent.

Még inkább jól végzi

A miniszterelnök munkájával elégedettek aránya most egymás után másodszor lett kisebb: decemberhez képest a statisztikai hibahatárt meghaladóan 6 százalékponttal, novemberhez képest, tehát két hónap távlatában 9 százalékponttal lett kevesebb. Így a kormányfő teljesítményével január harmadik hetében a megkérdezetteknek 51 százaléka volt elégedett: ennyien vélekedtek úgy, hogy Medgyessy Péter mint miniszterelnök "inkább jól végzi a feladatát". Az elégedettek aránya legutoljára tavaly júliusban volt ilyen alacsony. Júniusban 45 százalék volt az elégedettek aránya, szemben a 20 százaléknyi elégedetlennel, ámde a lakosságnak több mint egyharmada (35 százalék) nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani. A kormányfő munkájával való elégedettség ezután egyre nőtt. Novemberi mérésünkkor volt a legmagasabb, 60 százalék. Ezután azonban éles tendenciaváltás következett be, igaz, így is a lakosság többsége, 51 százaléka elégedett a kormányfővel.

A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A vizsgálatok keretében többek között arról is kérdezzük a megkérdezetteket, hogy melyik pártra szavaznának, ha most rendeznék a parlamenti választásokat. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2003 januárjában 1016 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2003. január 16. és 21. között került sor az ország 62 településén.