Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Happy End csak egy a sok közül

2001.03.26. 17:18
Elnézést kér Tóth István Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának vezetője, szerződéses partnereiktől, amiért el kellett viselniük az Index újságíróinak "zaklatását". Az Index újságírói - a Tóth István Zoltán által rendelkezésünkre bocsátott lista alapján - arra voltak kíváncsiak, vajon a milliárdos pályázatokon győztes Happy End Kft.-n kívül kik a központ további szerződéses partnerei. Mint kiderült, akad köztük egyetlen csokrot készítő virágbolt, az imázsközpont dolgozóinak törzsétterme és hús-vér ember is.
Az Országimázs Központ a Happy End Kft.-n kívül több mint 200 céggel áll szerződéses kapcsolatban - válaszolta az Index megkeresésére Tóth István Zoltán, a kancellárián belül működő iroda vezetője. Állításai alátámasztására ezek közül pár tucatnyi céget sorolt fel Tóth, ezek végighívása során azonban kiderült: az említett partnerek megbízásai közel sem mérhetőek össze a Happy End 4, 2 milliárdos megbízásával, mert mindössze egy-egy virágcsokorról vagy épp vacsoráról kiállított számla köti a megbízottakat a kancelláriához.

Nem tartja-e tendenciózusnak, hogy a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának közbeszerzési pályázatainak többségét a Happy End Kft. nyerte - kérdeztük írásban Tóth István Zoltántól, az imázsközpont vezetőjétől. (Mint arról az Index is beszámolt legutóbb egy 4,2 milliárd forintos tendert nyert a cég.) Tóth válaszában semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy a legutóbbi pályázaton a Happy End nyert, mert állítása szerint több mint kétszáz céggel és magánszeméllyel állnak szerződéses kapcsolatban.

Csak egy számla, semmi szerződés

Happy End & Országimázs
1999-ben a kancellária négyéves szerződést kötött a Fidesz választási kampányában részt vevő Happy End Kft.-vel a kormányzati kommunikatív feladatok külső munkáinak elvégzésére, például rendezvények szervezésére, belső tájékoztatási anyagok elkészítésére. A Happy End havi hárommillió forintos átalánydíjért dolgozik a kancelláriának. De külön fizetnek az állami ünnepségek megszervezéséért, és szintén függetlenül az eddigi megbízásoktól a közelmúltban egy 4,2 milliárdos pályázaton is e cég nyert közbeszerzési eljárást.

Az országimázs központ 2000-ben egyébként mintegy két és fél milliárdot költött ünnepségek rendezésére, melynek bonyolítója minden egyes alkalommal a Happy End Kft. volt. Tóth István Zoltán egy augusztusi sajtótájékoztatóján azt mondta: a bonyolítási költségek húsz százalékát kapja a Happy End jutalékképpen, a Népszabadság tavaly decemberben viszont arról írt: a cég 15 százalékos jutalékért rendezi az ünnepségeket.

A Szent Korona átszállítása a Parlament épületébe, a március 15-i ünnepség és az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának tizedik évfordulójára rendezett operaházi megemlékezés mintegy félmilliárd forintba került. 120 millió forint volt az új köztársasági elnök augusztus 4-i beiktatási ünnepsége a Kossuth téren. A kormány 978 millió forintot hagyott jóvá az augusztus 20-i ünnepségre, ennek részletes költségvetéséről a MeH azóta sem kíván tájékoztatást adni, mondván: az Állami Számvevőszéknek tartozik elszámolással. Sajtóhírek szerint a millenniumi ünnepség bonyolítójaként 150 millió forintos jutalékban részesült a Happy End. Az olimpia alatt Sydneyben rendezett Magyar Millenniumi Kulturális Napok 143 millió forintba kerültek, ebben szintén jelentős szerep jutott a Fidesz kampánycégnek, a rendezvény érdekessége volt, hogy a résztvevők számát abból következtették ki, hogy hány tízezer pogácsa fogyott.

Több mint félmilliárdot költöttek a szilveszteri ünnepségekre és csaknem 130 millióba került az idei március 15-ei megemlékezés. A szintén a Fidesz kommunikációs stábjához kötődő Ezüsthajó Produkció Kft. havi 1,5 millió forintért vállalta a kormányfő és a miniszterek bel- és külföldi közszerepléseinek videón való megörökítését és dokumentációs tár létrehozását. Az imázsközpont évi 15 millió forintot fizet a Klapp Ügynökség Kft.-nek a külföldre és belföldre irányuló országképkampány megtervezéséért. Éves szinten 25 milliós szerződést kötöttek a Gallup Közvélemény-kutató Intézettel is, felmérések és elemzések készítésére

A Tóth István Zoltán által közölt több tucat cég és hivatal többsége azonban nem tud állandó, szerződéses kapcsolatról. Az egyik egri virágszalon az imázsközpont ottani konferenciája idején készített egy darab csokrot. Mónika, a szalon tulajdonosnője az Indexnek elmondta: egyik ismerőse révén kapta a megbízást, aki amúgy az Országimázs Központban dolgozik. A kis virágüzletnek nagy dolog, hogy a miniszterelnök hivatalának dolgozhattak, de Mónika szerint szerződéses viszonyról egyetlen munka után nem beszélhetünk, hiszen csak egy számlát állítottak ki.

Szamkó Judit, a Budai Várgondnokság Kht. ügyvezető igazgatója szerint nekik semmi közük az imázsközponthoz. Szamkó szerint mindössze közvetett kapcsolatba kerültek a központtal, méghozzá azért, mert a szilveszteri tűzijáték előtt hozzájárulást kértek az égi parádé utáni takarításhoz, de erről nem a kht.-val, hanem annak biztonsági cégével egyezett meg a MEH. Közbeszerzési pályázatot pedig nem nyertek.

Az EKLER Építész Kft. szintén cáfolta, hogy szerződéses viszonyban állnának a kancelláriával, vagy hogy közbeszerzési pályázatot nyertek volna. Ekler Dezső építész arról tájékoztatta az Indexet, hogy részt vett az imázsközpont egri konferenciáján, mint előadó. Ezért a szerepléséért ígértek neki 20 ezer forintot, kitöltettek hát egy sor papírt, utána jelentkeztek, hogy inkább számlát kellene adni az összegről. Ekler cége kiállított tehát egy számlát, ám mint kiderült, ez sem elég, megbízási szerződést kell kötniük az építésszel. Ez a dokumentum még nincs kész, Ekler pedig nem jutott hozzá pénzéhez, noha novemberben zajlott a tanácskozás. Az építész ugyanakkor cáfolta, hogy általánosságban "szerződéses kapcsolatban" állna Tóth István Zoltánékkal.

Finta József, a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. vezetője szintén cáfolta, hogy szerződéses viszonyban állna az Országimázs Központtal. Tájékoztatása szerint egyszer készített egy rövid szakértői véleményt, és ő is részt vett az egri konferencián, de ennyi, és közbeszerzési pályázatot sem nyert se Finta, sem pedig cége. Ráadásul a szakértői véleményt is Finta Józsefként, nem pedig cége nevében készítette, és az egri konferencián sem cégszerűen vett részt.

Visszajáró vendégek

A híres és sokak által kedvelt Kárpátia Étteremnek sincs szerződéses kapcsolata Tóthékkal, ám az egyik névtelenséget kérő alkalmazott annyit azért elárult: Tóth István Zoltánék visszajáró vendégek. Nem lehet ugyanezt elmondani viszont egy monori vendéglőről, ahol csupán egyetlen alkalommal étkeztek, az OI nevében, és mindössze egyetlen számlát állítottak ki a kancellária számára.

Cáfolt szerződéses viszonyok

Tóth István Zoltán
A Magyar Nemzeti Galéria Tóth István Zoltán közlésével ellentétben semmilyen kapcsolatban nincsen az Országimázs Központtal - közölte érdeklődésünkre Bereczky Loránd, az intézmény főigazgatója. Szerinte ő nem írt alá semmilyen szerződést, már pedig ha lenne ilyen dokumentum, akkor neki kellett volna ellátnia kézjegyével, mint főigazgatónak.

A hangtechnikával foglalkozó Edison Network Kft. ügyvezetője titkárnője útján cáfolta a szerződéses viszony létét, egyéb információval pedig nem kívánt szolgálni.

A Roma Polgárjogi Alapítvány soha semmilyen kapcsolatban nem állt az Országimázs Központtal - reagált érdeklődésünkre döbbenten Horváth Aladár, az alapítvány vezetője. Számára azért is érthetetlen a hírbe hozás, mert alapítványa nem arról volt híres az utóbbi két és fél évben, hogy támogatta volna az Orbán-kormány cigánypolitikáját.

Az egri Gárdonyi Géza Színháznál cáfolták a szerződéses viszony létét. A színháznak mindössze annyi volt a kapcsolata a kancellária országimázs építőivel, hogy amikor kétnapos konferenciát rendeztek a városban, megtekintették a színház egyik produkcióját.

Néhány óra erejéig szerződéses viszonyban álltunk

Az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola a tavaly novemberi egri konferencia idején adta bérbe az iskola dísztermét egy fogadásra, ennyiből igaz, hogy néhány óra erejéig szerződéses viszonyban álltunk - tudatta a főiskola illetékese.

A Pénzügyminisztérium egy konkrét ügylet kapcsán került kapcsolatba az imázsközponttal - tudatta a PM sajtóosztálya. A millennium tiszteletére kiadott 2000 forintos bankjegy ötlete ugyanis a MEH főosztályáról származott, de mivel a PM közbeiktatása nélkül nem volt lebonyolítható az ügylet egyedi megállapodást kötöttek, de ez nem egy általános érvényű szerződés.

A Köztársasági Elnöki Hivatal még Göncz Árpád elnöksége idején kötött alkalmi megállapodást az Ország Imázs Központtal - tájékoztatta az Indexet a Köztársasági Elnök Hivatalának sajtóosztálya. Mádl Ferenc beiktatása óta azonban semmilyen kapcsolatban nem áll az elnöki hivatal az imázsközponttal.

Szerződésben álló cégek

Az Európai Ifjúság 2002. Alapítvány volt kutakodásaink során az első szervezet, amely nem cáfolta, hogy szerződéses viszonyban álltak. Kiss Andor kurátor elmondta: középiskolásoknak szerveztek pályázatot, közösen az imázsközponttal, amit a kancellária főosztálya anyagilag is támogatott.

A második ilyen vállalkozás egy rendezvénytechnikai cég, amely közbeszerzési pályázat nélkül ugyan, de rendszeres kapcsolatban áll az Országimázs Központtal. Hegedűs Csaba kereskedelmi igazgató tájékoztatása szerint legutóbb egy gödöllői konferenciára szállítottak tolmácsgépeket. Hegedűs szerint vállalatának az az érdeke, minél többször kapjon megbízást, függetlenül a megrendelő politikai hovatartozásától.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az állami ünnepségekkel kapcsolatos biztosítási feladatokra szokott szerződni az OI-val - nyilatkozta az Indexnek Samu Attila, sajtófőnök. Tájékoztatása szerint erre azért van szükség, mert a rendezvények biztosítása, forgalomtechnikai szervezése nem tartozik az egyenruhások alapfeladatai közé, így az ilyen esetekben kisebb-nagyobb összegeket fizetnek a rendőrségnek.

A Fővárosi Önkormányzat szerződéses kapcsolata az Országimázs Központtal abból áll, hogy ingyenesen bocsátják rendelkezése az állami ünnepekhez a budapesti közterületeket. A főváros ezekben az esetekben közterület használati megállapodást köt a központtal, ami valóban szerződésszerű megállapodás - mondta Horváth Sándor, a városháza illetékese.

Szerettük volna közölni Tóth István Zoltán véleményét is arról: ki állít valótlant a szerződéses viszony létéről vagy nemlétéről, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője azonban kérdéseinket válasz nélkül hagyva megjegyezte: mióta eljuttatták a szerződéses partnereik listáját, ismeretlenek fenyegetik, zaklatják megbízottjaikat, és olyan kérdéseket tesznek fel számukra, melyekre csak az APEH, illetve a rendőrség kérdezhetne rá.

Tóth István Zoltán reagálása:
Az Index című folyóirat 2001. február 19-én kérdést intézett hozzám: "Nem tartja-e tendenciózusnak, hogy az Országimázs Központ pályázatain ez idáig egy céget leszámítva csak a Happy End Kft. nyert pályázatot?"
A kérdésben burkoltan megjelenő állítás cáfolatául, írásos válaszomban szerződéses partnereink hosszú listáját bocsátottam a szerkesztőség rendelkezésére. Köztük szerepeltek a közbeszerzési pályázatok nyertesei, a szabadkézi eljárást követően megbízást kapók, valamint egyéb szerződéses partnereink, stb.
Az Országimázs Központ ugyanis - lévén államigazgatási egység - minden külső partnerével szerződést köt, jogviszonyt létesít. Akkor is, ha egy terem feldíszítéséről, külföldi partnereink ellátásáról, az állami ünnepségek technikai vagy biztonsági feltételeinek megteremtéséről vagy egy előadás megtartásáról van szó. Jogviszony alapján köttetjük a dekorációs virágcsokrokat, szerződünk a tolmácsokkal és a több millió forint értékű kutatást végző cégekkel is.
Ez a gyakorlat a záloga annak, hogy az erre hivatott szerveken keresztül naprakész elszámolással rendelkezzünk az adófizetők felé. Szerződéseink szigorú nyilvántartás szerint rendszerezve állnak birtokunkban. (Az persze előfordulhat, hogy egy nagy intézmény vezetője nem emlékszik a velük kötött szerződésre. Nem is emlékezhet, ha azt szabadsága alatt aláírási jogkörrel felruházott helyettese írta alá.)
Az Index írásának sejtetése tehát, mely szerint valótlan, nem létező szerződésekről adtunk volna számot, nem felelnek meg a valóságnak. Szerződéses partnereinktől pedig ezúton is elnézést kérünk - ha önhibánkon kívül - a demokratikus jogállam üzleti kultúrájától eltérő zaklatást kellett elszenvedniük olyanoktól, akiknek ráadásul erre sem joguk, sem törvényi felhatalmazásuk nincs.

Dr. Tóth István Zoltán
Az Országimázs Központ vezetője