Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszakozik a Fidesz Helmeczy-ügyben?

2000.05.24. 12:39
A Fővárosi Bíróság arra kötelezte a Fidesz MPP-t, hogy 5 napon belül csatolja be azt a tavaly decemberi országos választmányi határozatot, amellyel kizárták a pártból a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökét, dr. Helmeczy Lászlót. A Fideszt képviselő ügyvéd egyébként azért kérte a tárgyalótermben a per felfüggesztését, mert olyen szóbeli tájékoztatást kapott, miszerint a június 17-i országos választmányi ülésen napirendre tűzik Helmeczy kizárásának felülvizsgálatát.
Dr. Helmeczy László
Mit tesz a párt?
Helmeczy ugyanakkor nem járult hozzá a per felfüggesztéséhez és megismételte a keresetlevelében foglaltakat, miszerint a kizáró határozat hatályon kívül helyezését, tagsági viszonyának helyreállítását és költségei megtérítését kéri.

Érvelése szerint a Fidesz állításával ellentétben nem ő jelöltette magát a megyei közgyűlés elnöki tisztére, hanem a megyei választmány egyik tagja tett rá javaslatot. Elllenfele viszont kizárólag a Fidesz megyei elnökségének jelöltje volt, holott az alapszabály szerint választással kapcsolatos kérdésekben a megyei választmánynak van hatásköre és illetékessége.

Az sem felel meg a valóságnak, mondta Helmeczy, miszerint vétett volna a párt érdeke és jó hírneve ellen, és egy, a helyi szocialiták által kezdeményezett csoport feltételeit fogadta volna el. A csoportosulást ugyanis az MDF kezdeményezte a közgyűlésben, a Fidesz-frakció pedig Helmeczyre szavazott. Bizonyítja ezt, hogy ellenfele - aki szintén fidszes politikusként minden alapszabályi felhatalmazás nélkül a megyei elnökség kizárólagos jelöltjeként indult - csupán nyolc, míg ő 32 szavazatot kapott.

Vagyis, több vonatkozásban is alapszabályt sértő határozat született, bizonyítja ezt, hogy a megyei választmány 1999. november 20-án és december 4-én sem volt hajlandó napirendre venni a kizárást. Helmeczy szerint ráadásul december 19-én ezek a megyei választmányi határozatok jogerőre is emelkedtek. Ennek ellenére december 20-án az országos választmány zárt ülésen kizárta őt a párt soraiból.

Az alperes jogi képvislője csupán annyit mondott érdemben, hogy szóbeli tájékoztatás szerint június 17-én országos választmányi ülést hívtak össze, ennek napirendjén szerepel Helmeczy kizárásának revíziója és ezért addig a per szünetelését kéri.

Helmeczy ezt nem fogadta el, mondván, erre a felülvizsgálatra bőven lett volna ideje a Fidesznek. Utalt arra, hogy a kizárásáról eddig semmilyen írásos értesítést kapott. A Fidesz jogi képviselője szerint létezik a tavaly december 20-i eseményekről jegyzőkönyv és határozat, igaz, kicsit gyorsnak tartotta, hogy ezt 5 napon belül kellene becsatolnia bírói felszólításra. A tárgyalás június 28-án folytatódik.