Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megfenyegették Gusztost és a Magyar Hírlap újságíróját

2004.01.15. 19:42
Gusztos Péter SZDSZ-es parlamenti képviselő csütörtökön közölte, hogy egy napilapban megjelent írása miatt életveszélyesen megfenyegették. A fenyegetés a Magyar Hírlap online fórumán volt olvasható, de a politikus közleménye után kimoderálták. A hozzászólás eredetileg Varga Gergely írásához kapcsolódott, aki a napilap belpolitikai rovatának vezetője.
A politikusnak szerdán jelent meg egy írása a Tilos rádió ügyéről a Magyar Hírlap című napilapban. Az újság online változatának fórumán egy hozzászóló „teljesen konkrét napot megjelölő, konkrétan életveszélyes fenyegetést” intézett Gusztos Péterhez és a vele egy oldalon publikáló újságíróhoz, Varga Gergelyhez.

„Február 14-én agyonlövünk”

„Nevedet Gusztostalannal együtt megjegyeztük, két demagóg cionista: kaptok egy hónapot, hogy eltűnjetek ebből az országból, február 14-én agyonlövünk” – ismertette a fenyegetést a politikus.

Gusztos az MTI-nek úgy nyilatkozott, a történteket bejelenti a rendőrségen, hogy vizsgálják meg az ügyet, mert bár nem ritka dolog, hogy politikusok gyalázkodó leveleket kapjanak, egy ilyen konkrét fenyegetés mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Hangsúlyozta, a dolgot „konkrét, egyértelműen antiszemita indíttatású, életveszélyes fenyegetésnek” minősíti.

Varga Gergely, a Magyar Hírlap belpolitikai rovatvezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy Gusztossal ellentétben ő nem kíván a rendőrséghez fordulni. Mint mondta, „ha majd sok fenyegetés érkezik, akkor komolyan veszem”. Varga szerint nem jó érzés ilyen hozzászólásokat olvasni, de csak „egy beteg elme akciójának” tartja ezt a bejegyzést.

Csak a közlemény után moderáltak

Köves Pál, a Magyar Hírlap Online rovatának vezetője az Indexnek elmondta, hogy a fenyegető hozzászólás Varga Gergely Két százalék című írásához érkezett. A szerkesztőség moderátorai azonban csak Gusztos Péter MTI-hez eljuttatott közleménye után értesültek róla, és azután távolították el az oldalról.

A 17-es hozzászólást délelőtt 10 óra 23 perckor küldték el, tehát több mint hat órán át volt olvasható a Magyar Hírlap honlapján. A fórumban ugyanakkor a következő hozzászóló már 10:54-kor jelezte: „MH! A 17-es hozzászólás szerintem büntetőjogi kategória. Ha nem elmeorvosi.”

Köves Pál rovatvezető arra a kérdésre, hogy ha Gusztos Péter a rendőrséghez fordul, akkor kiadják-e a hatóságoknak a hozzászóló adatait, közölte: „Természetesen együttműködünk a rendőrséggel, de azt még vizsgálnunk kell, hogy technikailag mit tudnánk segiteni. Úgy gondoljuk, hogy ezt a dolgot nem vehetjük fél vállról, hiszen nemcsak Gusztos Pétert fenyegették meg halálosan, hanem lapunk belpolitikai rovatvezetőjet is.”

„Rezervátumba zárni a nácikat”

Gusztos Péternek szerdán jelent meg az a Hajrá Magyarország, hajrá Tilos Rádió! című cikke, amely felbőszíthette a hozzászólót.

Gusztos cikkében többek között azt írta: „ha a Tilos-ügy hozzásegíti hazánkat ahhoz, hogy minden egyes közösség, legyen az rádió, civil szervezet vagy politikai párt, a Tiloshoz hasonló gyorsasággal legyen kénytelen elhatárolódni a kirekesztő véleményektől és kivetni soraiból e vélemények képviselőit, jobb lesz itt élni. De ehhez elengedhetetlen, hogy a jobboldal végre képes legyen (politikai) »rezervátumba« zárni a nácikat.”