Mátyás
-6 °C
1 °C

Az MSZP-szimpatizánsok továbbra is bíznak Gyurcsányban

2005.05.02. 07:26
A miniszterelnök rokonszenvindexe ugyan csökkent, de a Szonda Ipsos szerint azért, mert a Fidesz tábora most jobban elutasítja Gyurcsány Ferencet, mint korábban. Az MSZP táborában nem változott megítélése, a liberálisok támogatói közt viszont 12 pontot csökkent Gyurcsány támogatottsága.

Az elmúlt pár hónapban átrendeződött a politikusi népszerűségi rangsor élmezőnye - derül ki Szonda Ipsos április felmérésből, amelyet a Népszabadság ismertetett. Az adatokból kiderül, hogy Mádl Ferenc megtartotta vezető pozícióját, de a mögötte lévők sorrendje megváltozott. Szili Katalin házelnök a múlt évben jellemzően 51-53 közötti rokonszenvpontszámokat kapott a választóktól, az idén januártól viszont ennél magasabb, 55-57 pont közötti népszerűségi indexeket regisztrált a közvélemény-kutató.

Minden társadalmi csoportban Dávid rokonszenindexe

Ezzel szemben év eleje óta folyamatosan gyengül Dávid Ibolya pozíciója, összesen 5 pontot és a régóta birtokolt második helyét veszítette el. Visszaesése nem köthető valamely társadalmi csoporthoz, majdnem mindegyikben ugyanolyan mértékben csökkent a reputációja. Politikusaink közül nem ő az egyetlen, akinek kisebb a mostani pontszáma az év elejinél: Gyurcsány Ferencre, Magyar Bálintra és Herényi Károlyra is igaz ez.

A miniszterelnök esetében a pontszámcsökkenésnek politikai okai vannak. Januárban a Fidesz támogatói 34 ponttal fejezték ki érzéseiket Gyurcsánnyal kapcsolatban. Az ellenzékiek mostani hozzáállása negatívabb a kormányfőhöz, ezt az általuk adott 23 pont jelzi. Az MSZP-sek körében változatlanul kedvező maradt a megítélése (januárban 75, most 77 pont), de a szabad demokraták és a bizonytalanok véleménye romlott (66 pontról 54 pontra, illetve 55 pontról 45 pontra csökkent a rokonszenvindexe). Az oktatási miniszter megítélése a vidéken élők, az alsó közép társadalmi kategóriákban esett vissza az átlagosnál nagyobb mértékben.

Középmezőny: a véletlen műve a helyezés

Az MDF frakcióvezetőjéről mindenekelőtt a fiatalok és a Fidesz-tábor körében romlottak a vélemények. Az adatokból kiderül az is, hogy lényegében a véletlen műve, valaki a tizenegyedik vagy huszonegyedik a politikusok rangsorában. Az előbbi pozícióban lévő Baráth Etele és az utóbbiban található Demszky Gábor közötti eltérés statisztikai értelemben minimális. Kettejük - továbbá a közöttük lévő kilenc politikus - népszerűsége 2005 áprilisában lényegében azonos. Az utóbbi hónapok adatait figyelembe véve azonban Baráthnak jobb a megítélése, mint Demszkynek.

Az adatfelvétel ideje: 2005. április 15-21. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.