Judit
3 °C
7 °C

Öt tüntető már a bíróság előtt

2002.07.05. 10:17
Gyorsított eljárással állítottak péntek reggel bíróság elé öt, a csütörtöki, fővárosi demonstrációban részt vevő tüntetőt. A vád: rendzavarás. Az elsőként bíróság elé állított Budaházy Györgyöt, a magyar Revizionista Mozgalom vezetőjét ötvenezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezték, míg Ostorházi László esetében megszüntették az eljárást, mivel a férfi véletlenül keveredett bele az eseményekbe.
Gyorsított eljárással hoznak ítéletet öt olyan személy ellen pénteken délelőtt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, akik csütörtökön részt vettek a budapesti tüntetéseken, és emiatt előzetes letartóztatásba vették őket.

Az MTI értesülése szerint a bíróság, a rendőrség kezdeményezésére, rendzavarás szabálysértésének vádjával ítélkezik a tüntetők ügyében, akiket egyébként 72 óráig lehet előzetes letartóztatásban tartani.

Rendzavarás szabálysértésért a maximális büntetés 150 ezer forintos bírság, illetve 60 napi elzárás. Az Index úgy tudja, a bíróságon tartózkodik Kocsis Imre, a csütörtöki tüntetést szervező Lelkiismeret '88 csoport vezetője is. A bíróság épületében mintegy harminc szimpatizáns gyűlt össze, és nagyobb tárgyalótermet követeltek.

Szűk baráti kör

Nem sokkal tíz óra előtt elkezdődött az első tárgyalás. Tudósítónk jelentése szerint a gyanúsítottak egymást jól ismerő, szűk baráti kör tagjai. Az egyik gyanúsított édesanyja fia arcát simogatva a folyosón azt mondta: "te hős vagy, mindig is így neveltünk".

Negyed tizenegy körül mintegy harminc kommandós érkezett a bíróságra.

Revizionista mozgalmár a vádlottak padján
Budaházy György, az öt gyorsított eljárás alá vont csütörtöki hídfoglaló egyike, a magyar Revizionista Mozgalom vezetője.
Budaházy a Vasárnapi újságnak korábban elmondta, hogy a mozgalom 2001 májusában alakult, és gyakorlatilag akciócsoportként működik, amelynek célja, hogy "az emberek figyelmét Magyarországon felhívják Trianon igazságtalanságaira." Budaházy szerint a magyar határt a Bécsi döntéseknek megfelelően kellene átszabni. Mivel a határrevízió gondolatával a magyar médiában "szűkösen, hazaáruló módon" foglalkoznak, Budaházy mozgalma úgy döntött, hogy az utcán éri el az embereket.
Budaházy György tárgyalására a tárgyalóterembe csak a szűkebb családi kört és a sajtó munkatársait engedték be. Budaházy "Igazságot Magyarországnak!" feliratú, Nagy-Magyarország-térképes, véres és piszkos pólóban jelent meg a bíróság előtt.

A tanúk meghallgatása után folytatódott Budaházy György tárgyalása. Az Erzsébet hidat azért torlaszolták el, mert bár mindenféle akcióval próbálkoztak, mégsem kapott megfelelő nyilvánosságot követelésük - vallotta Budaházy, aki tagadta, hogy szervezője lett volna a tüntetésnek. A híd lezárásáról sms-en értesült. A csütörtöki demonstrációtól azt remélték, hogy a sajtó figyelmét is rá lehet irányítani a kérdésre.

Esernyővel fenyegetett

A bíróság meghallgatta a Budaházyt előállító rendőröket is. A tárgyaláson nagy szerepet kapott egy esernyő, a rendőrök állítása szerint ugyanis a gyanúsított esernyővel tett fenyegető mozdulatokat tett feléjük. Mivel előzőleg nem engedelmeskedett felszólításuknak, és nem hagyta el a hidat, utasításuknak megfelelően kiemelték a tüntetők közül és elvezették.

Budaházy tanúi tagadták, hogy a gyanúsított esernyővel fenyegetőzött, szerintük a rendőrök tíz másodperccel a felszólítás után azonnal brutálisan léptek fel, reagálni sem volt idejük a felszólításra. A rendőrség képviselője elzárás kiszabását kérte Budaházy ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Lázadás?
Lázadásnak tartja a csütörtöki budapesti eseményeket Kozenkai Jenő, az Aerocaritas Alapítvány elnöke, aki feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. Beadványa szerint a hídfoglalók hangadói megfenyegették a kormányt, és akciójukkal új választások kiírására akarták rábírni a köztársasági elnököt. A zavargás célja az alkotmányos rend legfőbb hatalmi szerveinek intézkedésre kényszerítése volt, és ez Kozenkai beadványa szerint kimeríti a lázadás bűntettét - idézi a Havaria Press.

Visszatartó erejű pénzbírság

A bíróság ötvenezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte Budaházy Györgyöt. A bíróság nem látta kellően bizonyítottnak, hogy Budaházy erőszakosan lépett volna fel a rendzavarás során, tettét passzív ellenállásnak minősítették. Az ítélet hangsúlyozta, hogy ugyan szólásszabadság van, de ezzel nem szabad visszaélni.

A bíróság az elzárás és a legfeljebb 150 ezer forintos pénzbírság között mérlegelve szabott ki végül ötvenezer forintos bírságot remélve, hogy az kellően visszatartó erejű. A döntés ellen sem Budaházy, sem ügyvédje nem emelt kifogást, így az ítélet jogerős.

Aki csak véletlenül keveredett bele

A Pesti Központi Kerületi Bíróság megszüntette az eljárást a másodikként a vádlottak padjára ülő Ostorházi László ügyében. Ostorházi a tárgyaláson elmondta, hogy cége ügyeit intézve került a hídra csütörtök reggel, és pont az ő autója előtt fordultak keresztbe a gépjárművek, hogy elzárják a forgalmat. Mint mondta: szimpatizált a demonstrálók törekvéseivel, és korábban hallott arról, hogy készül ilyen, de csak érdeklődőként kísérte figyelemmel a hídon történteket, beszélgetett az emberekkel, majd amikor a Készenléti Rendőrség megérkezett visszaszállt az autójába és várta, hogy elmehessen.

Elmondása szerint, odajött hozzá egy rendőr s felszólította, hogy szedje össze értékeit, hagyja ott autóját, és menjen a rendőrautóhoz. Mint mondta: engedelmeskedett, nem szegült ellen, és nem értek hozzá a rendőrök az intézkedés során. A bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy Ostorházi László elkövette volna a szabálysértést, és hitelt érdemlően fogadta el a férfi érvelését. A végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.

Babinetz pere szeptemberben folytatódik

A bíróság Lay József Tamással szemben 30 ezer forint pénzbírságot szabott ki, amelyet szintén 30 napon belül köteles megfizetni. Lay József Tamás a rendőrség többszöri felszólítására sem hagyta el a helyszínt, ezzel megvalósította a rendzavarás szabálysértését. A bíróság Nagy Mártonnal szemben megszüntette a rendzavarás szabálysértése miatt indított eljárást. Nagy Márton azzal védekezett, hogy este tíz óra körül a Kossuth téren azért tette arrébb a kordont, mert azt hallotta a rendőröktől, hogy "a lezárásnak vége". Miközben a rácsokat megpróbálta elmozdítani, azok feldőltek. Állítását két szemtanú alátámasztotta, ezért a bíróság nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy Nagy Márton elkövette volna a rendzavarás szabálysértését.

A bíróság a Babinetz Lászlóval szemben rendzavarás szabálysértése miatt indított gyorsított eljárárást rendes eljárás keretében folytatja, mivel további bizonyítás szükséges az ügyben. A bíróság egyúttal megszüntette Babinetz László őrizetét. A tárgyalás 2002. szeptember 3-án folytatódik.

"Figyelünk titeket"

A bíróság folyosóján megjelent Grespik László is. A tárgyalás kezdetén Kocsis Imre összeszólalkozott a tárgyalást vezető bírónővel, nagyobb, őket "megillető" termet követelt a tárgyalásnak. Akciójával öt perccel hátráltatta a tárgyalás megkezdését. A teremből távozó Kocsis a tanúként beidézett rendőrökkel is összetűzésbe került. "Figyelünk titeket" - idézte a helyszínen tartózkodó tudósítónk Kocsis megjegyzését.

Szabadlábon védekezhet további 53 tüntető

A csütörtöki jogsértő fővárosi demonstráció kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság további 53 személy ellen tett szabálysértési feljelentést. A demonstráció különböző helyszíneiről előállított, de őrizetbe nem vett személyeket meghallgatásuk után elengedték. Az előállítottakkal szemben közrend megzavarása, a közlekedés rendjének akadályozása, illetve gyülekezési jog megsértése szabálysértések miatt tett feljelentést a rendőrség. A rendőrség az 53 szabadlábon védekező személlyel szemben elindította az eljárást.

Elméletileg szabálysértést és bűncselekményt is elkövethettek azok a tüntetők, akik engedély nélkül demonstráltak az Erzsébet hídon, majd összecsaptak a rendőrökkel. A jogász szerint a felelősséget egyénenként kell elbírálni. Bővebben

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?