Gyuga Pál kilépett a Fideszből

2000.05.24. 14:56
Kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából Gyuga Pál Keszthely országgyűlési képviselője, így okafogyottá vált a képviselőcsoport etikai bizottságának eljárása. Amint arról korábban többször hírt adtunk, Gyuga azzal vívta ki pártja ellenszenvét, hogy őrző-védőkkel foglaltatta el cége egyik - korábban bérbe adott - ingatlanát. A Fidesz etikai bizottságának elnöke pártja nevében elnézést kért az ügy minden kárvallottjától.
Gyuga Pál távozott a Fideszből
Kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából Gyuga Pál Keszthely országgyűlési képviselője, így oka fogyottá vált a képviselőcsoport etikai bizottságának eljárása. Amint arról korábban többször hírt adtunk, Gyuga azzal vívta ki pártja ellenszenvét, hogy őrző-védőkkel foglaltatta el cége egyik keszthelyi ingatlanát. A Fidesz etikai bizottságának elnöke pártja nevében elnézést kért az ügy minden kárvallottjától.

Gyuga Pál a sajtóhoz eljuttatott közleményében visszautasítja a ,,személyét ért méltatlan támadásokat", mivel szerinte a tulajdon szentsége sérthetetlen, ezért természetes, ha megpróbálja megvédeni cége értékeit. Gyuga úgy érzi, a Fidesz eljárása emberi méltóságában sértette őt, ezért kilépett a frakció soraiból és el sem ment az etikai bizottsági meghallgatásra.

Háttérinformációk

A Népszabadság értesülései szerint az ominózus Keszthely belvárosában lévő több ezer négyzetméteres ingatlan egykor a Kőbtex Textilművek Vállalat tulajdonában volt, amelyet a Kőbtex Balaton Leányvállalat használt. Ez a leányvállalat 1990 novemberében bérleti szerződést kötött a Balatontext Kft.-vel, amelynek értelmében 2006-ig a Balatontext használhatja a telephely egy részét.

Az 1990-es évek közepén a Kőbtexet felszámolták, ennek során privatizálták a keszthelyi telephelyet. A jelenlegi viták erre az időszakra nyúlnak vissza. A Kőbtex ugyanis - mint utóbb kiderült - néhány hónapos eltéréssel két adásvételi szerződést is kötött ugyanarra a telephelyre: előbb a Seiffert Rt.-vel, néhány hónappal később pedig a Balatontext Kft.-vel.

Halász János, a Fidesz frakció etikai bizottságának elnöke a távozó képviselőt és az egész közéletet önmérsékletre szólította fel, a testület néhány perces ülését követően. Halász megismételte: a képviselő magán és üzletemberként elfogadhatatlanul viselkedett az elmúlt hetekben, ezzel méltatlanná vált frakciótagságára. A grémium elnöke a sajtó útján kért bocsánatot a Gyuga-ügy összes kárvallottjától.

Halász János önmérsékletre szólított fel
Mint ismeretes az elfoglalt keszthelyi telephely a honatya cégének, a Seiffert Rt.-nek a tulajdonában van, de eddig azt a Balatontex Kft. használta. A használat jogcíméről hosszú ideje folyt vita a két vállalkozás között, amit végül Gyuga Pál egy őrző-védő cég bevonásával kívánt rendezni, először május 13-án, majd május 20-án. Az SZDSZ helyi szervezete nem elégszik meg azzal, hogy Gyuga lemondott Fidesz-tagságáról. A párt keszthelyi szervezete szerint a képviselőnek parlamenti mandátumát is vissza kellene adnia, mert érdemtelennek bizonyult a város bizalmára.