Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

MDF: Gyurcsány illegitim, Boross más tészta

2004.08.26. 13:09
Az MDF Lakitelek munkacsoportja szerint Gyurcsány Ferenc politikailag illegitim módon lett kormányfőjelölt, mert sem egyéni választókerületben, sem pártlistán nem szerezte meg a választók bizalmát, nem tagja az Országgyűlésnek. Az Index kérdésére, hogy Boross Péter 1993-as miniszterelnökké választása is illegitim volt-e, hiszen Antall József utódja sem rendelkezett képviselői mandátummal, Szászfalvi László leszögezte: az egy teljesen más szituáció volt.
Előrehozott választások megtartását tartaná indokoltnak az MDF Lakitelek munkacsoportja, mert álláspontja szerint "alkotmányellenes helyzet" alakult ki.

Nem szerezte meg

Balsai István és Szászfalvi László csütörtökön politikailag illegitim jelöltnek minősítette az MSZP szerdán megválasztott miniszterelnök-jelöltjét, Gyurcsány Ferencet. A Fórum belső ellenzékét tömörítő csoport két képviselője azzal indokolta álláspontját, hogy az új kormányfőjelölt sem egyéni választókerületben, sem pártlistán "nem szerezte meg a választók bizalmát", és nem tagja az Országgyűlésnek, ezért az eddigi sportminiszter jelölését minden szempontból, a magyar közjog és a demokratikus hagyományok vonatkozásában is" méltatlannak tartják.

Teljesen más

Az Index kérdésére, hogy Boross Péter 1993-as miniszterelnökké választását is illegitimnek tartják-e, Szászfalvi László leszögezte: az egy teljesen más szituáció volt. A képviselő szerint Boross Antall József halála miatt került a kormányfői posztra, nem pedig "gazdasági érdekcsoportok kiegyezésének eredményeként". Boross Péter egyébként Gyurcsányhoz hasonlóan szintén nem volt tagja a parlamentnek, az MDF-be is csak belügyminiszteri kinevezése után lépett be. A jelenleg Dávid Ibolya pártelnököt támogató politikust 1993 december 13-án, Antall halálát követően választotta az MDF Országos Választmánya és parlamenti csoportja a második fordulóban Szabó Ivánnal szemben kétharmados többséggel miniszterelnök-jelöltté.