Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Mosógépet forgatnak hajléktalanok

2008.04.05. 11:40
Tíz hajléktalannak biztosít munkát a Máltai Szeretetszolgálat pénteken megnyílt Mosoly utcai mosodája. A 26 millió forint pályázati pénzből létrejött mosodából tegnap került ki az első tiszta ruha.

"A tisztaság legyőzi a mocskot. Felvesszük a harcot, hogy ezek az emberek önmagukat tudják értékelni. Aki csak segélyből él, annak az önbizalma roppan meg" – nyitotta meg Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője az első munkanapot a hajléktalanokat foglalkoztató mosodában Budapesten a XIII. kerületben. Az első adag mosás elindításakor a gép még nem kapott áramot, de második próbálkozásra sikeresen elkezdett forogni a szennyes.

A ruhákat a Foltmentes Adomány keretében Budapesten és az ország több nagyvárosában: Szegeden, Pécsen, Debrecenben, Egerben és Szombathelyen gyűjtötték össze. A több mint 20 tonna ruhát és a szeretetszolgálat szociális intézményeinek szennyesét az új mosoda alkalmazottai fogják kimosni. Emellett már több megrendelés is érkezett ruhatisztításra.

Az intézmény a szociális segély helyett alkalmazottainak akar lehetőséget adni az újrakezdéshez. "Nem a szociális segítségnyújtás a cél, hanem hogy az itt dolgozók tisztességesen eltarthassák magukat és visszakerüljenek a munkaerőpiacra. További cél, hogy a szociális intézményeink szennyesének mosása mellett megrendelésre is vállalunk mosást. Ezzel nemcsak önfenntartóvá válik a mosoda, hanem bevételt is termel" – fogalmazott Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője.

A Mosoly utcai mosoda a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatán nyert pénzből, 26 millió forintból jött létre. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány ebből az összegből támogatta az épület megfelelő kialakítását és az ott dolgozók egy évi fizetését.

A mosoda két éven keresztül egyszerre tíz embernek tud munkát biztosítani, az ott dolgozók azonban két év letelte előtt is munkahelyet válthatnak. Az első 10 dolgozót 50 jelentkező közül választották ki, akik a gépek használatáról szóló néhány hetes képzés után állhattak munkába. Mindegyiküket segíti egy mentor a munkavégzésben és a további munkakeresésben.

A Máltai Szeretetszolgálat mosodája egy mintaprojekt, aminek tapasztalatait 2010-ig gyűjtik, ezek alapján további munkalehetőségeket biztosíthatnak hajléktalanoknak, például kertészetekben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!