Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Műtőssegéd hajléktalanból

2001.07.25. 22:02
Szociális gondozó és ápoló képesítést szerezhet huszonegy hajléktalan, akik egy pályázaton elnyert pénz segítségével egy évre ülnek be az iskolapadokba. Emellett szállást, ételt és bérletet biztosítanak nekik. A gyakorlatukat egy fővárosi szociális otthonban és a Nyírő Gyula Kórházban töltik majd el. A képzés végén akár műtőssegédként is elhelyezkedhetnek.
Már három hónapja tart az a képzés, amelynek keretében munkanélküli hajléktalanok szerezhetnek szakmát, hogy Budapest egyik idősek otthonában vagy kórházában elhelyezkedhessenek. Matók Lajos, a Fővárosi Szociális Központ mentálhigiéniai csoportvezetője az Indexnek elmondta: a családügyi minisztérium pályázatán elnyert pénzből huszonketten kezdhették meg egyéves tanulmányaikat, hogy szociális gondozó és ápoló képesítést szerezzenek.

Gyakorlat a Nyírőben

A gyakorlat helyszíne
A kiválasztott huszonkét nő közül eddig csak egy szakította meg tanulmányát. A többiek változatlanul beülnek délelőttönként öt órára az iskolapadba, délután pedig személyiségfejlesztő tréningeken vesznek részt. Az elméleti tanfolyam után két hónapot töltenek el egy szociális otthonban, és két hónapot a Nyírő Gyula Kórházban. A szakképesítésükkel segédápolóként vagy műtőssegédként helyezkedhetnek el.

Tanulmányaik alatt a Hajléktalanok Átmeneti Szállójában alszanak, ahol kifizetik helyettük a havonta ötezer forintba kerülő fekhelyet. Emellett buszbérletet és ingyen kosztot is kapnak. A tanfolyam személyenként mintegy háromszázezer forintba kerül.

A motiváció megvan

A programban olyan szakmával nem rendelkező hajléktalanok vesznek részt, akikben megvan a motiváció, hogy újra munkát szerezzenek, és visszatérjenek a mindennapokba. Óriási traumát okozhatott nekik, hogy mindenüket elvesztették, ezért önismereti, kommunikációs, együttműködési és időgazdálkodási tréningekkel egyaránt segítik őket. A cél, hogy a munkaadók diszkriminációjával szemben nekik is esélyük legyen arra, hogy munkát találjanak. Egy év múlva minden bizonnyal szakmailag és lelkileg is felkészültek lesznek.