Szilárda
-4 °C
2 °C

Nem nyomoz az ügyészség Gyurcsány ellen

2008.04.17. 10:03
Nem indít nyomozást az ügyészség Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen, akit a Civil Jogász Bzottság jelentett fel több emberen elkövetett emberölés gyanújával, illetve gyülekezési szabadság megsértése miatt.

Gyanú és bűncselekmény hiányában elutasította a főügyészség a Civil Jogász Bizottságnak a miniszterelnök ellen még márciusban tett feljelentését - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője csütörtökön a távirati irodával.

Keresztes Imre a Magyar Hírlap információját megerősítve azt közölte, azért nem indítanak nyomozást a kormányfő ellen, mert nem találtak olyan konkrét adatot, ami azt igazolná, hogy Gyurcsány Ferenc "bármilyen módon részes lenne akár több emberen elkövetett emberölés bűncselekmény kísérletében, akár gyülekezési szabadság megsértésének bűntettében".

A határozat nem jogerős, a feljelentő a határozat ellen panasszal élhet - fűzte hozzá. A döntés még a múlt héten született, és a feljelentő ezen a héten vette kézhez a határozatot. A főügyészség vezetője elmondta, azért "kettős" - egyrészt bűncselekmény, másrészt gyanú hiányában - az elutasítás jogcíme, mert a feljelentésben felbujtói és részesi magatartás szerepelt.

Az ügyészségre március 13-án érkezett meg a Civil Jogász Bizottság feljelentése azt követően, hogy a szervezet bejelentette: a 2006. szeptemberi és októberi események miatt feljelentést tesz a miniszterelnök ellen.

Völgyesi Miklós, a bizottság elnöke akkor azt közölte: a miniszterelnököt "a gyülekezési szabadság megsértésének bűntette és sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntette kísérlete bűnrészesként elkövetésének magalapozott gyanúja" miatt jelentik fel.

A feljelentésben a gyülekezési szabadság megsértését azzal indokolták, hogy Gyurcsány Ferenc tehető felelőssé azért, hogy a Fidesz október 23-i ünnepsége után a rendőrség "összekeverte" a békésen tüntetőket a radikális magatartást tanúsítókkal, s az ezt követő akciók "véres és brutális végrehajtásért" is.

A sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntettének kísérletében szerintük Gyurcsány Ferenc azért vonható felelősségre, mert a rendőrség olyan eszközöket vetett be a tömegoszlatások során, amelyek az emberi élet kioltására is alkalmasak lehetnek. Ezek közé sorolták a gumilövedékeket és a gázgránátokat is.

Daróczi Dávid kormányszóvivő akkor azt mondta, szakmailag és emberileg egyaránt nonszensz a feljelentés, és úgy vélte: nyilvánvaló pártpolitikai támadásról van szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!