Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Politikusok a gáton

2006.04.03. 14:32
Szombat óta valóságos verseny megy a pártok között, hogy ki tud többet tenni az árvíz okozta károk mérsékléséért. Gyurcsány, Orbán, Demszky a gáton.

Nincs elég pénz egyelőre az árvíz elleni védelemhez, mondta hétfőn Szentendrén Orbán Viktor, aki szerint a kormánynak a főváros kérésére vészhelyzetet kellett volna elrendelnie. (Ezt később a kormány megtette.)

A Fidesz adna pénzt

"Egy darabig még jön a homok, a gépkocsik és van munkaerő, az önkéntesek is segítenek, de egy idő után az önkéntesek ereje már kevés, tehát pénz kell, mert e nélkül nem lehet védekezni" - mondta újságíróknak a Fidesz elnöke, miután Szentendrén megtekintette a gáton dolgozó katonákat, civileket. Orbán Viktor elmondta, hogy a Fidesz is megnézi, milyen összeget tud a védekezéshez rendelkezésre bocsátani és gondolkodik a vasárnapi szolidaritási rendezvényen összegyűjtött pénzek átcsoportosításáról. Kijelentette, hogy ha a kormány továbbra sem ad Budapestnek pénzt az árvíz védelemre, néhány milliónyi forintnyi összeget a Fidesz átcsoportosít e célra a saját költségvetéséből.

"Most nem annak az ideje van, hogy számba vegyük, milyen védelmi munkákat mulasztott el a kormány az elmúlt 4 évben, hiszen itt állunk térdig a vízben. Ilyenkor nem egymásra kell mutogatni, a Fidesz kormány mindenesetre 203 kilométernyi gátat épített meg kormányzása alatt" - mondta és megjegyezte: a költségvetésbe minden évben számolni kell a gátépítéssel, mert Magyarországon áradás majd minden évben van. Orbán Viktor az árvízi katasztrófahelyzetre tekintettel lemondta délelőtti kampány-programjait, a Fidesz elnöksége pedig rendkívüli ülést tartott, amelyen értékelte az árvízi helyzetet.

Demszky kezdett

A vezető politikusok közül elsőként Demszky Gábor főpolgármester fogott lapátot, szombaton és a Margitsizigeten töltötte a homokzsákokat. Nem sokat teketóriázott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sem: az MSZP szombati Andrássy úti nagygyűlésén mindenkit arra kért, hogy menjen a gátakra segíteni az árvíz elleni harcban, majd maga is kiment a lassan süllyedő Margitszigetre.


Klikk a képre!

Hétfőn az MSZP nevében Újhelyi István alelnök azt kérte a pártoktól, hogy csatlakozzanak az árvízi kampányüzemmódhoz. "Az MSZP támogatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon döntését, hogy a drámai árvízhelyzet miatt félreteszi a kampányolást, a választási programokat" - közölte a szocialista politikus, emlékeztetve arra, hogy az MSZP kormányfőjelöltje lemondta hétfői kampányprogramjait.

A kampány megy tovább

Gyurcsány valóban lemondta programjait, de Dunaújváros és Sárbogárd lakosságát így sem hagyták kampányesemény nélkül, a kormányfőt Hiller István, az MSZP elnöke és Szekeres Imre, a párt elnökhelyettese képviseli a programokon.

Magyar Bálint oktatási miniszter azzal fordult a középfokú iskolák és a középfokú iskolai kollégiumok vezetőihez, osztályfőnökeihez, pedagógusaihoz: tekintsék igazolt mulasztásnak, ha a tanuló bekapcsolódott az árvíz, illetve a belvíz elleni védekezés munkálataiba, amennyiben ezt bármilyen formában bejelenti.