Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Gyurcsány sem tudja, hogy szivárgott ki az őszödi beszéd

2007.05.30. 09:08
Gyurcsány Ferenc állítása szerint nem tudja, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet. A kormányfő erről az MTV Napkelte című műsorának adott interjúban beszélt, ahol azt mondta: tűzbe teszi a kezét valamennyi vezetőtársáért.

"Azt, hogy hogyan került ki, ezt ma nem tudom, őszintén. Ha tudnám, elmondanám”, mondta Gyurcsány Ferenc a Napkeltének adott interjújában. „Akarja tudni?” – tette fel a kérdést a műsorvezető. Ha tudnám, sok feltételezéstől kímélném meg magam, hangzott a válasz, de soha nem fogom megengedni, hogy a bizalmatlanság legyen az úr, tette hozzá.

Mint beszámoltunk róla, a balatonőszödi beszéd kiszivárogtatása volt a legfőbb témája az MSZP keddi frakcióülésének. Gyurcsány amellett érvelt, hogy nem szabad házon belül keresni a szivárogtatót, az Élet és Irodalom cikkében hírbe hozott szocialista vezetők viszont a felelős leleplezését követelték.

Az ÉS korábban a beszéd lehetséges kiszivárogtatóiként jelölte meg Puch Lászlót, Szili Katalint, Szekeres Imrét és Kiss Pétert, utóbbi ezt a feltételezést azonnal cáfolta. A Népszabadság szerint Gyurcsány a keddi frakcióülésen azt mondta: Ne hagyjuk, hogy újságcikkek verjenek éket közénk! Ilyenkor egymás kezét kell fogni.

A kormányfő a Napkeltében közölte: ha valamit meg fog erről tudni, akkor azt nyilvánosságra hozza, de amíg nem tud biztosat, addig nem fogja megengedni, hogy találgatásokkal besározzanak bárkit is. "Én tűzbe teszem a kezemet valamennyi vezetőtársamért" - hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint senkinek nem állt érdekében "közülünk" ártani. Amíg ennek az ellenkezője nem bizonyosodik be azt kell gondolni, hogy véletlenül szivárgott ki a beszéd, amelyben nem politikusok, hanem a politika környezetében dolgozó segítők játszhattak szerepet.

A műsorvezető azt is felvetette, volt-e köze Gyurcsány Ferencnek a kiszivárogtatáshoz, léteztek ugyanis ilyen szcenáriók is. Gyurcsány szerint ez abszurd feltételezés, és pusztán logikailag sem állja meg a helyét. Ugye nem gondolja, hogy ezt a beszédet azokkal a mondatokkal és veszélyes jelzőkkel szivárogtatom ki – mondta, majd hozzáfűzte: „Engem úgy ismernek, hogy elég határozottan és egyenesen vívom meg a politikai küzdelmeimet”.

A kormányfő megismételte, hogy szerinte szenvedélyes volt az őszödi beszéd, néhány jelzőt ugyan el lehetett volna hagyni, de szükség volt rá.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormányzáshoz elegendő bizalom van "kint is, bent is". A miniszterelnök "a kintre" a közvélemény-kutatásokban mért kormányzóképességet hozta példaként, "a bentre" azt, hogy nem kellett visszavonnia egyetlen egy komoly törvényjavaslatot sem az elmúlt egy évben, és az MSZP-ben nem szerveződött alternatív politikai irányzat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!