Visszakozik a Fidesz Helmeczy-ügyben?

2000.05.24. 12:39
A Fővárosi Bíróság arra kötelezte a Fidesz MPP-t, hogy 5 napon belül csatolja be azt a tavaly decemberi országos választmányi határozatot, amellyel kizárták a pártból a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökét, dr. Helmeczy Lászlót. A Fideszt képviselő ügyvéd egyébként azért kérte a tárgyalótermben a per felfüggesztését, mert olyen szóbeli tájékoztatást kapott, miszerint a június 17-i országos választmányi ülésen napirendre tűzik Helmeczy kizárásának felülvizsgálatát.
Dr. Helmeczy László
Mit tesz a párt?
Helmeczy ugyanakkor nem járult hozzá a per felfüggesztéséhez és megismételte a keresetlevelében foglaltakat, miszerint a kizáró határozat hatályon kívül helyezését, tagsági viszonyának helyreállítását és költségei megtérítését kéri.

Érvelése szerint a Fidesz állításával ellentétben nem ő jelöltette magát a megyei közgyűlés elnöki tisztére, hanem a megyei választmány egyik tagja tett rá javaslatot. Elllenfele viszont kizárólag a Fidesz megyei elnökségének jelöltje volt, holott az alapszabály szerint választással kapcsolatos kérdésekben a megyei választmánynak van hatásköre és illetékessége.

Az sem felel meg a valóságnak, mondta Helmeczy, miszerint vétett volna a párt érdeke és jó hírneve ellen, és egy, a helyi szocialiták által kezdeményezett csoport feltételeit fogadta volna el. A csoportosulást ugyanis az MDF kezdeményezte a közgyűlésben, a Fidesz-frakció pedig Helmeczyre szavazott. Bizonyítja ezt, hogy ellenfele - aki szintén fidszes politikusként minden alapszabályi felhatalmazás nélkül a megyei elnökség kizárólagos jelöltjeként indult - csupán nyolc, míg ő 32 szavazatot kapott.

Vagyis, több vonatkozásban is alapszabályt sértő határozat született, bizonyítja ezt, hogy a megyei választmány 1999. november 20-án és december 4-én sem volt hajlandó napirendre venni a kizárást. Helmeczy szerint ráadásul december 19-én ezek a megyei választmányi határozatok jogerőre is emelkedtek. Ennek ellenére december 20-án az országos választmány zárt ülésen kizárta őt a párt soraiból.

Az alperes jogi képvislője csupán annyit mondott érdemben, hogy szóbeli tájékoztatás szerint június 17-én országos választmányi ülést hívtak össze, ennek napirendjén szerepel Helmeczy kizárásának revíziója és ezért addig a per szünetelését kéri.

Helmeczy ezt nem fogadta el, mondván, erre a felülvizsgálatra bőven lett volna ideje a Fidesznek. Utalt arra, hogy a kizárásáról eddig semmilyen írásos értesítést kapott. A Fidesz jogi képviselője szerint létezik a tavaly december 20-i eseményekről jegyzőkönyv és határozat, igaz, kicsit gyorsnak tartotta, hogy ezt 5 napon belül kellene becsatolnia bírói felszólításra. A tárgyalás június 28-án folytatódik.