Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Gyurcsány jövő héten egyeztet Fodorral

2008.06.17. 12:18
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jövő hét kedden egyeztetést kezdeményez Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével a következő két év politikájáról, jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden Budapesten újságíróknak, miután a kormányfő beszédet mondott az MSZP-frakció ülésén.

Gyurcsány Ferenc mellett egyeztetést kezdeményez Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, illetve Veres János pénzügyminiszter is a gazdasági szféra szereplőivel, valamint Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a társadalmi partnerekkel.

Daróczi Dávid az SZDSZ-szel való egyeztetésről azt mondta: egyeztetni kell a programokról, ha lesz olyan, amit mind a két párt támogat, előre lehet lépni, és meg lehet beszélni, hogyan valósítsák meg azt.

Az MTI úgy tudja, hogy a két pártelnök jövő kedden találkozik.

Kérdésre válaszolva hozzátette: ha és amennyiben ez lehetséges, és koalíciót köt egymással kettő vagy több párt, akkor annak a részleteiről is meg kell állapodni melyik tárcát ki vezesse.

"Szó nincs a miniszterelnök személyéről. Programokról, Magyarországról van szó, arról, hogyan lehet erősíteni Magyarországot" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy az egyeztetésen Gyurcsány Ferenc pártelnökként vagy miniszterelnökként vesz részt, Daróczi Dávid elmondta, "Gyurcsány Ferenc egy ember, aki a Magyar Köztársaság miniszterelnöke és a Magyar Szocialista Párt elnöke, egy, oszthatatlan, egységes személy".

A kormányszóvivő a miniszterelnök a frakció zárt ülésén elmondott beszédéről közölte, az egyórás előadásban Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy az elmúlt két év politikáját alapvetően eredményesnek tartja, a költségvetés egyensúlyi pályára állt, csökken az államháztartás hiánya.

Ezek az eredmények lehetővé tették, hogy a kormány a következő két évben másmilyen politikát folytasson, amelynek a hangsúlya a gazdaság fejlesztésére tevődik.

Mint mondta, ennek a kereteiről kezdődnek az egyeztetések. Hozzáfűzte, nem konkrét elképzelésekről beszélnek a frakcióülésen, hanem a következő két év kereteiről.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke múlt héten hétfőn, két nappal Fodor Gábor megválasztása után küldött levelet Fodor Gábornak, amelyben egy esetleges együttműködés feltételeiről és az előrehozott választásokról ír. Fodor válaszolt, de hogy mit, az még nem derült ki.