Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Több mint ötezer új munkahelyet ígért Kóka

2005.11.03. 23:21
A gazdasági miniszter a gazdasági fórumon hat hónap alatt ígérte az új munkahelyeket. Gyurcsány szerint is minden jól megy.
A költségvetésről, a kormány politikájának legfontosabb céljairól, valamint a dél-koreai Hankook beruházásáról beszélt Gyurcsány Ferenc és Kóka János a csütörtökön Dunaújvárosban tartott gazdasági fórumon. A gazdasági tárca vezetője hat hónapon belül további négyezer munkahely létesítését ígérte.

A Bartók Béla Kamaraszínházban mintegy 500 érdeklődő előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hangsúlyozta: a baloldali, szociáldemokrata kormány elsősorban a gyermekes családok és a nyugdíjasok helyzetét kívánja könnyebbé tenni.

Hozzátette, ezért növelte a kormány négy év alatt összességében 40 százalékkal az egy gyermekre jutó támogatás összegét és a 13. havi nyugdíj bevezetése mellett ezért kezdett hozzá a nyugdíjkorrekciós rendszer megvalósításához.

Emlékeztetett rá, hogy a fészekrakó program lehetőségével eddig tizenhatezren éltek. Azért, hogy minél több fiatal jusson otthonhoz, felemelték a program korhatárát - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc kijelentette, az ország jó úton halad.

Gumival a jövőért

Kóka János gazdasági miniszter a Hankook cég 132 milliárd forintos beruházásával kapcsolatban hangsúlyozta: a befektető azért döntött Magyarország mellett, mert érzékelte, hogy "az ország vezetése valódi politikai és gazdasági kiszámíthatóságot teremt" és mert az országban olyan partnerre talált, amelyre a következő 10-20 évben érdemes építeni.

Mint mondta, a Dunaújvárosban felépülő üzemben 2010-ben évi 10 millió gumiabroncsot gyártanak majd. A Hankook a legmagasabb minőségű abroncsok gyártását viszi Dunaújvárosba, "mert elhiszi", hogy az ottani szakemberek a Mercedesnek és a BMW-nek is tudnak autógumit gyártani.

Hozzátette, a befektetés első lépcsőben 1500 munkahelyet teremt, ami később nőhet, mert a befektető az üzemépítéshez szükséges terület kétszeresére jelentett be igényt, tervei között pedig az szerepel, hogy a jelenlegi hetedik helyett a világ ötödik legnagyobb gumiabroncs-gyártója legyen.

A gazdasági miniszter kijelentette: a beruházás ellenzéki oldalról "nemtelen támadásokat" kap. Azzal fenyegetik a dunaújvárosiakat, hogy a gyár felépítése "valami környezetvédelmi rémálom" lesz, holott az üzem nem gumit, hanem gumiabroncsot gyárt majd, amihez a szükséges alapanyagot készen szállítja a városba a cég.

Rámutatott: a beruházás szigorú környezetvédelmi előírások betartásával valósul meg, amit jelez, hogy Szlovákiában - amely versenyzett a befektetés megszerzéséért - már megkapta a környezetvédelmi engedélyt .

A gazdasági miniszter a fórumon kijelentette: vállalja, hogy hat hónapon belül a dunaújvárosi ezerötszázon kívül még négyezer munkahely létesítését jelentik be külföldi befektetéseknek köszönhetően.