Júliustól növekednek a gyógyszerárak

2000.06.01. 20:41
A gyógyszergyártók többsége július 1-től 8,5 százalékkal emeli a támogatott gyógyszerek termelői árát. Bár erről hivatalosan, levélben értesítették az egészségügyi minisztert, választ nem kaptak. Az egészségügyi minisztérium szerint a levélre azért nem született válasz, mert további egyeztetésekről és találkozásokról egyeztek meg.
Július 1-től 8,5 százalékkal emelkedik a támogatott gyógyszerek termelői ára
A gyógyszergyártók többsége július 1-től 8,5 százalékkal emeli a támogatott gyógyszerek termelői árát. Erről 2000. május 31-én hivatalosan értesítették az egészségügyi minisztert - erősítette meg az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) és a Generikus Gyógyszergyártók Egyesületének elnöksége.

Az elnökségek hangsúlyozzák, hogy az egyes gyógyszerforgalmazók külön-külön döntöttek az 1999. július 1. óta változatlan árak kismértékű emeléséről. Az ártörvény rételmében a gyógyszerek - köztük a támogatott gyógyszerek is - a szabadáras kategóriába tartoznak. A forgalmazók értesítik az egészségügyi minisztert az árváltozásról. A miniszter feladata, hogy az új árakat a minisztérium hivatalos közlönyében kihirdesse.

A támogatások mértékének esetleges változásáról dönteni az egészségügyi kormányzat felelőssége. A gyógyszergyártók bíznak abban, hogy a gyógyszerár-támogatás rendszere elismeri az árváltozás szükségességét, növeli a gyógyszerár-támogatást, és nem hárítja át a térítési díjkülönbözetet a betegekre.A gyógyszergyártók szerint az áremelés oka a helyben gyártott és a külföldről importált termékek esetében is a forint hosszú távú és folyamatos árfolyamvesztése és az infláció. A helyi gyártású termékeknél ez a magas importtartalom miatt drágítja a gyógyszereket.

A 8,5 százalékos áremelés - tekintettel a július 1-i bevezetésre - éves szinten 4,25 százalékot jelent. Ez lényegesen elmarad a hivatalosan jelzett, még inkább pedig a ténylegesen várható infláció mértékétől.Az elnökségek sajnálják, hogy a forgalmazók e lépés megtételére kényszerültek. Az év elejétől bíztak abban, hogy az egészségügyi kormányzat többször módosított és halogatott ígérete szerint a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, egyes termékek szerinti ártárgyalásokra kerül sor. A Pénzügyminisztérium által készített legutóbbi előterjesztés-tervezetből azonban bebizonyosodott: nincs olyan kormányzati szándék, hogy a piacon lévő gyógyszerek árváltozásáról meginduljanak a tárgyalások. Az egyesületek 2000. május 19-én kelt levelükben értesítették Gógl Árpád egészségügyi minisztert áremelési szándékukról. A levélre ez idáig nem érkezett reagálás.

Az elnökségek sajnálják, hogy a forgalmazók e lépés megtételére kényszerültek
Az egészségügyi miniszter szerint megmagyarázhatatlan a gyógyszergyártók egyoldalú áremeléséről tett bejelentése - tartalmazza a szaktárca közleménye. A tájékoztatás szerint Gógl Árpád szükségesnek tartja, hogy a gyártók és a forgalmazók érdekeit is tükröző forgalmazási és árváltozások megtörténjenek, ugyanakkor bízik abban, hogy a tárgyaló felek elfogadják a betegek érdekeit szolgáló generikus programot, valamint a közbeszerzési eljárási rendet.

Az Egészségügyi Minisztérium minden létező eszközzel arra törekszik, hogy a gyógyszerek magyarországi árképzését a szigorú szakmai megalapozottság mellett - amely a szaktárca felelőssége - társadalmi konszenzus határozza meg.

A Magyarországon forgalmazott gyógyszerek 2000. évi árváltozásaira vonatkozó egyeztetést január 21-én kezdte meg Gógl Árpád egészségügyi miniszter, amikor találkozóra hívta a magyarországi piacon érdekelt gyógyszergyártókat. A megbeszélésen a miniszter tájékoztatta a szövetségek képviselőit, hogy az ártárgyalások a szervezeti és eljárásrendi kérdéseket rendező jogszabályok magalkotása után kezdődhetnek meg.

Február 7-én az egészségügyi miniszter ismét tárgyalt a szakmai és gyártói szervezetekkel, és kérésükre létrehozta a támogatási rendszer kérdéseit áttekintő konzultációs fórumot. Megállapodtak abban, hogy a szakértői anyag május végére készül el.

Tekintettel arra, hogy a gyógyszerár-tárgyalások kezdeményezése és lebonyolítása - a jelenlegi szabályozás szerint - a Pénzügyminisztérium feladata, az Egészségügyi Minisztérium a tárgyalások megkezdésének tekintette a Pénzügyminisztérium által május 25-re összehívott egyeztető tárgyalást. A gyártók szervezeteinek május 19-én kelt levelére is ezért nem született külön írásos válasz.

Az Egészségügyi Minisztérium a felelősségi körébe tartozó, a gyógyszerár-támogatási rendszert áttekintő szakértői anyagot - az ígéretnek megfelelően - május végére elkészítette, azt feltehetően június 2-án, pénteken kapják kézhez a gyártók szövetségei.

Az észlelt kartell-megállapodással kapcsolatban a kormány meg fogja tenni a megfelelő jogi lépéseket - reagált Frajna Imre, a társadalombiztosítási alapokat felügyelő politikai államtitkár az a gyógyszergyártók csütörtöki áremelési bejelentésére.

Hangsúlyozta: kifejezetten barátságtalan megnyilvánulásnak tartja, hogy egy tárgyalási folyamat alatt egyoldalú akciókba kezdtek a gyártói érdekképviseletek. A politikai államtitkár sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kormányzat intézkedésekre kényszerül, mivel megítélése szerint megállapodásoknak a tárgyalóasztal mellett kellene megszületniük.

Forrás: MTI  • Tippek
  • Babaváró hitel