Elemér
0 °C
10 °C

Gyurcsány százezres vacsorákkal támogatta Medgyessyt

2003.05.07. 11:41
Gyurcsány Ferenc, leendő gyermek, ifjúsági és sportminiszter nem kívánja gyakorolni cégeiben tulajdonosi jogait, ugyanakkor érdekeltségeit nem kívánja eladni. A politikus szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott: Medgyessy Péter kampányát két vacsorával támogatta. Gyurcsány nem tervez a sporttárcánál létszámleépítést, ám korábbi üzleti kapcsolataik miatt távozik Szilvásy György közigazgatási államtitkár.
Valamennyi gazdasági tisztségéről lemond miniszteri eskütételéig Gyurcsány Ferenc, a gyermek, ifjúsági és sportminiszteri tárca várományosa, aki tulajdonosi jogait sem kívánja gyakorolni, amíg politikai tisztséget tölt be. Cégeit ugyanakkor nem tervezi eladni, mint mondta, ehhez nem kedvez a gazdasági helyzet.

A Gyurcsány-birodalom
Gyurcsány Ferenc az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-ben száz százalékos érdekeltséggel rendelkezik - derül ki a Napi Gazdaság cégbírósági adatok alapján készült összeállításából. Ennek jegyzett tőkéje 750 millió forint. Az Altus további, többségi érdekeltéggel rendelkezik az Aldo Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Tanácsadó Kft.-ben, a Béta-Roll Hengergumizó Rt.-ben, a Fittelina Ingatlanbefektető és -hasznosító Kft.-ben, valamint a Time Manager International Humán Képzési, Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-ben. Gyurcsány teljes tulajdonában lévő Altus a Magyaróvári Timföld és Műkorund Rt. kisebbségi tulajdonosa.

Jelezte, hogy még ma minden olyan cég vezetője levelet kap, amelyben többségi vagy kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezik. Ebben azt kéri, hogy mostantól ne vállaljanak olyan megbízást, amihez az államnak köze van. Gyurcsány elmondta, hogy ez a veszély eddig sem fenyegette cégeit, mert jellemzően olyan tevékenységet folytattak, aminek az államhoz nincs köze. Arról is intézkedett a miniszter-jelölt, hogy mostantól évente vizsgálják meg cégeinél a könyvvizsgálók: milyen kapcsolatba kerültek cégei az álammal, az erről szóló információkat minden esetben nyilvánosságra kívánják hozni.

A kezdetek

Gyurcsány Ferenc üzleti tevékenységéről elmondta: 1988-ban szállt be egy kft-be, amelyet bankárok hoztak létre és tanácsadással foglalkozott. Négy év alatt elmondása szerint beletanult az üzleti életbe és amikor vitája támadt egy külföldi tulajdonossal létrehozta saját cégét az Altus Rt.-t.

Az első milliók

Gyurcsány az első millióit, vagyis a cég létrehozásához szükséges pénzt vidéki családi házának eladásából finanszírozta. Az ingatlanért 11 milliót kapott, ebből tízmilliót fordított cégalapításra. Ismertetése szerint közepes és nagyobb magyarországi vállalatokban meghatározó nagyságú tulajdonrészt szerzett, átalakította a cégeket, így növelve azok értékét. Gyurcsány a Tisza Műgumi és Műtalp Kft-n félmilliárd forintot bukott és nagyjából nullszaldóval szállt ki a Gép és Technológiaszerelő Rt-ből, illetve a Balassagyarmati Fémipari Rt-ből.

A sikeres cégek

A sikeres befektetései között említette a tavaly nyáron eladott Perfekt Gazdasági Tanácsadó Rt-t, a Magyaróvári Timföld Műkorund Rt-t, illetve a Béta-Roll Hengergumizó Rt-t. Gyurcsány arról is beszélt, hogy még az Antall-kormány idején vásárolta be magát több cégbe úgy, hogy például egy 350 milliós törzstőkéjű cégbe többségi tulajdonrészt szerzett, kevesebb, mint tízmillió forintért.

Gyurcsány állítja: jelenleg évi 12 milliárd forintos árbevétele van az általa tulajdonolt cégbirodalomnak, amit tervei szerint megtart, de korlátozza tulajdonosi jogait. Bejelentette: vagyonkezelői szerződést köt társaságai vezérigazgatójával, mely kiköti majd az utasítási, illetve lobbizási tilalmat,. Május 12-éig pedig leköszön valamennyi tisztségéről.

Személycserék nem lesznek, a barát távozik

Gyurcsány a vagyona nagyságát firtató kérdésre azt mondta: vagyonkezelő cégének törzstőkéje 700 milliós, a vállalkozás vagyona 2 milliárd körüli, míg valós piaci értéke 3,5 milliárd forint. Ezzel a vagyonnal ő lesz minden idők eddigi legjómódubb kormánytagja. Gyurcsány Ferenc nem tervez személycseréket leendő tárcájánál, a közigazgatási államtitkár Szilvásy György azonban bizonyosan távozni fog. Ennek az az oka, hogy 20 éves barátság fűzi őket egymáshoz és közös üzleteik is voltak. A miniszter-jelölt szerint, ha nem Magyarországon élnénk, nem kellene Szilvásynak távoznia, de jog és morál közül az utóbbi a fontosabb, így más államigazgatási szervnél folytatja a közigazgatási államtitkár a munkáját.

Parlamenti Képviselők Klubja

Gyurcsány állami kapcsolatairól elmondta, hogy az ő tulajdona az az ingatlan, amelyben az Országgyűlési Képviselők Klubja működik, az éttermet azonban más üzemelteti, ebből havi egymillió forintos bevétele származik. Harmincmillió forintért a tulajdonába kerül még ebben az évben egy balatonöszödi üdülő, amit egy 1994-es szerződés alapján bérelt eddig. A Motim Rt-vel kapcsolatban évente jelentést készítenek az ÁPV Rt-nek, mert 2010-ig működtetési kötelezettségük van egy gyárra.

Állami nyomdáknak továbbra is

A leendő sportminiszter kijelentette: azt nem tudja megígérni, hogy a nyomdagépekhez készült gumihengereiből ne vásároljon a továbbiakban az állam, mivel ezen a területen ő uralja a piac több mint 80 százalékát.

Az Index arra a kérdésére, miszerint az Altus cégcsoport mennyivel finanszírozta az MSZP kampányát, azt válaszolta: valóban beszállt az Altus az MSZP kampányába, mégpedig Gyurcsány Ferenc személyében. A leendő sportminiszter 2001 szeptemberétől a kampány végéig "reggeltől hajnalig segített". Anyagi természetű hozzájárulása két alkalommal volt: együtt vacsorázott Medgyessy Péter jelenlegi kormányfővel, és állta az összesen 200 ezer forintos számlát.

Gyurcsány szintén az Index kérdésére elmondta: a szocialista párt elnöki tisztjére nem pályázik.