Gerzson
5 °C
10 °C

Gyurcsány: itt nem lesz nyugati típusú bankválság

2008.10.21. 17:35
Magyarországot nem fenyegeti egy, a nyugatihoz hasonló bankválság, az általános negatív hatások alól azonban nem biztos, hogy meg lehet védeni az országot, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Szegeden.

Az általános negatív hatások alól nem hiszem, hogy meg tudjuk védeni országainkat, abban viszont bízom, hogy ennek kártékony hatását nagymértékben tudjuk csökkenteni, mondta Gyurcsány Ferenc a magyar-román kormányülés utáni sajtóértekezleten.

Az amerikai, brit, ír, izlandi és német bankválsághoz hasonló közvetlenül nem fenyegeti Magyarországot. Az általános bizalmatlanság, a hitelforrások szűkülése, a kamatok gyors emelkedése és a beruházások csökkenése azonban nagyon gyorsan átterjedhet a reálgazdaságra, tette hozzá.

Magyarország egyrészt a pénzügyi válság elhárítására készül, másrészt a gazdasági lassulás hatásainak csökkentésére. A magyar kormány egyebek mellett 3-4 milliárd eurós támogatással szeretné a kis- és közepes vállalkozások lehetőségeit növelni.

A kabinet olyan programot is indít, amellyel segítenék ezeknek a vállalkozásoknak a külföldi piacokra jutását is, mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy az új költségvetésben Magyarország egy százalékot alig meghaladó gazdasági növekedéssel és három százalék alatti hiánnyal számol.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!