Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MDF-nek is segített a MÁV Cargo vevőjének lobbistája

2008.03.06. 00:55
Az MDF-fel is kapcsolatban állt, Dávid Ibolya egyik németországi útjának szervezésében is részt vett Gulya András, aki a MÁV Cargo privatizációjából mintegy 2 milliárd forintos sikerdíjat szakított - tudta meg az Index. Az MDF elnöke megerősítette értesülésünket, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez már nem élő kapcsolat.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Geuronet Bt. nevű budapesti családi vállalkozás az osztrák vevővel kötött szerződés alapján mintegy 2 milliárd forintos sikerdíjat tett zsebre a MÁV Cargo privatizációja után. A szerződést aláíró lobbistáról, Gulya Andrásról később kiderült, hogy már a Fidesz-kormány alatt is betöltött posztokat, négy éve pedig a Szerencsejáték Zrt. alkalmazottja, igaz, egy éve betegállományban van.

Nevüket ellhallgatni kívánó forrásaink szerint Gulya Németországban nevelkedett, és ott a CDU aktív tagjaként politizált. Ebben a minőségében kereste meg a Fideszt és az MDF-et is annak idején, és a Fidesznek köszönheti későbbi kérészéletű Postabank-alelnöki, illetve a Stasi pénzek eltűnését felderítő miniszteri biztosi pozícióját is. A 2002-es választások után viszont már Magyar Bálint SZDSZ-es kultuszminiszter nevezte ki az Andrássy Egyetem kuratóriumába.

Forrásaink szerint Gulya András Dávid Ibolyával is kapcsolatban állt, ő szervezte az MDF-elnök egyik németországi útját, és ő tolmácsolt neki a négyszemközti találkozók során. Dávid Ibolya hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a parlamentnek is foglakoznia kellene a MÁV Cargo privatizációja kapcsán felmerült sikerdíj kérdésével, mert egyre nagyobb a gyanúja annak, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium is érintett az ügyben.

A testvérpárttal tartotta a kapcsolatot

Dávid Ibolya az Index érdeklődésére megerősítette, hogy Gulya András évekkel ezelőtt - a pontos időpontra már nem emlékszik - segítségére volt egy németországi útja során. Gulya a CDU tagjaként kereste meg az MDF-et, és felajánlotta segítségét a testvérpárttal való zökkenőmentesebb kapcsolattartás elősegítésére. Ezt a segítséget Dávid örömmel elfogadta.

Az együttműködés keretében Gulya egy alkalommal, egy németországi út során tolmácsolt a pártelnöknek, és hesseni CDU-s kapcsolatai felhasználásával néhány plusz program megszervezésében is részt vett az út során. Azóta sem a pártelnök, sem az MDF nem állt kapcsolatban Gulyával, ez nem egy élő kapcsolat - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Dávid hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában azt kifogásolta, hogy a Máv Cargo eladásával kapcsolatos sikerdíjról szóló hírekben szereplő betéti társaság nem szerepel a lobbi-nyilvántartásban, pedig csaknem két milliárd forintról van szó, amelynek sem a háttere, sem a holléte nem tisztázott.

Az MDF és Gulya András egykori kapcsolata egy percig sem befolyásolta az MDF elnökét abban, "hogy a tisztánlátás és a törvényesség érdekében kételyeti elmondja és kérdéseit a kormánynak feltegye". Az MDF részéről az egykori kapcsolat minden tárgyalása, minden beszélgetése a nyilvánosság előtt is vállalható - mondta most Dávid az Indexnek.