Jenő
-3 °C
6 °C

Kettős állampolgárság helyett 'görög' útlevél

2005.08.24. 08:31
A Népszabadság értesülése szerint a határon túli magyarok számára az Európai Unión belüli utazásra jogosító személyi igazolvány bevezetésének lehetőséget mérlegeli a kormány. Hasonló rendszert vezetett be Görögország, ahol az albániai görögök kaptak olyan igazolványt, amely szabad mozogást biztosít az unió huszonöt államában.

A javaslat alapján a kettős állampolgárság megadása nélkül is biztosítani lehetne, hogy a környező államokban élő magyar nemzetiségűek szabadon utazhassanak az uniós tagállamokba. A Népszabadság információi szerint a határon túli magyaroknak csak azt az általános korlátozást kellene figyelembe venniük, hogy hat hónapon belül legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnának az unió területén.

Athén megállapodott

A lap szerint a tervezetről eddig nem esett szó, de modellként a görög megoldás szolgálhat, mert Athén az Albániában élő görög kisebbséggel szemben - Brüsszel jóváhagyásával - különleges elbánást alkalmaz. A Határon Túli Magyarok Hivatalának honlapján található egyik dokumentum szerint Görögország először hat hónapra szóló nemzeti, tehát csak saját területére érvényes vízumot ad ki, amelynek birtokában a kérelmező felkeresheti a kijelölt rendőrkapitányságot, ahol a görög nemzetiségű, de idegen állampolgárok számára rendszeresített személyi igazolványt kap. Ez a görög nemzetiségűeket az anyaország területén való korlátlan tartózkodásra és munkavállalásra is jogosítja, emellett ők - az uniós polgárokra vonatkozó általános feltételek mellett - más EU-tagállamokba is beutazhatnak. Erről Athén külön megállapodást kötött az unióval.

A nagykövetség dönt

A görög származású albán állampolgárok számára kiadható "speciális személyi igazolvány" megilleti a házastársakat és a közvetlen családtagokat is. A kedvezmény megadása előtt azonban a kérelmezőnek igazolnia kell a nemzetiségi hovatartozását; az erről szóló dokumentumot korábban az Albániában élő görögök egyesülete állította ki, a visszaélések miatt azonban a származást most már a tiranai görög nagykövetség vizsgálja. Egyébként az 1991-ben elfogadott jogszabály hatálybalépése óta a görög származású albánok számára 130 ezer speciális személyit bocsátottak ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?