Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Gyurcsány az SZDSZ után a Fidesszel akar megküzdeni

2008.05.31. 11:15
Gyurcsány Ferenc kizárólag a kisebbségi kormányzásra koncentrált egy héttel az SZDSZ tisztújítása előtt. Az MSZP választmányi ülésén a kormányfő szép jövőt vizionált, állítólag 2008-ban megfordul a trend, és jön a reálbér-emelkedés. És újra rálelt a nyugdíjasokra, a baloldal alapbázisára, meg is ígérte nekik, hogy megvédi őket a Fidesztől.

Ha ünnepelni most még nem is feltétlen van okunk, de közös dolgaink lassanként kezdenek rendbe jönni, s ezt nem csak a számok nyelvén értők tapasztalják majd, de a mindennapok emberei is, bíztatta Gyurcsány Ferenc az MSZP szombaton ülésező választmányát. Mert hogy a miniszterelnök azt olvassa ki a statisztikákból, hogy 2008-ban megfordul a trend: csökken az infláció hónapról hónapra, a forint most a legerősebb az utóbbi fél évtizedben, és lassanként emelkednek najd a bérek is.

Az történt, büszkélkedett Gyurcsány, amit megjósoltunk, két év küzdelem után lezárhatjuk a múltat, s a jövőre koncentrálhatunk. Azaz kell egy új kormányprogram, amit egy egyszínű kabinet visz sikerre 2010-ig. (Az SZDSZ-ről és egy esetleges koalícióról szót sem ejt a kormányfő, kizárólag a kisebbségi kormányzásról beszél.) A cél, hogy a szociális biztonság megtartását kell ötvözni egy erős, növekvő gazdasággal. Utóbbi azt jelenti, hogy a magyar gazdaság középtávon 5 százalékkal növekedjen évente.

E csoda megvalósításának csodaszere a miniszterelnök szerint a munkahelyteremtés, a munkavállalás ösztönzése. Ehhez egyrészt munkabarát adó- és járulékrendszer kell. Sokan ígértek itt az utóbbi évtizedben adóreformot, de ez még senkinek nem sikerült, mert nincs lehetőség a szisztémát a talpáról a fejére állítani. Így a miniszterelnök megfogalmazásában valami olyanra van szükség, ami több mint az éves kiigazítás. Nevezetesen a munkavégzéshez, az alkalmazáshoz rendelt terheket kell csökkenteni, de úgy, hogy ez a folyamat ne veszélyeztesse a Gyurcsány szerint már rendben lévő közpénzügyekkel.

Azt utasítsa el az MSZP, kerített sort azért az SZDSZ-re a miniszterelnök, hogy a szociális rendszerből kivont pénzekkel teremtsék meg az adórendszer módosításának, a költségvetési hiány csökkentésének a lehetőségét. Persze szükség van a szociális rendszer átalakítására is, hiszen a jelenlegi szisztéma nem jól céloz, hisz ma gyakran csökkenti a munkavégzési képességet. A jövőben a miniszterelnök szerint azokat kell támogatni, a jelenlegi forrástömegből, aki maga is boldogulni akar.

A miniszterelnök szerint nem kell nagyon jó fül ahhoz, hogy a kormány hallja azon önkormányzatok hangját, amelyek a helyi lakosság nyomására megpróbálják átalakítani a segélyezési rendszert. Gyurcsány óvott ennek kapcsán a jogsértésektől, de szerinte is felborult az arányosság, a segítség egyirányúvá vált, csak a közösség támogat. De, hangsúlyozta Gyurcsány, hogy ha burkolt diszkrimináció bújik meg a változtatási szándék mögött, akkor azt ő mindig el fogja utasítani.

Ami a szociális szféra másik nagy tömegét, a nyugdíjasokat illeti: 1997-ben elfogadott a Horn-kormány egy törvényt, ami egyrészt az inflációval azonos ütemben növeli a nyugdíjakat, másrészt minden évben a várható reálkereset-emelkedéssel fejelték meg a járandóságát. Így 1998 óta 40 százalékkal növekedett a nyugdíjak vásárlóértéke. Ha a Fidesz elképzelése valósulna meg (inflációval való szinten tartás) akkor a nyugdíjak 40 százaléka elveszett volna. Számszerűsítve: a mai átlagos 82 ezer forintos nyugdíj csak 50 ezer forint lenne.

És ugyanezt akarta az SZDSZ is, nem véletlen, hogy ez volt a koalíciós szakítás egyik oka. De, ahogy a baloldal megküzdött a szabad demokratákkal, úgy a Fidesszel is meg fog. Mert a nyugdíjasok reménytelensége árán nem szabad megspórolni 20-30 milliárd forintot.

Gyurcsány beszéde után az MSZP választmánya zárt ülésen tanácskozik többek között pótolni készül a pártpénztárnokot. (Puch László az infrastrukturális tárca államtitkári posztjára távozott.) Az új pártpénztárnok, ha csak be nem csap a villám, Brecskáné Nagy Mária, az MSZP főkönyvelője lesz.