Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Maradnak Medgyessy amerikai sztártanácsadói

2004.03.19. 16:37
Az Index információi szerint a kormányfő kabinetjében szóba került, hogy meghosszabbítják a Greenberg-csapat eredetileg május végéig szóló szerződését. A kormányfő környezetében ugyanis a várakozásoknak megfelelő eredménynek értékelik a miniszterelnök népszerűségének mélypontját kimutató friss közvélemény-kutatást. Medgyessy Péter amerikai tanácsadói a budapesti megbeszélések után egyébként Bukarestbe utaznak tovább, mivel a román szociáldemokraták is őket bízták meg a 2004-es választási év kampányainak lebonyolításával.
Az Index információi szerint valószínű, hogy meghosszabbítják a Medgyessy Péter miniszterelnököt segítő amerikai kutatócégek, a Greenberg Quinlan Rosner Research Inc., illetve a Greenberg Carville Shrum megbízatását.

A pozitív mélypont

Úgy tudjuk, hogy a kormányfő környezetében a várakozásoknak megfelelő eredménynek értékelik a miniszterelnök népszerűségének "mélypontját" mutató közvélemény-kutatást. A Medián Intézet által közzétett felmérés szerint Medgyessy január-februári 43, illetve 46 pontos népszerűségi indexe ugyanis márciusra a korábbiaknál alacsonyabb szintre, 41 pontra süllyedt. Az elemzések szerint a visszaesés azt jelzi, hogy az elmúlt hetekben karakteresebbé vált miniszterelnökkel szemben a korábbiakhoz képest a Fidesz-támogatók vesztették el semlegességüket, így az átlagszám a korábbinál alacsonyabb értéket mutat. A politikai kezdeményezéseknek tudják be viszont a Fidesz támogatottságának csökkenését is. A pártpreferencia-vizsgálat alapján a szocialistáktól a Fideszhez átpártolt csoport most egyértelmű állásfoglalás helyett ismét a bizonytalanok táborát gyarapítja.

Nem cáfolják

A kormányfő kommunikációs stratégiaváltásában 15-15 millió forintért közreműködő két amerikai cég, a Greenberg Quinlan Rosner Research Inc., illetve a Greenberg Carville Shrum egy állandó rezidenssel működik Budapesten. A GCS magyarországi munkáját Tal Silberstein, Ehud Barak volt izraeli miniszterelnök kampányfőnöke, a cég vezérigazgatója irányítja, a másik céget pedig Jeremy Rosner képviseli. A magyarországi csapat azonban időnként több izraeli szakembert is dolgoztat a Medgyessy-kampányban, amelyet éppen a Medián Intézet, valamint a Szonda Ipsos és a GfK Hungária felméréseire alapoztak. Braun Róbert, a kancellária kormányzati közszerepléseket koordináló helyettes államtitkára az Index kérdésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy az amerikaiak szerződését esetleg meghosszabbítanák. Braun felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy mind Greenbergék, mind a munkájukhoz szükséges alapkutatások szerződései május végén járnak le.

Romániában is keresnek

A Greenberg-Carville-Shrum vezetői személyesen nem csak Budapesten, hanem Bukarestben és Szófiában is tanácsot adnak a vezető baloldali politikusoknak a kormányzati kommunikációs háttérmunkában. A romániai választási évben az Adrian Nastase által vezetett Szociáldemokrata Párt bízta a teljes kampányszervezést az amerikaiakra. Egyes román sajtóértesülések szerint a bukaresti megállapodással 100 ezer dollárt keresnek Greenbergék.

A Greenberg Quinlan Rosner Research jelentős nemzetközi tapasztattal rendelkező vállalkozás. A Washingtonban, Londonban és Tel Avivban irodával rendelkező GQR honlapja szerint Clinton és Al Gore mellett megbízást kaptak Tony Blair, Gerhard Schröder és Ehud Barak választási kampányaiban való részvételre, de bekapcsolódtak Nelson Mandela dél-afrikai választásába is. Mint emlékezetes, Ron Werber, az MSZP izraeli kampányember éppen az amerikaiak alkalmazása miatt távozott Magyarországról. Tal Silberstein ugyanis Ehud Barak kampányában éppen az ő szakmai riválisa volt.