Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Zenés strandszínművel kultúrmissziózott Gyenesei

2008.10.21. 22:00
Egy földije, valójában korábbi protokoll-tanácsadója színműveit protezsálta több színházzal rendelkező város polgármesterénél Gyenesei István. A nyári, habkönnyű produkciót az önkormányzati miniszter többek között Kósa Lajos debreceni fideszes városvezetőnek ajánlotta fel a darab producerének elérhetőségeivel együtt. Gyenesei nem lát ebben semmi kivetnivalót.

Barát

"Pénteken Siposhegyi Péter barátom ötvenedik születésnapjára voltunk hivatalosak. A kaposvári származású ismert drámaírót a Rátkay Klubban köszöntöttük.

Sajnos nem találtuk a legjobb egészségben, de fantasztikus memóriája és szarkasztikus humora nagyszerű élményeket hagyott bennünk. Személyisége évtizedek óta szellemi felüdülést jelent mindenkinek, aki eltölt vele néhány percet. Politikai éleslátása elkelne bármely nagy párt tanácsadó testületében, így luxus, hogy parkolópályán van." Forrás: Gyenesei blogja

Öt és fél éven át volt kommunikációs tanácsadó Gyenesei István Somogy megyei közgyűlési elnök mellett Siposhegyi Péter, akinek színdarabjait az időközben miniszterré kinevezett Gyenesei ajánlotta több város polgármesterének.

Az önkormányzati tárca vezetője kultúrmisszióként jellemezte saját akcióját abban a levélben, amelyet minisztériumi fejléccel, hivatalos pecséttel küldött szét az ország kőszínházzal rendelkező településeinek. Fontosnak tartja ugyanis, hogy "az országban minél színvonalasabb kulturális rendezvények kerüljenek megrendezésre, és a színházak, művelődési intézmények egyre szélesebb közönséghez szólva működjenek". A miniszter - a levél szerint - ezeket a célokat szem előtt tartva döntött úgy, hogy a polgármesterek figyelmébe ajánlja Siposhegyi Péter "remekbeszabott zenés darabját", a "Kikötő"-t és a "Hantjával sem takar" című drámáját.

A figyelemfelkeltő levelet többek között Debrecenbe, Kósa Lajosnak küldte el a minisztérium. Mellékletként hozzáfűzték a darabok producerének elérhetőségeit is.

"Könnyű kis nyári darabnak indult, de maradandó darab lett belőle, egy kicsit líra, kicsit dráma, kicsit tragikomédia, szerelem, zene, tánc" - foglalta össze a nyári bemutató után a Kikötőről alkotott véleményét a rendező, Harsányi Gábor egy tévés interjúban. A balatoni strandokon előadott darabban többek között az egyik kereskedelmi csatorna "Jóban rosszban" című szappanoperájának szereplői léptek fel, a 70-es évek tóparti hangulatát felidézni hivatott retróslágereket pedig Vincze Lilla adta elő. Az egyik szereplő szerint a Kikötő pontosan arra való, hogy az emberek a strand után lehuppanjanak a nézőtéren.

Az önkormányzatok kulturális kiadásait is kezelő miniszter az ajánlólevélben nem tett említést arról, hogy a szerző korábban az ő alkalmazottja volt. Az Index fórumán a parlamentben a fideszes Deutsch Tamás által kipattantott ügyet maga Siposhegyi igyekezett helyretenni bevallva, hogy öt éven és tíz hónapon keresztül vett fel havonta 60 ezer forintot kommunikációs tanácsadásért.

Az összegért a Somogy megyei közgyűlési elnök média-megjelenéseinek tartalmi és stiláris kérdéseivel kellett foglalkoznia, valamint közreműködött néhány protokollkiadvány megfogalmazásában is. Siposhegyi szerint mivel a megállapodás megkötésekor a megyét a Fidesz és a Somogyért Egyesület koalíciója vezette -, amely a színműíró megjegyzése szerint világnézetéhez közeli formáció volt - a szerződésről kaposvári fideszesek is tudtak. "Egyetlen megjegyzésük volt vele kapcsolatban: túlságosan olcsó vagyok" - állította Siposhegyi.

"Miért lenne aggályos?" - kérdezett vissza a miniszter, amikor az ügyet szóba hoztuk. Gyenesei István az Indexnek azt mondta, Siposhegyi Péter többször drámaíró versenyt nyert Magyarországon, műveit nagyon sokan látták a nyáron. "Jó ügyet szolgáltam, és a polgármesterek nagyon jó néven vették, hogy figyelmükbe ajánlottam a produkciókat, ez senkinek nem volt aggályos" - mondta a miniszter.

Szerinte a magyar valóság ismeretének a hiányára utal, ha valaki 18 évvel a rendszerváltás után egy szelíd hangú levelet nyomásgyakorlásnak vesz. "Akik ezt állítják, saját magukból indulnak ki" - tette hozzá.

Gyenesei István úgy látja, Gusztos Péter is arányt tévesztett, amikor lemondásra szólította fel. "Egy magánjellegű blogban elmélkedett, ez nem lehet mértékadó. A parlament értékítélete nekem sokkal fontosabb, és ott nagy többséggel fogadták el az ügyben hozzám intézett interpellációra adott választ" - mondta.  • Vennék
  • Hírek