Piroska
-11 °C
-2 °C

Pártot alapított a Kossuth tériek egy része

2007.03.09. 13:24
Új Demokratikus Koalíció néven új párt megalakulását jelentette be pénteken Budapesten Gorka Sebestyén, Molnár Tamás, Bégány Attila és Szent-Iványi Ágnes ügyvivő.

"A személyek miatt lehet azt állítani, hogy konzervatív jellegű pártalapítókról van szó, de mi nyitottak vagyunk és várjuk a népi baloldalt, a nemzeti baloldalt" - mondta Gorka Sebestyén a most megalakult Új Demokratikus Koalíció négy ügyvivőjének egyike pártjuk beharangozó sajtótájékoztatóján.

Hogy milyen lesz az ÚDK, arról egyebet nem mondtak, csupán, hogy a magyar és európai politikai palettán nem szeretnék meghatározni pozíciójukat. Gorka Sebestyén elmondta, "mindenkit" meg szeretnének szólítani, "el szeretnék törölni a sablonokat". Egyik legfontosabb céljuk, hogy érvényesüljön a demokrácia Magyarországon.

Életképes. Lehet.

A pártot egyelőre nem jegyezték be, így tagjaik létszámát sem hozzák nyilvánosságra, de már lehetséges pénzügyi támogatók is jelentkeztek. "Annak ellenére, hogy a rendszerváltás óta a parlamenti pártok mellett számos párt alakult, amelyek többsége később megszűnt, az Új Demokratikus Koalíció életképes lehet, mert tavaly ősszel megváltozott a politikai helyzet Magyarországon" - közölte Gorka Sebestyén.


Molnár Tamás ügyvivő szerint több párt is alakul majd ebben az évben. Az Új Demokratikus Koalíció célja vesztesek felkarolása, a szakpolitizáló értelmiség, valamint a nemzeti tőke megszólítása, tette hozzá az ügyvivő. Szent-Iványi Ágnes ügyvivő kiemelte: Magyarországon napjainkban áldemokrácia van, a szocializmus után nem történt meg az emberek demokratikus átnevelése.

Egyelőre a párt vezetősége még nem döntött, hogy terveznek-e bármilyen rendezvényt március 15-re.

Gorka Sebestyén január utolsó napjaiban a Klub rádióban állt elő a pártalapítási kezdeményezésével. Akkor úgy fogalmazott, "meghatározó jobboldali értelmiségiek keresték meg" a pártalapítás gondolatával.