Ágnes
-5 °C
2 °C

Orbán megszépült Gyurcsány mellett

2007.10.05. 13:01
A Fidesz-vezető sokkal tisztességesebbnek, őszintébbnek és hitelesebbnek tűnik a magyarok szemében, mint Gyurcsány Ferenc. A Századvég és a Forsense szeptember végi felmérése szerint a miniszterelnökön egyre kevesebb pozitív tulajdonságot vesznek észre.

A két potenciális miniszterelnök-jelölt imázsprofilját vizsgálata a Századvég és a Forsense. A Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor személyiségének értékelését elemző közvélemény-kutatást már 2006-ban és idén tavasszal is elvégezték. Gyurcsány Ferencet egyre több területen veri Orbán.

A Századvég és a Forsense a két politikus tizenhét tulajdonságot tette mérlegre a felmérésben. 2006-ban a válaszadók még egyértelműen inkább Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban érezték jellemzőbbnek a vizsgált tulajdonságokat, addig 2007 februárjára már jóval kiegyenlítettebbé vált a kép. A szeptember közepén készített felmérésben a vizsgált tizenhét tulajdonság közül a válaszadók tizet tartottak inkább jellemzőnek Orbán Viktorra, és öt tulajdonságot éreztek inkább Gyurcsány Ferenchez közelebb. Ugyanakkor két tulajdonság esetében (felkészültség, közös megoldások keresése) nem mutatkozott releváns különbség.

Gyurcsány Ferenc a válaszadók szerint inkább újító szellemű, hosszabb távon gondolkodó, határozottabb, magabiztosabb, és szélesebb látókörű. Orbán Viktor viszont az emberek problémáira odafigyelő, tisztességesebb, hitelesebb, megbízhatóbb, érthetőbb, őszintébb, tapasztaltabb, rugalmasabb, megfontoltabb, és jobb megjelenésű. A Fidesz elnöke a legnagyobbat az "emberek problémáira odafigyelés" kategóriában verte rá szocialista ellenfelére, de pont ez az egyik olyan kérdés, amelyben a legtöbben mondták azt, hogy egyikükre sem igazán jellemző.

Orbánt a felmérés szerint a kisebb településeken látják pozitívabb színekben. Minél kisebb lélekszámú a település, annál kedvezőbb az ellenzéki vezető megítélése, Gyurcsányé viszont fordítva növekszik, a városokban sokkal jobbnak látják, mint falun. Van életkori eltérés is a szimpatizánsok eloszlásában: a felmérés tanúsága szerint az MSZP-s miniszterelnököt a 60 év felettiek ítélik meg kedvezőbben, az Orbánnal szimpatizálók életkori megosztottsága kevésbé szembetűnő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!