Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hatszázalékkal drágulnak a gyógyszerek hétfőtől

2001.06.30. 19:17
A gyógyszergyártók és a kormány közötti megállapodás értelmében hétfőtől a támogatott gyógyszerek ára átlagosan 6,3 százalékkal nő, a recept nélkül is kapható készítmények pedig 8-10 százalékkal drágulnak. Többek között jelentősen emelkedik az antibiotikumokért fizetendő térítési díj. Szintén hétfőtől emelkedik a gáz ára, köbméteréért az eddigi 31,92 forint helyett már 36,19 forintot kell fizetni.
A betegeknek több száz támogatásban részesülő, illetve recept nélkül is kapható orvosságért kell július elsejétől az eddiginél többet fizetniük. A gyógyszergyártók és a kormány közötti megállapodás értelmében a mintegy 3700 vényköteles gyógyszer több mint fele összességében 7 százalékkal drágul. A recept nélkül kapható gyógyszerek jelentős részének ára - idén immár második alkalommal - 8-10 százalékkal emelkedik. A gyógyszertárakban készített termékek 10 százalékkal drágulnak.

Az OEP-től 440 új készítményhez kértek hozzájárulást a gyógyszergyárak, azonban csak 168 került fel a támogatási listára. Ezek között vannak például új allergia- és epilepsziaellenes szerek, véralvadásgátlók, asztmagyógyszerek és antibiotikumok - adta hírül a Magyar Hírlap. Nem ad azonban támogatást a biztosító az Alzheimer- és Parkinson-kór elleni, illetve a gyermekkori asztma kezelésére szolgáló legújabb gyógyszerekhez.

Jelentősen drágulnak az antibiotikumok

Az antibiotikumok szenvedték el a legjelentősebb támogatáscsökkenést, a kormány döntése értelmében ezentúl nem 70, hanem csupán 50 százalékos hozzájárulást ad megvásárlásukhoz az egészségbiztosító. Így az egyik legnépszerűbb antibiotikum, amelynek az árát a gyártó 25 százalékkal emelte, a támogatáscsökkentéssel együtt több mint háromszorosába kerül majd. Az egészségbiztosító szerint azonban az antibiotikumokat a betegek csak időszakosan, kúraszerűen használják, ezért az áremelés nem jelent majd elviselhetetlen terheket a betegeknek. Jó hír azonban, hogy az új rendeletek szerint a patikusoknak júliustól meg kell bontaniuk az injekciók, a nyugtatók és antidepresszánsok csomagolását, ha az orvos kisebb dózist rendel, mint amilyen kiszerelésben az adott készítmény kapható.

Tizenkét százalékkal emelkedik a gáz ára

Július elsejétől 12 százalékkal magasabb árat számláznak a lakosságnak a földgázszolgáltatók, tehát az eddigi átlagos bruttó 31,92 forint helyett - áfával együtt - már 36,19 forintot kell fizetni a földgáz köbméteréért. Ez egész évre összesen hatszázalékos drágulást jelent.