Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány sem tudja, hogy szivárgott ki az őszödi beszéd

2007.05.30. 09:08
Gyurcsány Ferenc állítása szerint nem tudja, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet. A kormányfő erről az MTV Napkelte című műsorának adott interjúban beszélt, ahol azt mondta: tűzbe teszi a kezét valamennyi vezetőtársáért.

"Azt, hogy hogyan került ki, ezt ma nem tudom, őszintén. Ha tudnám, elmondanám”, mondta Gyurcsány Ferenc a Napkeltének adott interjújában. „Akarja tudni?” – tette fel a kérdést a műsorvezető. Ha tudnám, sok feltételezéstől kímélném meg magam, hangzott a válasz, de soha nem fogom megengedni, hogy a bizalmatlanság legyen az úr, tette hozzá.

Mint beszámoltunk róla, a balatonőszödi beszéd kiszivárogtatása volt a legfőbb témája az MSZP keddi frakcióülésének. Gyurcsány amellett érvelt, hogy nem szabad házon belül keresni a szivárogtatót, az Élet és Irodalom cikkében hírbe hozott szocialista vezetők viszont a felelős leleplezését követelték.

Az ÉS korábban a beszéd lehetséges kiszivárogtatóiként jelölte meg Puch Lászlót, Szili Katalint, Szekeres Imrét és Kiss Pétert, utóbbi ezt a feltételezést azonnal cáfolta. A Népszabadság szerint Gyurcsány a keddi frakcióülésen azt mondta: Ne hagyjuk, hogy újságcikkek verjenek éket közénk! Ilyenkor egymás kezét kell fogni.

A kormányfő a Napkeltében közölte: ha valamit meg fog erről tudni, akkor azt nyilvánosságra hozza, de amíg nem tud biztosat, addig nem fogja megengedni, hogy találgatásokkal besározzanak bárkit is. "Én tűzbe teszem a kezemet valamennyi vezetőtársamért" - hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint senkinek nem állt érdekében "közülünk" ártani. Amíg ennek az ellenkezője nem bizonyosodik be azt kell gondolni, hogy véletlenül szivárgott ki a beszéd, amelyben nem politikusok, hanem a politika környezetében dolgozó segítők játszhattak szerepet.

A műsorvezető azt is felvetette, volt-e köze Gyurcsány Ferencnek a kiszivárogtatáshoz, léteztek ugyanis ilyen szcenáriók is. Gyurcsány szerint ez abszurd feltételezés, és pusztán logikailag sem állja meg a helyét. Ugye nem gondolja, hogy ezt a beszédet azokkal a mondatokkal és veszélyes jelzőkkel szivárogtatom ki – mondta, majd hozzáfűzte: „Engem úgy ismernek, hogy elég határozottan és egyenesen vívom meg a politikai küzdelmeimet”.

A kormányfő megismételte, hogy szerinte szenvedélyes volt az őszödi beszéd, néhány jelzőt ugyan el lehetett volna hagyni, de szükség volt rá.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormányzáshoz elegendő bizalom van "kint is, bent is". A miniszterelnök "a kintre" a közvélemény-kutatásokban mért kormányzóképességet hozta példaként, "a bentre" azt, hogy nem kellett visszavonnia egyetlen egy komoly törvényjavaslatot sem az elmúlt egy évben, és az MSZP-ben nem szerveződött alternatív politikai irányzat.