Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Gergényi: Harci helyzetben nem lehet méricskélni

2006.10.24. 06:46
Kapcsolódók (1)
Harminc-negyven tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség az október 23-i zavargások miatt, mondta Gergényi Péter, budapesti rendőrfőkapitány.

Éjjel 2 órára sikerült konszolidálni a helyzetet, mondta a Nap-keltében Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya.

A rendőri sérültek számáról nincs pontos információja, mert sok rendőr majd "csak akkor jelentkezik kezelésre kisebb sérülésekkel", amikor már megnyugszanak a kedélyek.

Civil sérülteket nem tudja, mert "kisebb gondjuk is nagyobb volt" annál, hogy számvetést készítsenek.

Az őrizetbevettek számáról hét órára lehet pontos adatot tudni, Gergényi szerint harminc és negyven fő lehet most fogdában az október 23-i zavargásokkal összefüggésben.

Nagyon nagy erőt mozgósított a rendőrség, de Gergényi számot nem mond, mert "a túloldalnak nem illik számot mondania".

A rendőri intézkedés elől menekülő tömeg merre menjen, azt nem a rendőrség határozza meg, mondta Gergényi arra a felvetésre, hogy a túlzott rendőri fellépésnek ártatlanok is áldozatul estek.

A rendőrfőkapitány szerint a tüntetők "igyekeztek rásimulni" a békés Fidesz-tüntetésre. Míg tartott a nagygyűlés, addig szerinte állt az oszlatás, és megvárták, míg a békés tüntetők elindultak haza.

A gumilövedék használatára Gergényi szerint szükség volt, a könnygázgránátot megfelelő szögben lőtték ki a rendőrök. A "kákán is csomót keresőkben" vetődik fel ilyen helyzet, "harci helyzetben nem lehet millimétereket számítani, ez nonszensz" - mondta a rendőrfőkapitány.

Gergényi a már földre került emberek bántalmazásáról úgy nyilatkozott, hogy a jogsértő cselekmények felszámolására a rendfenntartó erőknek törvényi felhatalmazása van. Hogy egy rohamban "ki kibe botlik bele, az a hibakeresés csimborasszója" - mondta.