Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Tojást, paradicsomot dobáltak Gyurcsány felé Debrecenben

2007.02.01. 21:43
Gyurcsány Ferenc Kósa Lajos polgármester mellett egy genomikai központot is meglátogatott Debrecenben, ahol félezres tüntető tömeg fogadta. Kósa Lajos szerint Gyurcsány látogatása is, a tüntetés is rendben volt, ő azt szeretné, ha a város 60-100 miliárd forintot kapna az uniós fejlesztési programokra.

A debreceni fejlesztési pólusprogram kulcsprojektjeiről tájékozódott a miniszterelnök Kósa Lajos polgármesterrel folytatott megbeszélésén a városházán csütörtökön, majd az egyetem élettani központjában megtekintette a klinikai genomikai központot.

Az RTL Klub esti híradója arról számolt be, hogy a koprmányfőt félezres tömeg fogadta, paradicsom és tojás repült felé, de a tüntetők nem találták el Gyurcsányt, akinek "szabályosan menekülnie" kellett az önkormányzat épületéből.

Nem állítottak elő senkit

A rendőrség senkit nem állított elő a dobálók közül, mert senkit nem tudott azonosítani, a Hajdú Bihar megyei rendőrség közleményéből. A tojások a várakozókat találták el, a kormányfőt nem.


A rendőrség a biztosítással kapcsolatban államtitokra hivatkozik, de annyit közleményében megjegyez, a rendőrség nem tudott arról, hogy az Őrezred a főtéren közlekedő villamost is bevonja a tervbe. A kormányfő személyének biztosítását a Kzötársasági Őrezred végezte.

Gyurcsány Ferenc debreceni programjának utolsó állomásaként helyi szocialistákkal, az önkormányzat szocialista frakciójának tagjaival találkozott.

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos elmondta, ma három olyan város van Budapesten kívül - Debrecen, Pécs és Szeged -, amely az élettudományokban, biotechnológiában szeretne előrejutni.

Bajnai Gordon szerint az lenne a kívánatos, ha a három város megállapodna abban, hogy hogyan osztja fel egymás közt a részterületeket, és hogy Magyarországon létrejöjjön egy versenyképes biológiai szektor.

Kósa: minden oké

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az MTI-nek nyilatkozva "problémamentesnek" nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök debreceni látogatását.

A miniszterelnököt fogadó tüntetőkre utalva azt mondta, része a demokráciának, hogy állampolgárok saját szabadságjogaikkal élve kimennek az utcára, és elmondják a véleményüket a kormányról, vagy éppen a kormányfőről.

"Remek prezentációra, laborlátogatásra került sor a miniszterelnökkel" - mondta Kósa Lajos, hozzátéve, büszke a debreceni pólusprogram előkészítésére.

A fideszes polgármester elmondta: a legkidolgozottabb és a leghamarabb elindítható kulcsprojekt az úgynevezett Pharpolisz-program, amely egy nagy gyógyszer- és élelmiszerkutatási projekt.

Kósa akkor lenne elégedett, ha Debrecen 60-100 milliárd forint közötti összeget szerezne meg a pólusprogram keretében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!