Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

MDF: az SZDSZ gyáva

2005.06.01. 14:57
Az MDF elnöke gyávának tartja az államfőválasztástól távol maradó SZDSZ-t, a szocialistákat pedig görcsös ragaszkodással vádolja. Dávid Ibolya azt ígéri, Sólyom László támogatásával azokat a liberálisokat is képviselik, akiket pártjuk cserbenhagyott.
"A Magyar Demokrata Fórum szerint 15 éves demokráciánk szégyene a két kormánypárt magatartása, hiszen amíg az SZDSZ elmenekül a köztársasági elnök-választás felelőssége elől, addig a szocialisták egy-egy sértett honatya megkörnyékezésével próbálják elérni a jelöltjük megválasztását" - áll Dávid Ibolya, az MDF elnökének szerdai közleményében.

Szerinte az MSZP álláspontja egyértelmű: görcsösen ragaszkodik saját jelöltjéhez.

Gyáván, méltatlanul

A Magyar Demokrata Fórum szerint azonban az SZDSZ gyáván és rendszerváltó párthoz méltatlanul cselekszik, amikor nem vesz részt a köztársasági elnök-választáson.

A Magyar Demokrata Fórum június 6-án Sólyom Lászlót támogatja a parlamentben. "Biztosak vagyunk abban, hogy szavazatainkkal azokat a liberálisokat is képviseljük, akiket pártjuk cserbenhagyott, amikor a felelőtlen megoldás, a távolmaradás mellett döntött" - írja Dávid Ibolya..

Nem szavazhatnak

Az SZDSZ hétfőn döntött arról, hogy frakciójának tagjai nem vesznek részt a jövő heti államfőválasztáson, mert a szocialisták jelöltje, Szili Katalin számukra nem elfogadható, viszont Sólyom Lászlót, az ellenzék jelöltjét sem akarják a koalíciós parter ellenében megszavazni.

A szabad demokraták között azonban van legfeljebb három képviselő, aki még hezitál, hogy szavazzon-e. Ha nem akarnak a frakció döntésével szembemenni, akkor a képviselőcsoport kétharmadának a jóváhagyásával felmentést kaphatnak a kötelező távolmaradás alól és részt vehetnek a szavazásban.