Gerzson
-3 °C
2 °C

Fogyasztóvédők előtt a Happy Endes pályázat

2001.09.21. 10:58
A Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vizsgálatot indított a Happy End Kft. imázsközponthoz benyújtott pályázata ügyében. A pécsi Citrom Egyesület ugyanis reklámfelügyeleti eljárást kezdeményezett az Országimázs Központ és a Happy End Kft. ellen. Az egyesület úgy véli: a Fidesz kampánycége 4,2 milliárdos megbízását eredményező pályázatában plagizált az MSZP-től és a Micimackó szerzőjétől. Az imázsügyet a rendőrség is vizsgálja, Keller László szocialista képviselő jogosulatlan adatkezelést firtató beadványa nyomán.
A pécsi Citrom Egyesület hétoldalas beadványban fordult a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez azt kérve, hogy a fogyasztóvédők reklámfelügyeleti eljárás keretében állapítsák meg: a Happy End Kft. lopott szlogenek sokaságával nyerte el az Országimázs Központ 4,2 milliárdos országképjavító pályázatát. A pályázatban felhasználták Arany János, Ady Endre, Hankiss Elemér, Thomas Szász, Thomas Mann, Richard Hill, illetve a Nature című lap egy cikkírójának mondatait. Ezeket a szerzőket a Happy End forrásként feltüntette.

Adós maradt viszont a Fidesz két választási kampányát is menedzselő Happy End a "Magyarország mindannyiunké" szlogen felhasználásakor az MSZP-t jogtulajdonosként feltüntetni, noha a pécsi Citrom szerint egyértelmű, hogy a szocialisták eszköztárából való a jelmondat. Ugyancsak sajátjaként tüntette fel a cég a Micimackó egyik részletét.

Hiányolják a szerzőket és az idézőjeleket

A beadvány szerint a szerzői jogokról szóló jogszabály kimondja: csak idézőjel használata, a forrás és a szerző feltűntetése mellett lehet szerzői jogvédelem alá eső alkotást felhasználni, de csak akkor, ha az nem sérti a szerző jogos érdekeit. Az egyesület szerint világosan kiderül a Magyar Hírlap honlapján fellelhető pályaműből, hogy a Happy End Kft. egyaránt plagizált az MSZP-től, illetve A.A. Milnétől, ezzel megsértve az érintettek személyhez fűződő és vagyoni jogait.

A jogsértést a civil szervezet a reklámtörvényből is kiolvasta, mert az úgy fogalmaz: "tilos közzétenni olyan reklámot, amely személyhez fűződő jogokat sért". Megítélésük szerint a Happy End pályázata több alkalommal személyhez fűződő jogokat sértett. A reklámtörvény ilyetén módon való megsértése esetén a reklámozó (imázsközpont), a reklámszolgáltató (Happy End), de még a reklám közzétevője is felelős.

Eltiltanák a tevékenységtől a Happy Endet

A reklámfelügyeleti eljárással az egyesület azt szeretné elérni, hogy a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség mondja ki a törvénysértést, rendelje el a jogsértő állapot megszűntetését és tiltsa el a Happy Endet és az Országimázs Központot a jogsértő magatartás folytatásától. A pécsiek ideiglenes intézkedést is kértek a vizsgálat idejére, jelesül azt, hogy a vizsgálódás végéig tiltsák meg a törvénysértés folytatását, illetve sújtsák bírsággal az érintetteket.

A Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez szerdán megérkezett az egyébként a főfelügyelőségnek címzett beadvány. A szervezet első embere szerint azért került hozzájuk a kérelem, mert az elsőfokú hatóság a fővárosi fogyasztóvédelem. A reklámfelügyeleti eljárás befejezésére harminc napja van az illetékeseknek azt előre még megjósolni sem tudta a budapesti főfogyasztóvédő, milyen eredménye lehet a vizsgálatnak.

Rendőrök vizsgálják az imázsközpont adatkezelését
A BRFK jogosulatlan adatkezelés vétségének gyanújával szerdán nyomozni kezdett Keller László szocialista politikus legfőbb ügyészhez írt beadványa alapján. A frakcióvezető-helyettes azt tudakolta írásbeli választ igénylő kérdésében Polt Pétertől, büntethető-e a közérdekű adatok eltitkolásáért Tóth István Zoltán, az imázsközpont vezetője. Tóth ugyanis 120 napig ombudsmani ajánlás ellenére nem hozta nyilvánosságra: kik döntöttek a Happy End Kft. győztesnek ítélt pályázatáról. Polt a beadványt feljelentésként értékelte és továbbította egy kerületi ügyészségnek, amely először feljelentéskiegészítést rendelt el, majd a BRFK-hoz továbbította az aktákat. A rendőrség 15 napig ugyancsak feljelentéskiegészítés keretében gyűjtött adatokat, majd szerdán nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. A jogosulatlan adatkezelés vétség, amiért közérdekű munka, pénzbírság, de akár egy évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.