Géza
-12 °C
-4 °C

Szolidarítási díjat fizetettnek a nagyforgalmú patikákkal

2006.10.11. 17:10
Az orvosokat szankcionálhatnák, ha azonos hatóanyagtartalmú gyógyszerek esetén a drágábbat írná fel, többek közt ezt is tartalmazza az egészségügyi tárca három törvénytervezetének egyike, amelyeket pénteken nyújtja be a Tisztelt Háznak a tárca. Egy másik tervezet a gyógyszerár-támogatási rendszert tenné átláthatóbbá. A gyógyszerészek jövőhéten az utácra vonulnak.

Három, az egészségügy átalakítását szolgáló törvényjavaslatot nyújt be a kormány az Országgyűlésnek - jelentette be az egészségügyi miniszter szerdán, Budapesten. Molnár Lajos elmondta: reményeik szerint a törvényjavaslatok első csomagját még az őszi ülésszak folyamán elfogadja a Ház.

Nyilvánossá tennék a gyógyszerár-támogatási rendszert

A gyógyszergazdaságosságról, a biztosítási felügyeletről és a kötelező kamarai tagság eltörléséről szóló törvényjavaslatokat pénteken nyújtják be a parlamentnek - mondta Molnár Lajos. A miniszter ismertetése szerint a gyógyszergazdaságossági törvény többek között szabályozná a gyógyszergyártók és forgalmazók által fizetett díjakat, nyilvánossá tenné a törvény a gyógyszerár-támogatás és -befogadás rendszerét.

A törvényjavaslat értelmében a gyártóknak a jövőben kötelező kereskedelmi rabattot - árkedvezményt - kell adniuk, amely alól akkor mentesülhetnek, ha vállalják, hogy a készítmények termelői árát csökkentik és a gyógyszereket legalább három évig ezen a csökkentett áron forgalmazzák. Ez a rabatt kétszámjegyű lesz, és függ majd a készítmények éves tb-támogatási aránytól - mondta Molnár Lajos. Ezen kívül szabályozni kívánják a gyógyszerreklámot is, és megszigorítják a patikáknak adható kedvezmények rendszerét - mondta a tárcavezető.

A kormány úgynevezett licencdíjat tervez bevezetni. Ez az összeg első alkalommal 5 millió forint lenne, és azoknak a gyártóknak kell megfizetniük, amelyek orvoslátogatókat alkalmaznak. A díj a következő évben egymillió forint lenne.

Az olcsóbb gyógyszer a jó gyógyszer

A gyógyszergazdaságossági törvénytervezet az orvosokra is ró kötelezettségeket, hiszen megváltoztatja a gyógyszerfelírás rendjét is. Amennyiben az orvos indokolatlanul és szakmailag megalapozatlanul eltér attól, hogy a hatóanyagban ugyanolyan, de olcsóbb készítményt írja fel a betegnek, a biztosítónak lehetősége lesz szankcionálni - mondta Molnár Lajos. Hozzátette: abban, hogy biztonságos és szakmailag megfelelő, ugyanakkor gazdaságilag is hatékony legyen a gyógyszerfelírás, egy szoftver lesz az orvosok segítségére.

A tervek szerint a biztosító felelőssége abban lesz, hogy nyilvános eljárásban kell az egyes gyógyszereket a társadalombiztosításba (tb) befogadni, és a támogatás mértékét megállapítani - mondta el Molnár Lajos.

A tervezet szerint minden gyógyszerért térítési díjat kell fizetnie a betegnek, ez alól csak a közgyógyellátásban részesülők kapnak kivételt. A minimális térítési díj a kiemelt (100 százalékos támogatású) készítmények esetében 300 forint lesz. Molnár Lajos ismertetése szerint a jövőben feloldják a patikaalapítás szabályait, és egyes készítményeket gyógyszertáron kívül is lehet majd forgalmazni, szigorú szabályok szerint.

Szolidarítási díjat fizethetnek a nagy forgalmú patikák

A törvénytervezet szerint a nagyforgalmú patikáknak éves szolidaritási díjat kell a jövőben fizetniük, amely díj a jelenlegi egymilliárd forintos állami támogatást egészítené ki, és ezzel a plusz befizetéssel a kistelepüléseken működő, kisebb forgalmú patikák fenntartását segítenék. Az elképzelések szerint ez a díj forgalomarányos lenne, de átlagosan 1 százalék lenne a szolidaritási díj.

Létrejön egy egészségbiztosítási felügyelet - folytatta Molnár Lajos -, amely hatóság a biztosított jogait képviselné, valamint minősíteni fogja és közzéteszi a különböző korházak és szolgáltatók gyógyító munkájának eredményességét. A kamarai tagságot eltörlik úgy, hogy a kamarák köztestületi jellegét megtartják - tette hozzá Molnár Lajos. Egy kérdés kapcsán az egészségügyi miniszter elmondta: a gyógyszerkassza idei tervezett kiadása eléri a 400 milliárd forintot.

A gyógyszerészek tüntetésre készülnek

Csütörtöktől különböző akciókkal tiltakoznak a gyógyszerészek a kidolgozás alatt álló, a gyógyszerellátást érintő törvényjavaslatok ellen, mivel azok véleményük szerint nem a betegek javát szolgálják - közölte Lestyán Balázs, a Magyar Gyógyszerész Kamara válságbizottságának elnöke szerdán Budapesten. A gyógyszerészek csütörtökön 8 és 10 óra között egy-egy szál virággal köszönik meg a patikába betérő betegeknek, hogy szeptember 28-án tolerálták a szakma tiltakozó akcióját - ismertette Lestyán Balázs sajtótájékoztatón.

Jövő hét kedden 10 órától az Egészségügyi Minisztérium előtt, az Arany János utcában várják majd a gyógyszerészek, hogy "betekinthessenek" a készülő törvényjavaslatokba. Ide területfoglalási engedélyt kért a kamara - mondta Lestyán Balázs. Hozzátette: eddig több száz gyógyszerész jelezte "betekintési szándékát" a szaktárcánál készülő tervezetekbe.

Mint mondta, ezzel az akcióval azt jelzik, példátlan, hogy az elkészült tervezeteket nem vehetik át alapos áttanulmányázásra, s az egészségügyi tárca csak arra ad nekik lehetőséget, hogy a helyszínen tekinthessenek be az anyagba. Jövő héten szerdán is folytatódik a tiltakozó akció a készülő törvényjavaslat ellen a szaktárca előtt. A gyógyszerészek tervei szerint például megmérik a járókelők vérnyomását, illetve bemutatják azokat a gyógyszerkészítményeket, amelyek a készülő javaslat alapján eltűnhetnek az ellátásból. Ilyenek például azok a készítmények, amelyeket a patikákban kell elkészíteni - ismertette a válságbizottság elnöke.