Judit
2 °C
7 °C

Cseh lapok: Gyurcsány a hős

2006.09.22. 10:44
A cseh lapok abban bíznak, hogy nem tér vissza Orbán Viktor, Gyurcsány Ferencet pedig politikai hősnek tartják. Egy belga lap a reformok folytatását javasolja az EU-ra hivatkozva Magyarországnak, az AP hírügynökség szerint nő az esélye annak, hogy a kormányfő a posztján maradhat.

A posztkommunista Közép-Európa tele van populista politikusokkal. Velük összehasonlítva Gyurcsány Ferenc hazugságai ellenére is pozitív hős - állítja Lubos Palata vezető cseh publicista a Lidové Noviny című konzervatív prágai lapban megjelent eszmefuttatásában.

Gyurcsány Ferenc bizonyára diplomatikusabb szavakat is használhatott volna, amikor pártbeli kollégáival közölte: az ország helyzete olyan súlyos, hogy kemény takarékossági reformok nélkül összeomolhat a gazdaság. A baloldali kormány azt követően valóban elfogadott egy reformtervet, amely csökkenti a szociális kiadásokat és az ország gazdaságát legalább részben stabilizálja.

Gyurcsány, a hős

A kormányfő egy komoly bűnt is elkövetett: beismerte a választóknak, hogy a választás előtt pártja az ország helyzetével kapcsolatban hazudott a választóknak. "De ki nem teszi ezt, különösen ha hatalmon van? Ki az, aki a mi posztkommunista Közép-Európánkban a választóknak megmondja, mi vár rájuk a valóságban a választás után?" - kérdi Palata, majd a legutóbbi lengyelországi, szlovákiai és csehországi választásokat említve konkrétan is bemutatja, hogy milyen nagyon tértek el a választási ígéretek a választás utáni valóságtól.

"Ezek alapján a közép-európai politikai panoptikumunkból Gyurcsány Ferenc azon kötelezettségvállalásával, hogy már nem fog tovább hazudni, pozitív hősnek tűnik" - állítja Palata. Kifejti: Ez a tény azonban komoly okot ad arra, hogy elgondolkodjunk úgy a közép-európai politikusokon, mint a választókon is.

Orbán megakasztaná a reformokat

Gyurcsány Ferenc távozása, s Orbán Viktor hatalomra kerülése újra megakaszthatná azokat a már régóta halogatott reformokat, amelyekre Magyarországnak égetően szüksége van - véli a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap, amely pénteken is több írásban foglalkozik a magyarországi helyzettel.

Miután a Fidesz elutasította Gyurcsány Ferenc felhívását a párbeszédre, a magyar politikai élet közel került a paralízishez - mutat rá helyzetelemzésében a cseh üzleti és vállalkozói körökhöz közel álló lap.

Marad-e Gyurcsány?

Hogy megmarad-e Gyurcsány tisztségében, azt ma lehetetlen megjósolni. Ha a helyzet nem csúszik el a szélsőség irányába - például a tüntetések radikalizálódása révén - akkor a magyarok két lehetőség között választhatnak. "Vagy megbékélnek azzal a miniszterelnökkel, aki ugyan hazudik a választás előtt, de talán segít a gazdaságnak, vagy a kormány élére olyan ember kerül, aki valószínűleg megakasztja a már amúgy is régen halogatott reformokat" - írja az újság.

"Hogyan képzeli el (Orbán Viktor) a politikát, megmutatta az alatt a négy év alatt, amikor kormányon volt. 1998 és 2002 között az összes magyar életteréről szóló beszédeivel szinte minden szomszédos országban nyugtalanságot váltott ki, míg a gazdaságot érintő "nemzeti patriotizmusról" szóló kijelentéseivel a külföldi beruházókat ijesztette meg. S az idei választási kampány végén Orbán éppen úgy ígérgetett, mint Gyurcsány" - fejti ki az újság.

Az uniós vezetők a magyar reformok folytatását akarják

Az európai uniós vezetők azt szeretnék, ha Magyarország mindent megtenne a reformok "irányban tartásának" érdekében - vélte a témáról pénteken közölt elemzésében a La Libre Belgique című belga napilap.

A magát kereszténynek és uniópártinak valló újság hozzátette: a jobboldal győzelme ugyanakkor az euroszkepticizmus felé jelentene visszalépést, és nem lenne túl bátorító a reformok szempontjából.

A zavargások lecsendesedéséről írtak a hírügynökségek

A budapesti tüntetések folytatásáról, de a zavargások lecsendesedéséről írtak péntekre virradóra a világhírügynökségek.

Az AFP helyszíni riportjában kiemelte, hogy érezhetően kevesen, alig hétezren voltak a Parlament előtt, a korábbi 15 ezerrel szemben, bár, mint a francia hírügynökség megjegyezte, ez a szám is csak relatíve nagy egy kétmilliós nagyvárosban.

Állja a harcot Gyurcsány

Az AP "Gyurcsány még állja a harcot politikai túléléséért" című írásában megállapítja: lecsillapulóban van az utcai erők, javulnak a közvélemény-kutatási mutatók, és bár még rögös út áll Gyurcsány Ferenc előtt, egyre nagyobb esélye van arra, hogy hivatalában maradhat.

Az amerikai hírügynökség szerint a dolgok még rosszra fordulhatnak, mivel az ellenzék bizonyítékokat követel a kormányfőnek ama kijelentésére, hogy az ország gazdasága csak a gondviselésen, a világgazdaság pénzein és sok-sok trükkön múlott. Ha hamis könyvelések és más törvénysértések napvilágra kerülnének, ez visszavonhatatlanul Gyurcsány ellenfeleinek malmára hajtaná a vizet - szögezi le az AP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?