Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Gránátot találtak a Fidesz Lendvay utcai székháznál

2008.03.28. 11:40
Szovjet típusú gyakorlógránátot találtak a Fidesz Lendvay utcai székházánál péntek reggel, kicsit később pedig a párt Cukor utcai irodája előtt. A gránátok robbantásra alkalmatlanok voltak, egyelőre nem tudni, hogy van-e összefüggés a két eset között. A Fidesz V. kerületi irodája előző este fenyegető levelet kapott.

Robbanótöltet nélküli szovjet gyakorlógránátot találtak a Fidesz Lendvay utcai székházánál és a Cukor utcában található pártiroda bejárata előtt, olvasható a BRFK közleményében. A Fidesznek régen itt volt a központja is, jópár éve viszont a Szentkirályi utcában székelnek. Egyelőre nem lehet tudni, hogy van-e valamilyen összefüggés a két eset között, illetve állnak-e politikai okok a háttérben.

Tafferner Éva szóvivő tájékoztatása szerint reggel nyolc óra előtt egy járókelő a Fidesz-székház Dózsa György út felőli kerítésénél egy furcsa tárgyat látott, amelyre felhívta a biztonsági szolgálat figyelmét. Kilenc óra körül pedig a Fidesz Cukor utcai irodájának bejárata előtt talált az egyik alkalmazott egy rozsdás, tojás alakú tárgyat.

A tűzszerészek mindkét helyszínen megvizsgálták a talált tárgyakat, és megállapították, hogy azok robbanótöltet nélküli, szovjet típusú gyakorló gránátok, melyek robbantásra alkalmatlanok. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály I. visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel bűntett elkövetése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai haladéktalanul megkezdték a tanúkutatást és adatgyűjtést.

Dobos Gábor, a Fidesz V. kerületi irodavezetője azt közölte, hogy csütörtök éjjel fenyegető levelet kaptak, amelyben a feladó "békés oktató eszköznek" nevezi a küldeményt, és kilátásba helyezi, legközelebb "halált fog vinni". Mint mondta, azért is ijesztő a fenyegető levél és a gránát, mert az épületben nem csak Fidesz-iroda, hanem gyermekmegőrző is működik.

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: pártja az erőszak és a megfélemlítés minden formáját elutasítja, függetlenül attól, hogy az melyik politikai oldalt éri. A szóvivő hozzátette: ugyanilyen szolidáris mondatokat várna akkor, amikor baloldali politikusokat ér támadás.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón pénteken újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem lehet olyan politikai motívum, ami igazolna bármiféle megfélemlítési kísérletet. A jogállamnak egyformán meg kell védenie az ilyenfajta megfélemlítési kísérletekkel szemben mindenkit, aki a köz érdekében demokratikus politikát folytat. A rendőrség így is fog tenni - tette hozzá.

Többek között a Fidesz Lendvay utcai székházánál is robbantottak 1998 nyár elején, amikor Budapest számos pontján, például Szájer József és Torgyán József lakásánál is követtek el robbantásokat. A székház magasföldszinti erkélyén robbant annak idején a szerkezet, az épület is megrongálódott.