Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Az adótörvényekről és a költségvetésről tárgyal Fodor és Gyurcsány

2008.09.23. 10:36
Az SZDSZ kritizálja a kormányfő adókoncepcióját, de nem javasol helyette mást. Megegyezés vagy kormányfőváltás?

Kritikus szakaszához érkeztek a 2009-es költségvetésről és az adójogszabályokról szóló tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között. Gyurcsány Ferenc már többször közölte, lemond, ha az Országgyűlésben nem sikerül azokat elfogadtatni. Az SZDSZ viszont az tette egyértelművé, hogy a "Megegyezés" c. dokumentumot tartalmilag elfogadhatatlannak tartja, a hitelességi problémák miatt pedig nem Gyurcsányban látja a folytatást.

Mindkét fél igyekezett tehát kész helyzetet teremteni és rontani a másik alkupozícióját. Mivel azonban a szabad demokratáknak nem érdeke, hogy egy esetleges kormányválság és előrehozott választás miatt őket büntessék a szavazói, az MSZP-nek viszont nincs másik jelöltje a kormányfői posztra, valójában mindkét párt a megegyezésben érdekelt. Csakhogy az adótörvényeket november közepéig el kell fogadni, ezért az eddigi üzengetés helyett muszáj elkezdeniük az érdemi tárgyalásokat a jövő évi büdzséről.

A kedd déli pártelnöki találkozó előtt reggel Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes nyilatkozott a Nap-kelte címû tévémûsorban. Szerinte az MSZP-SZDSZ tárgyaláson a szabad demokraták két dologról tudnak beszélni: egyrészt el tudják mondani, hogyan viszonyulnak az adótörvények megismert koncepciójához - "ez a viszonyulás kritikus" -, emellett ismertetni tudják, hogy szerintük mire van szükség a következõ évi költségvetésben.

A tervezett adócsökkentési koncepciók kapcsán a szabad demokraták frakcióvezetõ-helyettese felidézte, hogy kormányzati oldalról elõször ezermilliárdos csökkentést ígértek. Késõbb kiderült, hogy ezt négy esztendõ alatt hajtanák végre, amiből két év átcsúszna a következõ parlamenti ciklusba. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezt követõen a Budapesti Közgazdasági Egyetemen tartott elõadásában már arról beszélt, hogy csak az elsõ évnek van meg a fedezete. A pénzügyminiszter aztán olyan javaslatot nyújt be, amelyben az elsõ évre tervezett összegnek csak a kisebbik fele szerepel.

Gusztos Személyes véleménye alapján kijelentette, ha ebben a szellemben készül el a költségvetés, akkor az SZDSZ "nem fog tudni igent mondani rá". Arra a kérdésre, hogy 2009-ben a szabad demokraták honnan és mennyit vonnának el, azt felelte, hogy a büdzsének egyelõre még a sarokszámait sem ismerik. Hozzátette, hogy alapelveket meg lehet fogalmazni. A liberálisok szerint olyan érdemi vágásra van szükség, ami hozzájárul a gazdaság beindításához. Ezt állami kiadáscsökkentéssel kell megteremteni, mert meglátásuk szerint ezt nem lehet a miniszterelnök Megegyezés címû cselekvési javaslatában tervezett gazdasági kifehéredésre alapozni.

A szakértõi kormány kapcsán azt mondta, hogy már a múlt héten javasolt egy olyan korrekciót az SZDSZ politikájában, amely a tartalmi kérdésekre helyezi a hangsúlyt. Hozzátette, hogy ennek ellenére a szakértõi kormány olyan opció, "ami ott maradt a talonban". Az MSZP-SZDSZ tárgyalások kapcsán elmondta, hogy az SZDSZ azt szeretné a legjobban, ha meg lehetne állapodni, de ennek nagyon komolyak a tartalmi kritériumai, hiszen az ország nagyon nehéz helyzetben van. Hozzátette: lehet, hogy az ország a következõ egy-két évet túl tudja élni "kormányzati alibivel", de a szabad demokraták abban biztosak, hogy fejlõdni nem tud.

Arra a felvetésre válaszolva, hogy a liberális politikusok miért csak hétfõn cáfolták Orbán Viktor szavait, aki a két párt múlt heti megbeszélése után arról beszélt, hogy az SZDSZ is nemmel akar szavazni a Megegyezésrõl, leszögezte: többen is cáfolták a Fidesz elnökének szavait, ugyanakkor a parlamenti frakció hétfõn döntött arról, hogy nem támogatják a parlamenti szavazást a cselekvési javaslatról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!