Márk
13 °C
28 °C

Gyorshajtáson kapták a kancelláriaminisztert

2006.11.15. 12:26
Mentelmi jogára hivatkozva próbált a rendőrségi eljárás alól kibújni Szilvásy György kancelláriaminiszter, aki ötven helyett 72-tel haladt, amikor a rendőr megállította, állítja a Magyar Nemzet. A kormányszóvivő szerint nem hivatkozott mentelmi jogára Szilvásy. Tény ugyanakkor, hogy a gyorshajtási papírokat az ügyészséghez küldte a rendőrség a képviselői mentelmi jog szabályaia alapján, csakhogy Szilvásy nem képviselő, így mentelmi joga sincs, így visszakerültek a dokumentumok a rendőrséghez.

Az ügyészség visszaküldte a rendőrségnek a kancelláriaminiszter gyorshajtási ügyét, erősítette meg az MTI-nek a Magyar Nemzet információját a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerdán.

Morvai Attila annyit közölt, hogy a BRFK VIII. kerületi rendőrkapitánysága közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének szabálysértése miatt Szilvásy György ügyében megkereste a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészséget, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény alapján. A Fővárosi Főügyészség kedden visszaküldte a szabálysértési hatóságnak az iratokat, tekintettel arra, hogy a szabálysértési eljárásban ügyészségi hatáskörbe tartozó intézkedésre nem volt szükség, tette hozzá a szóvivő.


Szilvásy György

A napilap szerdán arról számolt be, hogy Szilvásy György kancelláriaminiszter "mentelmi jogára hivatkozva kibújt a rendőri intézkedés alól" október 15-én, amikor a Veszprém megyei Pulán közlekedési szabálysértésen érték. "A jelenleg hatályos jogszabályok alapján azonban mentelmi joga a parlamenti képviselőknek van, s mivel a kancelláriaminiszter nem választott országgyűlési képviselő, ilyen felmentésre nem hivatkozhatott volna" - álla cikkben. A lap a helyszínen felvett jegyzőkönyvre hivatkozva közli azt is, hogy a miniszter egy óránkénti 50 kilométeres óránkénti sebességkorlátozású szakaszon 72-vel haladt.

Danks Emese kormányszóvivő a lapnak nyilatkozva cáfolta, hogy Szilvásy György a mentelmi jogára hivatkozott volna. Mint mondta, a miniszter "tudta, hogy ő nem rendelkezik ilyennel". Az MTI megkeresésére a BRFK-n nem adtak hivatalos választ arra, miért továbbította a rendőrség az ügyészségnek a mentelmi jogra hivatkozva Szilvásy György ügyét. Tafferner Éva, a BRFK helyettes szóvivője csak annyit közölt, hogy a Fővárosi Főügyészség által visszaküldött iratok még nem érkeztek meg a rendőrségre.