Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Jobboldali örökzöld: hányan vagyunk?

2002.08.30. 14:37
Az exminiszterelnök polgári köre az MTV előtti demonstráción Kerényi Imre ötlete alapján méréssel akarja alátámasztani, mekkora tömeget sikerült Orbán Viktor nevével megmozgatni. A tüntetők a magukkal hozott százforintossal adnak majd cáfolhatatlan bizonyítékot arról, hogy jelen voltak a sajtószabadságért meghirdetett akción. A jobboldali szervezetekben a Fidesz Kossuth téri rendezvénye óta alakult ki fokozott érzékenység a megjelentek számának becslésével kapcsolatban, miután a sajtó kétségbe vonta a szervezők állítását a másfélmilliós részvételről.
Kerényi Imre, a polgári körös megmozdulások szervezőjeként szinte az elmúlt hónapokban minden rendezvényen azt állította, hogy a megítélése szerint ellenséges "bal-liberális" média visszaélései között szándékosan kisebbíti a megmozdulások létszámát. A magát hoppmesternek nevező színházi rendező gyakorta szólította fel közönségét, hogy saját becsléseikkel szemben ne adjanak hitelt a sajtóban megjelent adatoknak.

Kinek meglepetés?

A Magyar Televízió Szabadság téri székháza elé összehívott demonstrációra szintén Kerényi talált ki egy "meglepetésjátékot", amelynek kellékei egy százforintos érme, egy szál virág, valamint a "nemszeretem" újságok egy példánya. A jobboldali sajtószabadságot féltő tüntetésen a százforintosok állítólag azt a cél szolgálják majd, hogy összegyűjtve bizonyítsák, hány voltak jelen az eseményen: ötvenezer érme súlya 400 kilót nyom.

Kétmilliós Kossuth téri emlék

A jobboldali szervezetek létszámérzékenysége a két választási forduló közötti Kossuth téri tüntetésen erősödött fel, amikor az egyik kereskedelmi csatorna meglehetősen alacsony 40-80 ezres becslést is közölt a résztvevőkről. A Fidesz kampányrendezvényén végül a műsorvezető, Philip közlése alapján elterjedt, hogy téren 2 millióan demonstráltak a polgári oldal mellett. Bár később számítások is bizonyították, hogy a Kossuth téren nem fér el ennyi ember, a bejelentést végül az ORFK is megerősítette. A hétvégén rendezett Budapest Parádén a Felvonulási téren a szervezők szerint egyébként mindössze 500 ezerre tették a résztvevők létszámát.

Pogiszámos imázs

A program közönségsikerének mérését egyébként szintén ötletesen oldotta meg a 2000-es Sydney olimpián az Országimázs Központ. A nyári játékok után Tóth István Zoltán, a központ volt vezetője arról tájékoztatta a sajtót, hogy a magyar gasztro-kulturális rendezvényen a pogácsák fogyásával mérték a magyar kultúra után érdeklődők mennyiségét. Tóth szerint megbízható adatot kaptak, amely alapján állítható, hogy több ezren kaptak ízelítőt az országimázsos ismertetőből.