Gizella
9 °C
14 °C

Kettős állampolgárság helyett 'görög' útlevél

2005.08.24. 08:31
A Népszabadság értesülése szerint a határon túli magyarok számára az Európai Unión belüli utazásra jogosító személyi igazolvány bevezetésének lehetőséget mérlegeli a kormány. Hasonló rendszert vezetett be Görögország, ahol az albániai görögök kaptak olyan igazolványt, amely szabad mozogást biztosít az unió huszonöt államában.

A javaslat alapján a kettős állampolgárság megadása nélkül is biztosítani lehetne, hogy a környező államokban élő magyar nemzetiségűek szabadon utazhassanak az uniós tagállamokba. A Népszabadság információi szerint a határon túli magyaroknak csak azt az általános korlátozást kellene figyelembe venniük, hogy hat hónapon belül legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnának az unió területén.

Athén megállapodott

A lap szerint a tervezetről eddig nem esett szó, de modellként a görög megoldás szolgálhat, mert Athén az Albániában élő görög kisebbséggel szemben - Brüsszel jóváhagyásával - különleges elbánást alkalmaz. A Határon Túli Magyarok Hivatalának honlapján található egyik dokumentum szerint Görögország először hat hónapra szóló nemzeti, tehát csak saját területére érvényes vízumot ad ki, amelynek birtokában a kérelmező felkeresheti a kijelölt rendőrkapitányságot, ahol a görög nemzetiségű, de idegen állampolgárok számára rendszeresített személyi igazolványt kap. Ez a görög nemzetiségűeket az anyaország területén való korlátlan tartózkodásra és munkavállalásra is jogosítja, emellett ők - az uniós polgárokra vonatkozó általános feltételek mellett - más EU-tagállamokba is beutazhatnak. Erről Athén külön megállapodást kötött az unióval.

A nagykövetség dönt

A görög származású albán állampolgárok számára kiadható "speciális személyi igazolvány" megilleti a házastársakat és a közvetlen családtagokat is. A kedvezmény megadása előtt azonban a kérelmezőnek igazolnia kell a nemzetiségi hovatartozását; az erről szóló dokumentumot korábban az Albániában élő görögök egyesülete állította ki, a visszaélések miatt azonban a származást most már a tiranai görög nagykövetség vizsgálja. Egyébként az 1991-ben elfogadott jogszabály hatálybalépése óta a görög származású albánok számára 130 ezer speciális személyit bocsátottak ki.