Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Az MDF-nek is segített a MÁV Cargo vevőjének lobbistája

2008.03.06. 00:55
Az MDF-fel is kapcsolatban állt, Dávid Ibolya egyik németországi útjának szervezésében is részt vett Gulya András, aki a MÁV Cargo privatizációjából mintegy 2 milliárd forintos sikerdíjat szakított - tudta meg az Index. Az MDF elnöke megerősítette értesülésünket, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez már nem élő kapcsolat.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Geuronet Bt. nevű budapesti családi vállalkozás az osztrák vevővel kötött szerződés alapján mintegy 2 milliárd forintos sikerdíjat tett zsebre a MÁV Cargo privatizációja után. A szerződést aláíró lobbistáról, Gulya Andrásról később kiderült, hogy már a Fidesz-kormány alatt is betöltött posztokat, négy éve pedig a Szerencsejáték Zrt. alkalmazottja, igaz, egy éve betegállományban van.

Nevüket ellhallgatni kívánó forrásaink szerint Gulya Németországban nevelkedett, és ott a CDU aktív tagjaként politizált. Ebben a minőségében kereste meg a Fideszt és az MDF-et is annak idején, és a Fidesznek köszönheti későbbi kérészéletű Postabank-alelnöki, illetve a Stasi pénzek eltűnését felderítő miniszteri biztosi pozícióját is. A 2002-es választások után viszont már Magyar Bálint SZDSZ-es kultuszminiszter nevezte ki az Andrássy Egyetem kuratóriumába.

Forrásaink szerint Gulya András Dávid Ibolyával is kapcsolatban állt, ő szervezte az MDF-elnök egyik németországi útját, és ő tolmácsolt neki a négyszemközti találkozók során. Dávid Ibolya hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a parlamentnek is foglakoznia kellene a MÁV Cargo privatizációja kapcsán felmerült sikerdíj kérdésével, mert egyre nagyobb a gyanúja annak, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium is érintett az ügyben.

A testvérpárttal tartotta a kapcsolatot

Dávid Ibolya az Index érdeklődésére megerősítette, hogy Gulya András évekkel ezelőtt - a pontos időpontra már nem emlékszik - segítségére volt egy németországi útja során. Gulya a CDU tagjaként kereste meg az MDF-et, és felajánlotta segítségét a testvérpárttal való zökkenőmentesebb kapcsolattartás elősegítésére. Ezt a segítséget Dávid örömmel elfogadta.

Az együttműködés keretében Gulya egy alkalommal, egy németországi út során tolmácsolt a pártelnöknek, és hesseni CDU-s kapcsolatai felhasználásával néhány plusz program megszervezésében is részt vett az út során. Azóta sem a pártelnök, sem az MDF nem állt kapcsolatban Gulyával, ez nem egy élő kapcsolat - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Dávid hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában azt kifogásolta, hogy a Máv Cargo eladásával kapcsolatos sikerdíjról szóló hírekben szereplő betéti társaság nem szerepel a lobbi-nyilvántartásban, pedig csaknem két milliárd forintról van szó, amelynek sem a háttere, sem a holléte nem tisztázott.

Az MDF és Gulya András egykori kapcsolata egy percig sem befolyásolta az MDF elnökét abban, "hogy a tisztánlátás és a törvényesség érdekében kételyeti elmondja és kérdéseit a kormánynak feltegye". Az MDF részéről az egykori kapcsolat minden tárgyalása, minden beszélgetése a nyilvánosság előtt is vállalható - mondta most Dávid az Indexnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!