Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Gyurcsány abban bízik, hogy őszintén nézhet majd a választók szemébe

2008.05.07. 11:43
Optimistán nyilatkozott a kormányülésen kormánya jövőjéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán. Rendhagyó módon beengedték az ülés elejére a sajtót.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány 2010-ig képes megvalósítani a kormányprogramot, a következő két év a Munka, Tudás, Tulajdon programjáról fog szólni, jelentette ki a miniszterelnök szerdán a kisebbségi kormány első ülésén.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a cél, hogy megérje dolgozni és tanulni, valamint esély legyen a gyarapodásra is. Gyurcsány szerint ha mindezt sikerül megvalósítani, akkor 2010-ben őszintén mer a választók szemébe nézni, mert amit vállaltak, azt teljesítették.

A miniszterelnök megerősítette: a reformok nem állnak le, a kormány nem áll egy helyben, de sokkal több egyeztetésre lesz szükség. Nem a döntések után, hanem azok előtt kell támogatást szerezni, mondta Gyurcsány Ferenc.

Azt mondta, minden eddiginél jobb esélye van a kormánynak, hogy egységes, karakteres arcot mutasson magáról. Gyurcsány ugyanakkor arra kérte a kormánytagokat, hogy tegyék félre személyes, egyéni céljaikat és képviseljék közösen a kormány céljait. A miniszterelnök szerint a kormányprogram 2010-es megvalósításához minden egyes kormánytag személyes felelősségvállalására is szükség van.

A refomokról szólva a kormányfő leszögezte, nem feladni kell a reformpolitikát, hanem kiszámíthatóvá kell tenni, amire esély is van, hiszen már nincs időkényszer a kabineten. Gyurcsány Ferenc példaként az egészségügyet említette, ahol szerinte siker, hogy az elmúlt években biztosítás-alapúvá vált a rendszer, azonban tovább kell dolgozni, hogy az egészségbiztosítási pénztár valódi biztosítóként szolgálja a biztosítottak érdekeit.

A Reuters a kormány esetleges lemondásáról írt szerdán. A miniszterelnök a hírügynökség szerint délelőtt arról beszélt, hogy a kormánynak le kell mondania, ha az Országgyűlés nem fogadja el a költségvetést. Két nagyon fontos törvény van, a költségvetés és az adó. Ha ezt a két nagyon fontos jogszabályt a kormány nem tudja kézben tartani, akkor a kormány nem maradhat hatalmon, idézte Gyurcsány Ferencnek külföldi tudósítók előtt szerdán Budapesten mondott szavait a Reuters hírügynökség.