Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány: Itt állok pőrén, meztelen

2005.11.14. 12:27
Selypítés, pöszeség és szenvedélyes boldogságvágy ütött át Gyurcsány Ferenc választási beszédén, amely a DEMISZ-ben a hatalom csúcsaira repítette. 1989-ben a megroppant gerincű baloldali ifjak vevők voltak arra, hogy egy ember szerint nem kell szemlesütve szégyellni a KISZ apparátusában folytatott munkát. Gyurcsány sikeresen győzködte őket: örülni kell annak, hogy végre ugyanolyan tud lenni, amikor otthon pörlekedik az asszonnyal, mint amikor pörlekedik az intézőbizottsággal.

"Itt állok, mondhatnám, pőrén, meztelen" - kezdte a kongresszusi küldöttek előtt felszólalását Gyurcsány Ferenc.

Szeress, ne háborúzz!

Szemléleti váltás, múlttal való szembenézés, megszüntetve megőrzés kifejezésekkel terhes 1989-es esemény második napján Gyurcsány Ferenc vékony hangon, sajátos s betűkkel, pöszén és a jövőbe vetett töretlen hittel győzködte a megszűnő Kommunista Ifjúsági Szövetség átalakuló kongresszusának résztvevőit, higgyenek önmagukba, és fogadjanak el egy új jelszót: szeress, ne háborúzz! Az alelnökjelölt a beszéd indító mondatával arra utalt, hogy a szervezetet és annak kapcsolatait érintően "az átalakulásról, a vagyon társadalmasításáról, az MSZMP-hez fűződő viszonyról" már sokszor és sok helyen kifejtette véleményét, ezért inkább arról mondana néhány szót, hogy ő szeretne "továbbra is csetlő-botló 28 éves, boldognak tűnő fiatal lenni ebben az országban".

A lélek a fontos


Klikk a képre!

A lélekölő platformvitákba fulladó kiszeseknek is a boldogítóbb megközelítésekre próbált rávilágítani: "örülni kell annak, hogy mi talán már képesek leszünk nem elválasztani a hétköznapi embert, a polgárt a politikustól, hogy ugyanolyan tudok lenni, amikor otthon pörlekedem az asszonnyal, a fiammal, mint amikor pörlekedem az intézőbizottsággal, hogy nincs kettő én, hogy ez mind mi vagyunk, ugyanolyan vagyok, amikor iszom azt az egy fröccsöt, és vitatkozom a velem szemben állóval, nincsen KISZ-tag és nincsen másik világ, nincsen társadalom és hatalom". A beszédhibás szónok szerint "a lélek a fontos, nem a szervezet", a KISZ-nek ugyanis ki kell törnie a hatalom igézetéből.

Bihari Mihály költeményei


Fotó: MTI

Gyurcsány azt is részletezte, hogy a mi jelenti a baloldaliságot, mert szerinte biztos nem az, hogy "ha felébresztenek álmomból, el tudom mondani Bihari Mihály összes költeményét". Baloldali 1989-ben a DEMISZ alelnökjelöltje szerint az, aki hisz a népben, az önrendelkezés képességében, nem alkuszik meg a hatalmasságokkal szemben, tesz a szegénység, a kiszolgáltatottság, a faji, politikai megkülönböztetés és az esélyegyenlőség újra és újra megújuló sárba tiprása ellen. "Aki ezt teszi hétköznapi mozgalmaiban, az baloldali. Aki nem tud többet, mint kiabálni, szabadságot, igazságosságot, demokráciát, szolidaritást, az nem több a többi szavalónál ebben az országban" - szögezte le Gyurcsány mutáló hangon.

Elég messze a tegnaptól?

"Velem pöröltetek, sokat és sokan, hogy lebecsülöm, amit eddig tettünk, hogy megpróbálom letagadni a múltat, ...de nem mi vagyunk az etalon, hogy elég messzire mentünk-e már a tegnaphoz képest, hanem az, hogy jó helyen vagyunk-e már a mához képest" - helyezte el a KISZ-t a tegnaphoz képest az ifjú Gyurcsány, aki azt is megígérte, hogy megválasztása esetén is "olyan lesz, mint ma, azokkal az indulatokkal, habitussal, mint ami most látszik." De - fejezte be kortesbeszédét a jelölt - az emberi hitelesség, bármifajta megmutatott, képviselt emberi boldogság többet ér, mint "ezer meg ezer politikai program, mint ügyes, bliflangos megszólalások, mint a remegő hangokkal, izgulva elmondott kongresszusi hozzászólások".


Fotó: MTI

Gyurcsányt a harmadik napon, 1989. április 23-án Nagy Imre elnök mellé nagy szavazati aránnyal alelnökké választotta a DEMISZ-szé átalakult KISZ kongresszusa.


Fotó: MTI

Erősebb idegzetűek, szkeptikusok és audiofilek meghallgathatják mp3-ban a beszédet itten.