Ida
6 °C
9 °C

Kizárták az MDF-et az időközi választásból

2008.12.22. 09:55
Nem vette nyilvántartásba a IX. kerületi választási bizottság az MDF jelöltjét, mert a szakértői vélemény szerint a beadott kopogtatócédulák kétharmada hamisítvány. Hasonló indokkal utasította el a Magyar Szociális Zöld Párt és a MIÉP jelöltjeinek bejegyzési kérelmét is.

Tömeges ajánlószelvény-hamisítás nyomára bukkantak a IX. kerületben. Nem indulhat a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselőválasztáson Dézsi Mihály, volt rendőrségi szóvivő, aki az MDF színeiben próbálkozott, mert a választási bizottság megalapozottnak találta a gyanút, hogy a párt kopogtatócédulái közül több száz hamisítvány.

A IX. kerületi választási testület az Állami Nyomda szakértőjétől kért véleményt a gyanús cédulákról. A választási nyomtatványok gyártását végző cég embere szerint a két lépcsőben leadott ezer ajánlószelvény közül 669 nem a nyomdában készült, tehát biztosan nem valódi.

Tomcatnek 1 százalék volt jó

Ugyanilyen típusú hamisítványokat találtak két másik párt támogatói pakkjában is. A Polgár Tamást, közismertebb nevén Tomcatet indító Magyar Szociális Zöld Párt szelvényei között 1152 volt hamis, és mindössze 13 valódi, a MIÉP 781 cédulája közül pedig 415.

A választási bizottság a hétfő reggeli ülésen a hamis cédulák miatt elutasította mindhárom párt nyilvántartásba vételét, és rendőrségi feljelentést kezdeményezett.

Nagyon hasonlít az eredetire

A három párt ellen a Jobbik kért vizsgálatot. Szombaton elhalasztották a kitűzött bizottsági ülést. A jobbikos delegált, Novák Előd szerint a leadott 1015 fórumos ajánlóból 669 egyszerű fénymásolat volt.

A helyi MDF már előre elhatárolódott

A Demokrata Fórum ferencvárosi vezetői a hamisítás gyanújának első hírére jelezték, hogy nincs közük az időközi választási kampányhoz. A IX. kerület vezetői és tagsága ugyanis egyértelműen "almássystának" számítanak, akik a megfigyelési botrány óta belső ellenzékbe kényszerültek. Huber Szebasztián, a párt budapesti alelnöke szerint ez volt az oka, hogy Herényi Károly megakadályozta, hogy a ferencvárosi pártelnök, Szilassy Gábor Cézár próbálkozzon Gegesy Ferenc megüresedett mandátumának elnyerésével. Miután Herényi jelezte, hogy az országos vezetés Dézsi Mihályt akarja indítani, a helyiek lényegében kiszálltak a kampányból. Dézsi kampányfőnökének a Herényi mellett dolgozó frakcióigazgatót, Székely-Gyökössy Szabolcsot nevezték ki.

Az MDF indulása először csütörtökön, a szükséges 750 támogatás leadási határideje előtt egy nappal vált kétségessé, amikor 145-öt találtak érvénytelennek a rutinellenőrzés során. A pártnak ezért egy nap alatt új szelvényekkel kellett jelentkeznie. Dézsiék péntekre több mint kétszázzal állítottak be a bizottsághoz.

Az MDF egyelőre nem reagált a kizárás hírére. Herényi Károly frakcióvezető viszont szombaton váratlanul maga fordult a rendőrséghez. Akkori közleményében azt írta, "mivel az MDF által gyűjtött ajánlószelvények egy részének hitelességét megkérdőjelezték", ismeretlen tettes ellen a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tesz.

Dézsi Mihály, az elkaszált képviselőjelölt a döntés után azt mondta, hogy az MDF ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést. A volt rendõrségi szóvivõ közölte, hogy miután más pártoknál is találtak hamis ajánlószelvényeket, méghozzá nagy számban, ez megerõsíti azt a gyanújukat, hogy valaki visszaélt az adatbázisokkal, és ezt kihasználva juttatta el a különbözõ szervezetekhez az ajánlószelvényeket, amivel bűncselekményt követett el.

Hatan maradtak

A helyi választási bizottság korábban hat jelöltet vett nyilvántartásba. Az idõközi választáson így várhatóan a Humanista Párt (HP), az SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKM) és a Fidesz-KDNP indulhat. A HP Várady Tibort, az SZDSZ John Emese fõvárosi frakcióvezetõt, az MSZP Bánsághi Tamás ferencvárosi alpolgármestert, a Jobbik Szegedi Csanádot, az MKM Paulik Pétert Istvánt, míg a Fidesz-KDNP Bácskai János helyi választókerületi elnököt jelölte.

Gegesy Ferenc, aki egyben a IX. kerület polgármestere, szeptember közepén mondott le egyéniben szerzett parlamenti mandátumáról a 12-es számú országgyûlési egyéni választókerületben és kilépett az SZDSZ-bõl is.