Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Gallup: fej fej mellett a két nagy párt

2002.07.11. 19:31
A Magyar Gallup Intézet június végén végzett felmérése szerint a két nagy párt támogatottsága azonos. Medgyessy Péter munkájának megítélése egyelőre óvatosan pozitív.
A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más, véletlenszerűen kiválasztott embercsoportot keresnek fel. A 2002. június 14. és 20. között folytatott vizsgálat során 1008 embert kérdeztek meg, 68 településén.

Az eredmények tehát a Medgyessy-kormány eskütétele utáni negyedik hét közvéleményét jellemző adatok. A megkérdezettek egy része már annak a hírnek az ismeretében válaszolt, hogy a Magyar Nemzet hírül adta, hogy Medgyessy Péter III/II-es szt tiszt volt, és ennek nyomán heves politikai vita robbant ki.

36:36

A júniusi mérés szerint az összes szavazásra jogosult körében (tehát a 18 évesnél idősebb népességben) az MSZP és a Fidesz támogatottsága egyaránt 36-36 százalék volt. A nagyobbik kormánypárt és a nagyobbik ellenzéki párt tehát azonos társadalmi támogatottságot tudhatott maga mögött. A vezető kormánypárt koalíciós partnerére, az SZDSZ-re egy feltételezett "most vasárnapi választáson" a megkérdezettek 3 százaléka szavazott volna, a kisebbik ellenzéki párta, az MDF-re pedig a választókorú népesség 2 százaléka. A koalíciót így júniusban az összes megkérdezett körében 1 százalékponttal többen támogatták, mint a parlamenti ellenzék pártjait, ez a különbség azonban jóval a hibahatáron belül van.

Mindössze 7 százalék volt azok aránya, akik azt mondták, hogy egy feltételezett most vasárnapi választáson nem mennének el szavazni, és 13 százalék azoké, akik nem tudtak vagy nem akartak a kérdésre válaszolni. Ez utóbbi, pártot meg nem jelölő kategóriákba tehát ezúttal a megkérdezetteknek mindössze 20 százaléka tartozott együttesen - alig 2 százalékponttal kevesebb, mint májusi méréskor, és jóval kisebb hányad, mint a választások elótti időszakban vagy az előző esztendőben.


Gallup pártpreferenciák a teljes felnőtt népességben, 2002. június

Medgyessy "inkább jól végzi feladatát"

Azt illetően, hogy Magyarországon milyen irányba mennek a dolgok, 43 százalék vélekedett úgy, hogy "inkább jó irányba", s 30 százalék úgy, hogy "inkább rossz irányba". A "nem tudja" vagy "nem válaszol" adat értéke ebben az esetben 27 százalék volt. Arra a kérdésre, hogy "Medgyessy Péter-e a jobb miniszterelnök, vagy Orbán Viktor volt-e a jobb?", 38 százalék válaszolta, hogy Medgyessy a jobb, 33 százalék szerint viszont Orbán Viktor volt jobb. 29 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A pártpreferencia-vizsgálok alkalmával hónapról hónapra azt is kérik a megkérdezettektől, hogy mondják meg, véleményük szerint a miniszterelnök inkább jól vagy inkább rosszul végzi a feladatát. A kormányfő teljesítményével az új kormány hivatalba lépése utáni negyedik héten a megkérdezettek 45 százaléka volt elégedett: ennyien vélekedtek úgy, hogy Medgyessy Péter mint miniszterelnök "inkább jól végzi a feladatát". Azok aránya, akik szerint "inkább rosszul végzi a feladatát", mindössze 20 százalék volt.

A "nem tudja" választ adók és a nem válaszolók együttes aránya 35 százalék volt; tehát egyelőre a megkérdezetteknek csak mintegy kétharmada vállalkozott a kormányfő mukájának megítélésére - a szokásos kilenctizeddel szemben.