Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Két hét múlva elkészül az első magyar Gripen

2005.01.14. 23:40
Nem lesz látványos a magyar haderő fejlesztése, mondta Juhász Ferenc Zalaegerszegen.
"Két hét múlva legördül a svédországi gyártósorról a Magyarországnak szánt első, a légierő történetében egy fordulópont kezdetét jelentő harci repülőgép, amely teljes felszereltséggel 2006 első felében érkezik meg. E gépek üzemképessége 30-40 év" - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Zalaegerszegen, pénteki sajtótájékoztatóján.

A fejlesztési folyamat idén esedékes részéről szólva elsőként a Gripen-programot említette a miniszter. December közepén a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának képviselője Budapesten arról számolt be, hogy januárjában megkezdődik Svédországban a Gripen JAS39-es harci gépek magyar pilótáinak kiképzése.

Ulf Lindström akkor azt közölte, hogy a magyar honvédség által rendelt 14 harci repülőgép első példánya január 25-én gördül ki a Saab linköpingi gyártócsarnokából. A megrendelt harci gépekből 12 együléses, kettő pedig kétüléses lesz - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a Gripen-program keretében 15 magyar pilóta felkészítését is vállalta a svéd fél. A 14 repülőgép szállítása 2007-ben fejeződik be, a hozzá kapcsolódó 191 milliárd forint értékű ellentételezés futamideje pedig, 2001-től számítva, 14 év.

A svéd fél a harci repülőgépek költségének 110 százalékára vállalt ellentételezést, ami átlagosan évi 14 milliárd forint "hozadékot" jelent a magyar gazdaság számára - mondta Hollósi Nándor, a honvédelmi minisztérium politikai főtanácsadója a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának képviselőjének budapesti látogatása alkalmából tartott decemberi sajtótájékoztatón.

Nem látványos

"Nem látványos, s az ország gazdasági teherbíró képességéhez igazodik a haderő fejlesztése, úgy, hogy a NATO rendszerébe pontosan illeszkedő speciális feladatok magas fokú ellátására legyen még alkalmasabb"- mondta Juhász Ferenc. Hozzátette, a reform eleme e sajátos képességeknek a karbantartása is, "ezért ajánlunk fel fél évente más-más jellegű katonai erőket".

A miniszter szerint a haderő reformjával összekapcsolt tudatos fejlesztési folyamatnak köszönhetően az elmúlt két év alatt katonai szerepvállalás tekintetében a NATO-erők "első harmadába hoztuk fel az országot, a nemzetközi szerepvállalást tekintve pedig az első hatban vagyunk". Juhász Ferenc hozzátette, hogy számára a hadsereg képességeinek megítélésében "nem az ellenzéki, hanem a NATO szakmai minősítések a fontosak".

A jelenleg 33 ezer fős hivatásos hadsereg "hosszú távon 27 ezres állandó létszámú lesz" - közölte Juhász Ferenc.