Emőke
-4 °C
9 °C

Megbéníthatják Budapest forgalmát a gazdák

2005.02.21. 06:52
Hétfőn reggel 7 órakor megkezdődik a többnaposra tervezett országos gazdademonstráció, amelynek első napján a gazdák munkagépekkel vonulnak Budapestre. Az ORFK figyelmeztet, torlódásokra kell számítani.
A gazdademonstrációban 15 gazdaszervezet vesz részt hivatalosan: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Tanács (MAÉT) tíz tagszervezete, továbbá a Magyar Parasztszövetség, a Magyar Erdőgazdasági Szövetség, valamint a Magyar Középbirtokosok Szövetsége és a Biokultúra Egyesület.

A szervezők korábbi közlése szerint az erőgépek várhatóan a főváros körüli gyülekező pontokról este hét-nyolc óra között érkeznek a budapesti Felvonulási térre. Az erőgépeket itt állítják le és kedden négy traktorral vonulnak a Kossuth térre, ahol Parlament előtt 12 órakor gazda-nagygyűlést tartanak, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek, valamint szeretnék átnyújtani a követeléseket tartalmazó petíciókat a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek és a miniszterelnöknek.

A követelések tartalmáról Jakab István nem nyilatkozott, mondván, nem szeretnék előre nyilvánosságra hozni. Annyit azonban elárult, hogy nyomatékosan kérik a múlt évi agrár-megállapodás teljesítését.

A gazdák néhány megye kivételével országszerte aktívan készültek a hétfői budapesti demonstrációra.

Az ORFK figyelmeztet arra, hogy a demonstráció ideje alatt több helyen forgalomkorlátozást vezetnek be, és torlódásokra kell számítani, a demonstrálók mozgását illetve a helyszíneket a rendőrség folyamatosan biztosítja.