Vilhelmina
12 °C
28 °C

Cseh lapok: Gyurcsány a hős

2006.09.22. 10:44
A cseh lapok abban bíznak, hogy nem tér vissza Orbán Viktor, Gyurcsány Ferencet pedig politikai hősnek tartják. Egy belga lap a reformok folytatását javasolja az EU-ra hivatkozva Magyarországnak, az AP hírügynökség szerint nő az esélye annak, hogy a kormányfő a posztján maradhat.

A posztkommunista Közép-Európa tele van populista politikusokkal. Velük összehasonlítva Gyurcsány Ferenc hazugságai ellenére is pozitív hős - állítja Lubos Palata vezető cseh publicista a Lidové Noviny című konzervatív prágai lapban megjelent eszmefuttatásában.

Gyurcsány Ferenc bizonyára diplomatikusabb szavakat is használhatott volna, amikor pártbeli kollégáival közölte: az ország helyzete olyan súlyos, hogy kemény takarékossági reformok nélkül összeomolhat a gazdaság. A baloldali kormány azt követően valóban elfogadott egy reformtervet, amely csökkenti a szociális kiadásokat és az ország gazdaságát legalább részben stabilizálja.

Gyurcsány, a hős

A kormányfő egy komoly bűnt is elkövetett: beismerte a választóknak, hogy a választás előtt pártja az ország helyzetével kapcsolatban hazudott a választóknak. "De ki nem teszi ezt, különösen ha hatalmon van? Ki az, aki a mi posztkommunista Közép-Európánkban a választóknak megmondja, mi vár rájuk a valóságban a választás után?" - kérdi Palata, majd a legutóbbi lengyelországi, szlovákiai és csehországi választásokat említve konkrétan is bemutatja, hogy milyen nagyon tértek el a választási ígéretek a választás utáni valóságtól.

"Ezek alapján a közép-európai politikai panoptikumunkból Gyurcsány Ferenc azon kötelezettségvállalásával, hogy már nem fog tovább hazudni, pozitív hősnek tűnik" - állítja Palata. Kifejti: Ez a tény azonban komoly okot ad arra, hogy elgondolkodjunk úgy a közép-európai politikusokon, mint a választókon is.

Orbán megakasztaná a reformokat

Gyurcsány Ferenc távozása, s Orbán Viktor hatalomra kerülése újra megakaszthatná azokat a már régóta halogatott reformokat, amelyekre Magyarországnak égetően szüksége van - véli a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap, amely pénteken is több írásban foglalkozik a magyarországi helyzettel.

Miután a Fidesz elutasította Gyurcsány Ferenc felhívását a párbeszédre, a magyar politikai élet közel került a paralízishez - mutat rá helyzetelemzésében a cseh üzleti és vállalkozói körökhöz közel álló lap.

Marad-e Gyurcsány?

Hogy megmarad-e Gyurcsány tisztségében, azt ma lehetetlen megjósolni. Ha a helyzet nem csúszik el a szélsőség irányába - például a tüntetések radikalizálódása révén - akkor a magyarok két lehetőség között választhatnak. "Vagy megbékélnek azzal a miniszterelnökkel, aki ugyan hazudik a választás előtt, de talán segít a gazdaságnak, vagy a kormány élére olyan ember kerül, aki valószínűleg megakasztja a már amúgy is régen halogatott reformokat" - írja az újság.

"Hogyan képzeli el (Orbán Viktor) a politikát, megmutatta az alatt a négy év alatt, amikor kormányon volt. 1998 és 2002 között az összes magyar életteréről szóló beszédeivel szinte minden szomszédos országban nyugtalanságot váltott ki, míg a gazdaságot érintő "nemzeti patriotizmusról" szóló kijelentéseivel a külföldi beruházókat ijesztette meg. S az idei választási kampány végén Orbán éppen úgy ígérgetett, mint Gyurcsány" - fejti ki az újság.

Az uniós vezetők a magyar reformok folytatását akarják

Az európai uniós vezetők azt szeretnék, ha Magyarország mindent megtenne a reformok "irányban tartásának" érdekében - vélte a témáról pénteken közölt elemzésében a La Libre Belgique című belga napilap.

A magát kereszténynek és uniópártinak valló újság hozzátette: a jobboldal győzelme ugyanakkor az euroszkepticizmus felé jelentene visszalépést, és nem lenne túl bátorító a reformok szempontjából.

A zavargások lecsendesedéséről írtak a hírügynökségek

A budapesti tüntetések folytatásáról, de a zavargások lecsendesedéséről írtak péntekre virradóra a világhírügynökségek.

Az AFP helyszíni riportjában kiemelte, hogy érezhetően kevesen, alig hétezren voltak a Parlament előtt, a korábbi 15 ezerrel szemben, bár, mint a francia hírügynökség megjegyezte, ez a szám is csak relatíve nagy egy kétmilliós nagyvárosban.

Állja a harcot Gyurcsány

Az AP "Gyurcsány még állja a harcot politikai túléléséért" című írásában megállapítja: lecsillapulóban van az utcai erők, javulnak a közvélemény-kutatási mutatók, és bár még rögös út áll Gyurcsány Ferenc előtt, egyre nagyobb esélye van arra, hogy hivatalában maradhat.

Az amerikai hírügynökség szerint a dolgok még rosszra fordulhatnak, mivel az ellenzék bizonyítékokat követel a kormányfőnek ama kijelentésére, hogy az ország gazdasága csak a gondviselésen, a világgazdaság pénzein és sok-sok trükkön múlott. Ha hamis könyvelések és más törvénysértések napvilágra kerülnének, ez visszavonhatatlanul Gyurcsány ellenfeleinek malmára hajtaná a vizet - szögezi le az AP.