Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Több százezer kismama perelhet az elmaradt pótlék miatt

2003.03.05. 19:45
Több mint fél millió forintot ítélt meg elmaradt jövedelempótlékként három kismamának a Somogy Megyei Bíróság. Az alperes területi államháztartási hivatal (TÁH) már benyújtotta felülvizsgálati kérelmet. Az ügyre a Legfelsőbb Bíróság tesz pontot. Ha minden érintett kismamának ki kell fizetni a gyes mellett járó jövedelempótlékot, az akár százmilliárd forinttal is terhelheti a költségvetést.
Halász Etelka, a Somogy Megyei Bíróság szóvivő-bírája szerdán jelentett be, hogy a megyei bíróság három közigazgatási perben a Somogy Megyei TÁH-hal szemben a felperes kismamáknak adott igazat és úgy döntött, hogy a gyermekgondozási segély (gyes) mellett a havi 6700 forintos jövedelempótlékra is jogosultak a kismamák 2002 márciusáig.

A január 28-án kihirdetett jogerős ítéletekben kamatokkal együtt összesen több mint félmillió forintot ítéltek meg a három kismamának. A per előzménye, hogy hét évig elfelejtettek hatályon kívül helyezni egy jogszabályt, amelynek alapján havi hatezerhétszáz forint jövedelempótlék járt volna a kismamáknak a gyes mellett.

A felperesek 1998-ban és 1999-ben született gyermekeik után kérték egy 1979. évi minisztertanácsi rendelet 1994. évi módosítására hivatkozva a havi 6700 forintos jövedelempótlékot. A módosítás szerint a kismamáknak a gyes mellett jár a jövedelempótlék is. Ezt a jogszabályt csak 2002. március 7-én helyezte hatályon kívül egy kormányrendelet. A kismamák többször is kérték szülés után a támogatást, de egy jogszabályra hivatkozva a területi államháztartási hivatalok elutasították.

A hivatal szerint nem jár pluszpénz

A TÁH jogértelmezése szerint az 1994-es módosítás úgy rendelkezik, hogy a jövedelempótlék meghatározott összegű gyes mellett járt. Amikor pedig 1996-ban a gyes összegét az öregségi nyugdíj minimumához igazították, a hivatal úgy vélte: a nem meghatározott összegű gyes mellé már nem jár a jövedelempótlék. A TÁH érvelése szerint a jogszabály azzal, hogy a gyes összegét a mindenkori öregségi nyugdíjminimumhoz igazította, kezelte az infláció gyesre gyakorolt hatását, és szükségtelenné tette a jövedelempótlékot.

Százmilliárdokat fizethet az állam

A kismamák jogi képviselője, dr. Radovics Csilla a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy több százezer olyan kismama követelhetné a támogatást, aki az ötéves elévülési időt figyelembe véve 1998 tavaszától 2002. március 7-ig - ekkor helyezték ugyanis hatályon kívül a jövedelempótlékról szóló rendeletet - gyesben részesült. Ez esetben százmilliárdokba kerülhet az államnak az igények teljesítése. Az ügyvédnő közölte: Békés megyében és Somogyban több új ügyfele jelezte igényét a helyi TÁH-ok felé. Hozzátette: a Békés megyei hivatal még nem reagált beadványára, a somogyi pedig elutasította a kérelmeket, csakúgy, mint az első három esetben tette.

A minisztériumok szerint sem jogos a pótlék

Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére annyit mondott: szorgalmazzák a felülvizsgálati eljárás megindítását. Arra nézve viszont még nem végeztek számításokat, hogy milyen költségvetési kihatásai lehetnek az ügynek. A kormányszóvivő egyelőre nem kívánta kommentálni a bírósági döntést. A szaktárca illetékese, Pordán Endre, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) helyettes államtitkára is úgy véli, hogy a jogszabályok alapján az 1996. április 14. után szült kismamáknak a gyes mellett nem jár jövedelempótlék.