Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Gyorsított eljárás a Gyermekrák Alapítvány ügyében

2001.01.21. 17:42
Bár január 22-én gyorsított eljárás keretében tárgyalják, jár-e a Gyermekrák Alapítványnak az egyszázalékos felajánlásokból két év alatt összegyült mintegy 236 millió forint, az alperes APEH visszafizetésről szóló határozata jogerős és végrehajtható. Az adóhatóság zárolta az alapitvány bankszámláját, amelynek következtében veszélybe került az adófelajánlások tekintetében legtámogatottabb hazai non-profit szervezet működése.
Ellehetetlenülhet a Gyermekrák Alapítvány működése, mivel az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) zárolta a szervezet számláját, a budapesti irodában pedig végrehajtók jelentek meg - közölte a nyilvánossággal nemrégiben Balogh István elnök. A drasztikus fellépés hátterében az áll, hogy az adóhivatal az adófelajánlásokból 1999-ben összegyűjtött 102 millió forintot szeretné visszakapni az alapítványtól, mivel szerinte az nem jogosult a felajánlások gyűjtésére. Ugyanezen okból már a 2000-ben adományozott összesen 134 millió forintot sem utalta át a szervezetnek.

Az adófelajánlások tekintetében legtámogatottabb hazai non-profit szervezet
Az APEH szerint nem jár a pénz

Az APEH az alapítvány bankszámlájának zárolását követően nyilatkozatot adott ki, amelyben közölte: már 1999 februárjában tudatták a kiemelten közhasznú szervezettel, hogy nem jogosult a felajánlásokra, mivel nem közalapítvány. Az elöbbi a megalakulását követően harmadik év után jogosult az egyszázalékokra, míg az utóbbi már egy éves működést követően igényt tarthat ezekre.

Tévedésből kiutalt milliók

Annak ellenére, hogy az adóhatóság 1999-ben levélben megerősítette elöbbi álláspontját, tévedésből mégis kiutalták a felajánlásokból összegyűlt 102 millió forintot. Amikor 2000. szeptemberében visszakövetelték az összeget, az alapitvány megtagadta annak kifizetését, és pert indítot az APEH ellen. Az APEH szerint a pénz visszafizetéséről szóló határozat jogerős és végrehajtható attól függetlenül, hogy az ügyben bíróság előtt jogvita zajlik. Az adóhatóságnak pedig attól függetlenül kötelessége a pénz beszedése, hogy a rákbeteg gyermekek megsegítésének gondolatával teljes mértékben azonosul.

Ellentmondó nyilatkozatok

Az alapítvány elnöke azzal érvel, hogy bár 1999-ben valóban tájékoztatták őket arról, hogy nem jogosultak a pénzre, nem sokkal késöbb az adóhatóság egyik képviselője azt nyilatkozta, hogy a kiemelten közhasznú szervezeteknek sem kell kivárniuk az alapítástól számított három évet. A nyilatkozatot követően az APEH-től kértek ezügyben írásos megerősítést, amelyet meg is kaptak. Az alapitvány ezt követően kezdett országos adománygyűjtő kampányba, és 1999 novemberében meg is kapta az adakozásból összegyült 102 millió forintot. Balogh szerint a három éves megszorítás, amelyre az APEH is hivatkozik a kiemelkedően közhasznú szervezetkre nézve diszkriminatív, hiszen a minősítésük szerint ugyanolyan kötelezettségeik vannak, mint a közalapitványoknak.

A Gyermekrák Alapitvány
Az alapitványt 1997-ben jegyezte be a Fővárosi Bíróság, és 1998-tól kiemelkedően közhasznú szervezetként működik. Alapító elnöke, Balogh István, a Gyerekrák című könyv szerzője, saját fia, Roland betegsége kapcsán szembesült a hazai gyermekonkológia területén tapasztalható súlyos hiányosságokkal, és gyermeke gyógyulását követően hozta létre a szervezetet. Az alapitvány tevékenysége a Szonda Ipsos felmérése szerint a legismertebb, támogatottsága pedig a legmagasabb a hazai non-profit szférában. 1999-ben 102 millió, 2000-ben pedig 134 millió forint gyűlt össze a mintegy 250 ezer adózó felajánlásából. Az alapitvány fő célkitűzése, egy hazánkban még nem létező, négy és félmilliárd forintos befektetéssel megvalósuló gyermekrák kórház felépítése.
Módosíthatják az egyszázalékos törvényt

A Fidesz frakció szóvivője Halász János a múlt héten bejelentette: az eset kapcsán a nagyobbik kormánypárt törvénymódosítást készít elő, amelynek lényege, hogy a jövőben a közhasznú és a kiemelkedően közhasznú szervezeteknek ne három, hanem csupán két illetve egy évet évet kelljen várniuk, amíg megkezdhetik az egyszázalékos felajánlások gyűjtését. A módosítás elfogadásával Balogh szerint megszűntetnék azt a joghézagot, amelyet az APEH számukra kedvezőtlenül értelmez. Az egyszázalékos törvény meghozatalakor ugyanis a kiemelkedően közhasznú közalapitvány fogalmát még nem kodifikálták. A mintegy 236 millió forint sorsáról gyorsított eljárás keretében dönt a bíróság. Az első tárgyalásra január 22-én, hétfőn kerül sor.  • Vennék
  • Hírek